7.11.2017

Anna Auvisella takanaan menestyksekäs vuosi

FC Hongan Anna Auvinen äänestettiin pelaajien toimesta Naisten Liigan Vuoden pelaajaksi 2017.

Anna Auvinen on pelannut eniten otteluita Naisten Liigassa ja tehnyt toiseksi eniten maaleja. Siitä huolimatta hän juhli tällä kaudella uransa ensimmäistä mestaruutta ja debytoi A-maajoukkueessa. Hän on erinomainen osoitus siitä, että pitkä ja kova työ voi kantaa hedelmää myös kokeneemmalla iällä.

Pieksämäkeläisen Savon Pallon kasvatti Auvinen on pelannut Naisten Liigaa sen perustamisvuodesta 2007 lähtien. Hän voitti FC Hongan kanssa pronssia kausina 2013 ja 2016, mutta kirkkaimmat mitalit olivat jääneet haaveeksi ennen tätä kautta. Tällä kaudella pitkäaikainen tavoite kuitenkin toteutui, kun Honka juhli jännittävien vaiheiden jälkeen mestaruutta.

- Mestaruus tuntui tosi hyvältä. Tässä on tullut aika monta vuotta pelattua liigaa. Nyt oli samalla ensimmäinen kerta, kun mestaruus oli tosi lähellä ja hieno homma, että se saatiin hoidettua.

Auvinen oli Hongan mestaruuden sankaritar, sillä hän viimeisteli voittomaalin ratkaisevassa ottelussa PK-35 Vantaata vastaan viime hetkillä. Auvisen taisteluluonteesta kertoo maalin syntytapa, kun säntäsi pitkän pallon perään ja ehti juuri puskemaan palloa ennen kuin törmäsi kovalla voimalla yhteen PK-35 Vantaan maalivahti Pauliina Tähtisen kanssa. Auvisen mukaan hänellä ei käynyt ajatusta, että jarruttaisi ja suojelisi itseään, vaan ainoa tavoite oli tehdä maali.

- Tilanne oli kirkkaana mielessä, ettei kellossa ole paljoa aikaa ja meidän pitää tehdä maali, jos haluamme voittaa. Tilanteisiin mennään loppuun asti ja onneksi se meni tällä kertaa maaliin, Auvinen kertaa ratkaisuosuman vaiheita.

Rytäkässä Auvinen sai kovan iskun kasvoihinsa ja poski turposi myöhemmin tennispallon kokoiseksi.

- Siinä on vielä pieni arempi kohta, mutta muuten näytän jo ihan normaalilta.

Honka on aina kuulunut Naisten Liigan kestomenestyjiin, mutta edellinen mestaruus oli vuodelta 2008. Parin mitalittoman kauden jälkeen Honka palasi viime kaudella mitalikantaan ja samalla kylvettiin jo siemeniä tämän kauden mestaruuteen.

- Se oikeastaan alkoi jo viime kaudella ja saimme jo silloin hyvän draivin päälle. Viime vuonna alkukausi oli meiltä vaikea, mutta kesällä saimme pelin käännettyä ja pelasimme syksyllä tosi hyvin. Saimme pidettyä suurin piirtein saman rungon ja meillä on ollut koko ajan hyvä tekemisen meininki treeneissä ja peleissä. Meillä oli myös tasainen joukkue ja vaihtopenkillä oli hyviä pelaajia joista kenet tahansa voi heittää kentälle. Tasaisuus ja jokapäiväisen tekemisen laatu olivat varmasti niitä tekijöitä mestaruuteen, Auvinen kertaa mestaruuden avaimia.

Auvinen pitää ykköspaikkaa Naisten Liigan ottelumäärissä ja hänellä on tilillään 256 ottelua. Auvisen ottelumäärän tekee uskomattomaksi se seikka, että hän on uransa varrella ollut vain yhdestä ottelusta sivussa ja silloinkin hän oli penkillä, muttei juossut kentälle varotoimenpiteenä edellisottelussa saadun pienen tällin takia.

- Onhan se harvinaista enkä tiedä mistä se johtuu, Auvinen miettii ottelumääränsä salaisuutta.

- Jalkapallo on ollut minulle ykkösjuttu ja on pitänyt olla aika hajalla, jos en ole pystynyt pelaamaan. Olen myös hyvä kuuntelemaan omaa kroppaani. Jos joku paikka hajoaa, niin osaan tulla ajoissa pois, ettei tilanne huonone. Olen myös saanut olla terveenä. Lisäksi on ollut hyvä tilanne, että olen saanut aina vastuuta ja luottamusta.

Auvinen on kärkisijoilla myös Naisten Liigan maalimäärissä. Hän on urallaan tehnyt 89 maalia ja vähintään yhden maalin jokaisena kautena. Kärkipaikkaa pitää hallussaan Cynthia Uwak, joka on Auvista kymmenen maalia edellä. Auvinen ei kuitenkaan myönnä havittelevansa erityisesti maalitilaston kärkipaikkaa.

- En ole maaleja miettinyt varsinkaan sen jälkeen, kun olen pelannut viime vuodet topparina. Innoissani kuitenkin nousen aina erikoistilanteisiin mukaan tai otteluiden lopussa joskus kärkeen. En ole ottanut maaleista kuitenkaan mitään painetta.

Hyökkääjästä toppariksi

Auvinen aloitti uransa hyökkääjänä ja voitti myös Naisten Liigan maalipörssin kaudella 2010 viimeistellessään 18 osumaa. Vuosien varrella Auvisen pelipaikka on vaihdellut, mutta hän pelasi silti pääosin hyökkäävässä roolissa. Viimeiset vuodet hän on kuitenkin luutinut topparin paikalla.

- Muutamia vuosia sitten tarvitsimme harjoituspelissä topparia, kun meiltä oli paljon pelaajia pois. Olen vuosien aikana vaihdellut paikasta toiseen ja kokeilimme pystynkö suoriutumaan topparina. Taisi mennä vähän liian hyvin, kun olen sille paikalle jäänyt, Auvinen naurahtaa.

Hyökkääjän ja topparin paikka eroavat pelikentällä kuin yö ja päivä. Auvinen kertoo, ettei asettuminen uudelle pelipaikalle sujunut täysin ongelmitta.

- Täytyy myöntää, että aluksi oli paljon sopeutumisvaikeuksia, sillä se on niin erilainen paikka kuin hyökkääjä, jossa voi ottaa vähän riskiä ja tehdä maaleja. Sitten piti kääntää ajatukset täysin päälaelleen. Olen oppinut vuosien saatossa nauttimaan myös topparin pelipaikasta.

Topparina hän pystyy käyttämään hyökkääjän taitojaan hyväkseen muun muassa pelinluvussa. Puolustaja on usein silloin vahvoilla, kun tietää etukäteen mitä vastustaja aikoo tehdä.

- Hyökkääjän taustasta on varmasti vähän hyötyä, kun tietää vähän mitä hyökkääjät tekevät ja mihin he hakeutuvat eri tilanteissa. Naisten Liigassa on nykyään niin hyviä hyökkääjiä, että koko ajan saa olla hereillä.

Nousu A-maajoukkueeseen

Vaikka Auvinen on kuulunut yli vuosikymmenen Naisten Liigan parhaimmistoon, niin 30-vuotias peluri debytoi A-maajoukkueessa vasta tänä vuonna. Auvinen uskoo siirtymisen topparin paikalle avanneen oven myös Helmareihin.

- Pelipaikan vaihto oli varmasti se syy, mikä on nostanut minut mukaan A-maajoukkueeseen. On ollut hienoa olla mukana ja se on tuonut sellaista uutta kipinää mitä on vähän kaivannutkin. Olen oppinut ja kehittynyt maajoukkueen mukana paljon, mutta vielä on kehitettävää. Hyökkääjänä eivät ehkä rahkeet riittäneet maajoukkueeseen, sillä meillä on monta kansainvälisen tason hyökkääjää, mutta onneksi topparina on kulkenut ja on päässyt kokemaan maajoukkueen, iloitsee Auvinen.

Helmarit siirtyi kesällä Anna Signeulin alaisuuteen ja joukkue aloitti EM-karsinnat 1-0-voitolla Serbiasta. Maajoukkueen toiminta näyttääkin Auvisen mielestä tällä hetkellä valoisalta.

- Hyvältä näytti ensimmäinen peli ja tekeminen kokonaisuudessaan. Mielestäni meillä on mahdollisuudet vaikka mihin. Meillä on uusi valmentaja ja paljon opittavaa ja kehitettävää, mutta fiilis on joukkueessa tosi hyvä.