Liity Jalkapallon Pelaajayhdistyksen jäseneksi! Rekisteröidy jäseneksi tästä.
12.7.2022

”Päävammoihin pitää aina suhtautua riittävän vakavasti”

Kansainvälinen Pelaajayhdistys FIFPRO ja eurooppalaiset sarjat tekevät tiivistä yhteistyötä sen eteen, että pelaajien aivotärähdykset tunnistetaan paremmin ja hoitokeinot ovat selkeämmät.


 

FIFPRO:n ja eri maiden sarjojen tekemä 3-vuotinen sopimus on yksi tärkeä osa, joilla pystytään suojaamaan pelaajien terveyttä kotimaisissa ja kansainvälisissä kilpailuissa. Yhteistyön tavoitteena on aivotärähdyksien tunnistamisen ja hoidon parantaminen.

Heinäkuun alussa Hollannissa, FIFPRO:n päämajassa, järjestettiin ”Concussion management in professional football” -tapahtuma. Mukana olivat eurooppalaiset pelaajayhdistykset, lääketieteen asiantuntijoita, erotuomareita sekä myös edustajia muista lajeista.

Jalkapallon Pelaajayhdistystä tapahtumassa edusti Emma Immonen.

- Erittäin mielenkiintoinen ja antoisa tapahtuma. Aihe on todella tärkeä, joten todella hyödyllistä, että näitä tapahtumia järjestetään, JPY-lähettiläs Immonen sanoo.

Ohjelmassa oli muun muassa erilaisia paneelikeskusteluita, joissa etsittiin ratkaisuja aivotärähdysten parempaan hallintaan ja protokollinen luomiseen sekä tuotiin esiin esimerkkien kautta erilaisia toimintamalleja.

- Mielenkiintoisia aiheita. Keskusteluissa pohdittiin muun muassa jalkapallon sääntöjä, että voitaisiinko jalkapalloon tuoda vaikka lisävaihtoja, joita pystyttäisiin hyödyntämään päävammatilanteissa. Korona-aikana pelaajille oli selkeät protokollat kentälle paluuseen. Voisiko yhtä selkeät protokollat tuoda myös päävammatapauksiin? Ja kovasti korostettiin sitä, että ei riitä, että pelkkä lääkintätiimi on tietoinen päävammojen tunnistamisista ja hoidoista, vaan tieto pitää olla kaikilla aina pelaajista valmentajiin, Immonen kertoo.

Immosen mukaan oli myös hyvä, että tapahtumassa nostettiin esiin myös vakavampia esimerkkejä, joita päävammat ja niiden hoitamatta jättämiset ovat aiheuttaneet.

- Niistä pitää puhua ja tuoda esiin. Päävammat ovat erilaisia kuin esimerkiksi nilkka- tai polvivammat. Kun pelaaja saa iskun päähän, voivat oireet alkaa vasta myöhemmin ja tuoda vakaviakin oireita. Esimerkiksi Norjassa yksi nuori lupaava pelaaja joutui äskettäin lopettamaan uransa, kun hän oli aivotärähdyksen jälkeen jatkanut harjoittelua. Eli päävammoihin pitää aina suhtautua riittävän vakavasti ja huolellisesti.

Pohjois-Amerikan MLS-sarja on päävammojen suhteen selkeä edelläkävijä. MLS-sarjassa on käytössä muun muassa erillinen videojärjestelmä, josta loukkaantumiset voidaan heti tilanteen jälkeen tutkia videolta. 

- MLS on ihan eri tasolla näissä asioissa. Resurssit eivät monessakaan maassa riitä vielä tähän. Siksi onkin tärkeä asia pohtia, että mitkä ovat ne helpoiten toteutettavat toimenpiteet, joilla pystytään ottamaan steppejä päävammojen tunnistamisessa sekä hoidossa. Kreikassa pelaajille järjestetään pukukoppivierailujen yhteydessä koulutuksia ja Belgiassa esimerkiksi on paljon julisteita ja muita materiaaleja jaossa teemalla ”näin tunnistat aivotärähdyksen”.


Emma Immonen oli mukana Concussion management in professional football” -tapahtumassa.

Hyviä askeleita Suomessa

Suomessa on otettu viime vuosina hyviä ensimmäisiä askeleita aivotärähdysten tunnistamisissa ja hoitokeinoissa. Tänä vuonna ennen kauden alkua Veikkausliigan ja Kansallisen Liigan joukkueiden lääkintähenkilöille järjestettiin antidoping-koulutuksen yhteydessä myös päävammakoulutus, jonka tavoitteena oli fysioiden kautta viedä tietoa suoraan pelaajille.

Veikkausliigan, Kansallisen Liigan ja miesten Ykkösen lisenssiehtojen mukaan pelaajien on käytävä vuosittaisessa lääkärintarkastuksessa. Kokonaan uutena asiana tarkastuksessa, on mahdollisten päävammojen diagnostisoinnin ja seurannan helpottamiseksi tehtävä SCAT 5 (tai muu vastaava) testitulosten perustason määritys. Toistuvalla testillä pystytään nimenomaan seuraamaan ja vertaamaan tuloksia ennen mahdollista päävammaa tulleisiin tuloksiin.

- Kaikki nämä ovat hyviä asioita. On tärkeää, että SCAT 5 -testi tehdään nyt jokaisessa seurassa säännöllisesti. Ja toivottavasti jatkossa koulutuksiin saadaan kaikki joukkueet mukaan, Immonen sanoo.

Tämän vuoden JPY:n sopimuksettomien pelaajien leirityksillä vieraili FIFPRO:n lääketieteellinen johtaja Vincent Gouttebarge, joka oli puhumassa pelaajille terveysasioista, muun muassa aivotärähdyksistä ja niiden tunnistamisista ja hoitokeinoista. Pelaajat pääsivät myös testaamaan uutta teknologiaa, sillä käytössä yhdellä leirityksellä olivat Bio Eye ja ACT Tracker, joilla tutkittiin päävammoja.

- Pelaajayhdistys haluaa aina tukea pelaajia terveysasioissa sekä toimia myös edelläkävijänä uuden teknologian pilotoimisessa ja testaamisessa. Tämä on erittäin tärkeä asia, että pystymme auttamaan pelaajia, Immonen sanoo.

Immosen korostaa, että päävammojen tunnistamisista ja hoitokeinoista on edelleen käytävä aktiivista keskustelua sekä löydettävä keinoja kehittämiseen.

- Tämä on jalkapallossa sellainen yhteinen huoli. Asia on erittäin vakava ja tärkeä. Mitä enemmän tästä keskustellaan, sitä enemmän esimerkiksi pelaajat tulevat tietoisiksi päävammoista ja niiden hoitokeinoista. Ja samalla tulee varmasti painetta lisää, että näitä asioita on kehitettävä koko ajan lisää.

- FIFPRO:n tapahtumassa puhuttiin pitkälti miespelaajien esimerkkien kautta. Meidän pitää Suomessa pystyä tuomaan kaikki samat asiat myös naisten jalkapalloon ja pelaajille. Tapahtumassa tuli myös esille, että naiset ovat alttiimpia päävammoille, joten siksikin on tärkeää ulottaa asiat koko jalkapalloon.