News detailed

Uudistettu Suomen Cup käynnissä

Suomen Cup koki täysuudistuksen, kun Palloliitto muutti kilpailujärjestelmän kokonaan vuoden 2017 kilpailuun. Cupin pelit pyörähtivät käyntiin jo viime vuoden puolella ja tammikuussa käynnistyi lohkovaihe.

Uudistus on jakanut paljon mielipiteitä sekä puolesta että vastaan. Kannattajat ovat kritisoineet cup-romantiikan viimeistenkin rippeiden kadonneen, kun taas seurojen ja pelaajien puolelta uudistusta on kiitelty. Lohkovaiheeseen pääsivät automaattisesti Veikkausliiga, Ykkösen sekä Ykkösen nousukarsintoihin päässeet joukkueet. Lisäksi viime vuonna alkaneiden cup-pelien perusteella mukaan nousi joukkueita. 

Yksi niistä on Kakkosessa pelaava MP, joka joutui cup-lohkoista kovimpaan. MP:n lisäksi lohkossa pelaavat Veikkausliigaseurat KuPS, JJK, Ilves ja FC Lahti sekä Ykkösen Haka. MP:n Mikko Hiltunen ei kuitenkaan kovaa lohkoa säikähdä.

– Mielestäni cupin uudistus toimii ihan hyvin. Saamme haastavia pelejä ennen kauden alkua ja pääsemme mittaamaan tasoamme liigajoukkueita vastaan, Hiltunen pohdiskelee. 

Perinteisessä cupissa alasarjan joukkueet saivat kotiedun korkeammalla sarjatasolla pelaavia vastaan myöhäiskierroksille saakka. Lohkovaiheessa tätä ei ole otettu huomioon. Muun muassa MP:n lohkosta alasarjajoukkueet Haka ja MP pelaavat ainoastaan kaksi kotiottelua.

Sama tilanne on havaittavissa myös muissa lohkoissa. A-lohkossa pelaava Kolmosen HauPa pelaa kahdesti kotona, kun taas Veikkausliigajoukkueet PS Kemi ja RoPS pääsevät kolmasti kotikentälleen. B-lohkossa Kolmosessa pelaavalla SJK Akatemialla ja Kakkosen joukkueilla MuSalla ja FC Jazzilla on kaksi ottelua kotonaan, kun Veikkausliigajoukkueet SJK ja VPS esiintyvät kolmasti kotiyleisön edessä. Suuntaus jatkuu myös muissa lohkossa. Veikkausliigan joukkueet jyräävät kolmen kotiottelun voimin alempisarjalaisten joutuessa tyytymään kahteen. Yllätysmomentti pienenee entisestään ja uudistettu muoto palvelee liigajoukkueita. 

– Lähdemme peleihin altavastaajana eikä ikinä voi tietää miten peleissä käy. Olisi tietenkin parempi niin, että alempisarjalaisella olisi enemmän kotiotteluita, Hiltunen toteaa. 

Hiltunen on jyväskyläläisen FC Blackbirdin kasvatti, mutta pelasi myös JJK:ssa. Tutun joukkueen kohtaaminen tuokin Hiltuselle mukavan lisämausteen. 

– Mukava päästä pelaamaan tuttuja jätkiä vastaan. JJK:ssa tuli pelattua monia vuosia ja Jyväskylä on kotikaupunkini. Kyllä se tuo vähän lisäbuustia. 

MP putosi kauden 2015 päätteeksi Ykkösestä Kakkoseen ja sijoitti viime kaudella lohkossaan kolmanneksi. Tämän kauden tavoitteena on Hiltusen mukaan nousu takaisin Ykköseen.

– Tilanteemme näyttää hyvältä. Meillä on runko jo kasassa, mutten tiedä onko meille tulossa vielä vahvistuksia. Odotukset ovat korkealla eikä meillä voi olla muuta tavoitetta kuin nousukarsintapaikka ja nousu Ykköseen. MP ansaitsee paikan vähintään Ykkösessä, Hiltunen toteaa.