News detailed

FIFPron tutkimus: Pelaajilla mielenterveysongelmia

Kansainvälisen jalkapallon pelaajayhdistyksen FIFpron tutkimus osoittaa, että neljä kymmenestä suomalaisesta huippujalkapalloilijasta kärsii mielenterveysongelmista.

Vuonna 2015 tehdyn tutkimuksen tuloksia julkisti eilen norjalaislehti VG. Mukana uutisessa oli tuloksia myös suomalaispelaajien osalta. Asiasta kertoo Iltasanomat verkkosivuillaan.

Jopa 40 prosenttia tutkimukseen osallistuneista 121 suomalaisesta huippujalkapalloilijasta kärsi pelosta tai masennuksesta. Lähes joka viidennellä oli univaikeuksia. 17 prosenttia suomalaispelaajista tunsi, että heillä on vaikea suhde alkoholinkäytön kanssa.

Suomesta mukana FIFpron kyselyssä oli JPY:n alaisten sarjojen pelaajia Veikkausliigasta, Ykkösestä ja Kakkosesta sekä Naisten Liigasta ja naisten Ykkösestä.

- Se on tutkimus, joka meidän pitää ottaa vakavasti. Niin meidän pelaajayhdistyksen kuin Palloliiton ja seurojen. Tämä on sellainen asia, josta koko futisperheen pitää ottaa koppi, JPY:n yhteyspäällikkö Panu Autio kertoo IS:lle.

Autio nostaa urheilijoiden arjen tärkeimmäksi asiaksi, kun puhutaan pelaajien kokemista ongelmista. Siihen JPY on pyrkinyt puuttumaan jo pitkään.

Yhdistys pitää huolta siitä, että pelaajilla on oikeanlaiset työsopimukset ja -olot. Ongelmia syntyy Aution mukaan yleensä silloin, kun jotain odottamatonta tapahtuu.

– Jos on esimerkiksi ollut palkanmaksun kanssa ongelmia tai jos on sopimus katkolla ja ei ole uutta työpaikkaa. Tai jos on loukkaantunut eikä saa heti asianmukaista hoitoa. Nämä ovat niitä asioita, jotka vaikuttavat siihen, että pääkin pysyy kasassa.

Lue koko IS:n juttu tästä.