Join The Players Union! Register from here.
25.1.2021

Mira Anderssonin pitkä ura ohi - "Ei ollut mikään ihan pieni päätös"

259 peliä TPS:n riveissä pelannut Mira Andersson (os.Uronen) päätti pitkän uransa kauden 2020 jälkeen.


Mira Andersson toimi TPS:n kapteenina kaudesta 2011 eteenpäin. (Kuva: Tiina Pirilä)

259 peliä TPS:ssa riveissä pelannut Mira Andersson (os.Uronen) päätti pitkän uransa kauden 2020 jälkeen.

Marraskuun 8.päivä 2020 pelattiin Vantaan Myyrmäessä ottelu PK-35 Vantaa vastaan TPS. Vantaalaisjoukkue voitti pelin 3-0. Suurempia panoksia pelissä ei enää ollut, sillä TPS:n putoaminen Ykköseen oli jo varmistunut. Ottelun 82.minuutilla TPS suoritti vaihdon. Kentältä otettiin pois Mira Andersson ja hänen tilalleen kentälle tuli Rosa Niemi.

Se oli Anderssonin viimeinen ja 259. ottelu TPS:ssa. Joukkueen pitkäaikainen kapteeni oli tehnyt päätöksen, että jalkapalloura päättyy kauden 2020 jälkeen.

- Se ei ollut mikään ihan pieni päätös. Jalkapallo on ollut niin iso osa elämää, että ei sellaista päätöstä ihan hetkessä tehdä, Andersson muistelee viime syksyä.

Andersson, silloin vielä Uronen, pelasi ensimmäinen pelinsä TPS:ssa kaudella 2008. Silloin hän oli vielä lukiolainen. Kaudella 2011 hän nousi joukkueen kapteeniksi ja on ollut koko uransa ajan turkulaisjoukkueen avainpelaajia. Seuralegendaksi moni häntä myös kutsuu.

- Nyt kun ei ole ollut treenejä iltaisin, niin illoissa onkin yhtäkkiä paljon aikaa käytettävänä. Odotin hieman sekavampaa mielentilaa tähän, mutta yllättävän rauhallisesti on mennyt. Se on varmaan merkki siitä, että asia on käyty omassa päässä läpi hyvin, Andersson kertoo.

Kaksoisura

Andersson opiskeli pelaamisen ohessa Åbo Akademissa itsensä puheterapeutiksi. Valmistumisen jälkeen hän on nyt työskennellyt puheterapeuttinen viimeiset kuusi vuotta, sekin pelaamisen ohessa. 

- Moni lähipiiriin kuulumaton hieman välillä kyseenalaisti, että miten jaksan sitä mankelia? Kyllä siinä monta vuotta meni niin, että ainoastaan sunnuntai oli vapaapäivä molemmista ammateistani. Työt olivat kahdeksasta neljään, josta sitten suoraan treeneihin. Illalla olin kotona myöhään ja siinä ehti sitten purkaa ja pakata laukun seuraavaa päivää varten, Andersson kertoo.

Anderssonille kaksoisuramalli on siis ollut koko jalkapallouran ajan käytössä: Opiskelua, töitä ja jalkapalloa.

- Näin se menee, että meille ei jalkapallossa sitä palkkaa ole maksettu, niin se tietysti vie tähän kaksoisuraan, Andersson pohtii.

Eteenpäin on menty

Jos joku, niin Andersson pystyy arvioimaan naisten jalkapallon kehitystä vuodesta 2008 vuoteen 2020.

- Aika tietysti kultaa muistot, Andersson naurahtaa.

- Mutta joo, jos ei nyt valovuotta, niin ainakin valtavia askeleita on otettu eteenpäin, Andersson painottaa.

Moni viime vuosien nuorista joukkuekavereista ei ole aina edes uskonut, että missä mentiin Anderssonin uran alkuvaiheessa.

- Konkreettisia eroja on helppo luetella. Niitä on paljon. Ei silloin ennen ollut joukkueella käytössä mitään fysiopalveluita tai fysiikkavalmentajia. Ja muutenkin taustaryhmän koko oli paljon pienempi ennen. Myös olosuhteet ovat parantuneet paljon ja nyt saimme joukkueelle myös oman pukukopin ja kenttävuorotkin ovat hyvään aikaan. 

- Tietotaitoa on myös paljon enemmän, niin pelaajille kuin valmentajilla. Pelien videointi on varmasti auttanut myös tässä. Taktisesti joukkueet ja pelaajat ovat paljon parempia nykyisin, Andersson listaa.

Anderssonin mukaan vielä kuitenkin riittää tekemistä.

- Taloudellisia resursseja pitää saada lisää. Pitäisi olla itsestäänselvyys, että pelaajilla on mahdollisuus satsata jalkapalloon. Mutta tämänkin suhteen pientä valoa näkyy tunnelin päässä.

- On ollut hienoa, että olen saanut pelata ja elää tätä naisten jalkapallon isointa murrosaikaa. Olen päässyt läheltä näkemään sitä ja totta kai myös itse pystynyt rummuttamaan asian puolesta, Andersson jatkaa.

Mukana valmennustiimissä

Marraskuun lopussa TPS tiedotti, että Mira Andersson liittyy joukkueen valmennustiimiin psyykkisenä valmentajana.

- Olen aloittanut alan opiskelun ja toivon pystyväni psyykkisenä valmentajana auttamaan joukkuetta ja tukemaan pelaajia. Toivoin saavani jatkaa tässä roolissa peliuran jälkeen, Andersson kertoo.

Veri veti siis edelleen TPS:n ja jalkapallon pariin, vaikka nappulakengät olivatkin jo naulassa. 

- Minulle on tärkeää, että voin olla vielä mukana. Ja tämä on myös yksi tärkeä askel, sillä jalkapallossa tämän alan osaajia tarvitaan. Henkisen puolen asioilla on valtava rooli siinä, miten asiat kentällä sujuvat, Andersson sanoo.

- Oman peliurani kautta tiedän, että pelaajilla pitää olla henkilö, jolle he voivat puhua mieltä painavista asioista. Haluaisin olla pelaajille se henkilö ja tukea heitä saavuttamaan oman huippunsa.