News detailed



Timi Lahti: ”Europelit ovat hienoja hetkiä”

VPS:n Timi Lahden mukaan europeleissä on kovempi tempo, mutta yleensä paineita vähemmän.

VPS on torstaina kovan paikan edessä, kun se kohtaa Eurooppa-liigan toisen karsintakierroksen toisessa osaottelussa Teemu Pukin ja Paulus Arajuuren tähdittämän Bröndbyn. Tanskalaisjoukkue voitti ensimmäisen osaottelun 2-0, mutta VPS:n puolustaja Timi Lahti uskoo vaasalaisten jatkomahdollisuuksiin. 

Lahti kuuluu VPS:n kokeneempiin europelaajiin. HJK:ssa pelatessaan Lahti pääsi pelaamaan muun muassa Schalken ja Celticin kaltaisia suurseuroja vastaan. Lahden mukaan europelit eroavat suuresti Veikkausliigan otteluista.

- Niissä on paljon eroa. Tempo ja fyysisyys ovat ihan erilaisia ja myös yleisö ja tunnelma on toinen. Varsinkin isoja seuroja vastaan on välillä melkoisessa saunassa, Lahti kertoo.

Tempo ja fyysisyys ovat asioita jotka useimmiten nousevat esiin puhuttaessa kotimaisen jalkapallon ja kansainvälisten pelien eroista. Lahden mukaan syy eroihin on helppo löytää. 

- Pelaajat ovat astetta tasokkaampia. Kun katsoo esimerkiksi Bröndbyn budjettia, pelaajien palkkoja ja missä heidän pelaajansa ovat pelanneet ja vertaa niitä Veikkausliigaan, niin onhan niissä eroa. Harva pelaaja Veikkausliigassa on pelannut vakituisesti esimerkiksi Bundesliigassa, Lahti muistuttaa. 

Europelit ovat keränneet hienosti yleisöä Hietalahden lehtereille. Ensimmäisellä karsintakierroksella Elisa Stadionilla oli lähes 4000 katsojaa ja voiton myötä tunnelma oli katossa. Torstainen Bröndby-peli on jo loppuunmyyty. Vaikka europelit ovat keränneet hienosti yleisöä, niin VPS:n kotipeleissä on käynyt tällä kaudella keskimäärin hieman päälle 2300 ihmistä.

- Se on hyvä kysymys miksei peleihin tule enempää yleisöä ja sitä olen itsekin miettinyt. Sitä pitäisi kysyä yleisöltä. Europelien välissä peleissä on ollut noin 2000. Olemme sarjassa toisena ja pelaamme hyvää jalkapalloa, joten en tiedä syytä miksei katsojia kiinnosta enempää, Lahti ihmettelee. 

Lahti myöntää, että vaikka europelit ovat pelaajille erityisiä, niin liigapelejä ei myöskään sovi väheksyä.

- Europelit ovat hienoja hetkiä ja ne varmasti jäävät paremmin mieleen kuin yksittäinen liigapeli. Niitä voi sitten muistella uran jälkeen. Valmistautuminen ja asennoituminen on kuitenkin ihan samanlaista kuin liigapeleihin. Ehkä europeleissä on vähän vähemmän painetta, sillä niihin lähetään yleensä altavastaajana eikä ole niin hävittävää. 

Torstaina Lahdella on hieno mahdollisuus lisätä uusi luku eurocupmuisteloihinsa, kun VPS jahtaa jatkopaikkaa Bröndbytä vastaan. Vaikka VPS lähtee otteluun kahden maalin takaa-ajoasemasta, on Lahdella luottoa jatkopaikkaan.

- Meillä on iso vuori kiivettävänä, muttei mikään mahdoton. Nälkä kasvaa syödessä eikä moni uskonut meidän pystyvän voittamaan Olimpijaakaan. Malmökin putosi, joten yllätyksiä nähdään. Meidän on vain huolellisesti pelattava omaa peliämme. 

Lahden mukaan Bröndbyn pelistä on löytynyt kohtia joihin vaasalaiset voivat iskeä. 

- Kyllä ne on tiedossa ja olemme katsoneet paljon videoita. 

Kotikenttä ja -yleisö tuovat VPS:lle myös yllätyselementin.

- Totta kai kotikentästä on aina apua. Me olemme jo tottuneet tekonurmeen, mutta tanskalaisille se saattaa olla pieni yllätys. Kotiottelu on aina iso etu ja sitä yritämme käyttää hyväksemme.