Liity Jalkapallon Pelaajayhdistyksen jäseneksi! Rekisteröidy jäseneksi tästä.
12.4.2018

FIFPron tutkimus: Ex-pelaajilla runsaasti polven nivelrikkoja

Enemmän kuin yksi kolmesta entisestä yli 40-vuotiaasta ammattilaispelaajasta kärsii polven nivelrikosta.

FIFPron tekemässä tutkimuksessa haastateltiin yli 400 aktiivipelaajaa ja 900 entistä pelaajaa. Mukana oli myös useampia suomalaispelaajia.

Tutkimuksessa haluttiin selvittää, kuinka moni nykyisisistä ja entisitä pelaajista kärsi polven nivelrikosta (knee osteoarthritis), miten polvivammat ja leikkaukset ovat vaikuttaneet nivelrikon syntyyn ja miten nivelrikot näkyvät polven toiminnassa myöhemmin.

Tutkimuksessa selvisi, että yli 40-vuotiaista entisistä pelaajista 35% kärsii polven nivelrikoista. Kaikki uran aikana tulleet polvivammat ja polvileikkaukset nostavat riskiä 2,5-kertaisesti polven nivelrikkoon.

Verrattuna normaaliin väestöön, vaivasta kärsii noin 8-13% saman ikäisistä ihmisistä.

- Tiedän useita entisiä pelaajia, joille kävelykin on nykyään vaikeaa, 48-vuotias ex-ruotsalaispelaaja Pontus Kåmark kertoo FIFPron kotisivuilla.

Kåmark lopetti itse oman uransa 32-vuotiaana polvivammoihin.

- Lääkärin mukaan polvessani ei ollut juurikaan enää rustoa. Hän suositteli lopettamista, Kåmark kertoo.

FIFPron lääkäri Vincent Gouttebargen mukaan seurojen lääkärien ja hoitohenkilökunnan on huolehdittava entistä paremmin jo pelaajien uran aikana siitä, että nivelrikkoja ei pääse syntymään myöhemmin. Hänen mukaansa pelaajia on myös pystyttävä ohjeistamaan paremmin asioissa, jotka vahvistavat polvia - esimerkiksi terveelliset elämäntavat ja erilaiset kunto- ja voimaohjelmat.

- Tutkimus vahvistaa sen, että polvivammoilla on usein vakavia ja pitkäaikaisia seuraamuksia ja vaikutuksia, Gouttebarge sanoo.

- Tämä on nyt ensimmäinen tutkimus polven nivelvaurioista. Tämä antaa meille selkeän kuvan siitä, että miten esimerkiksi rustovauriot kehittyvät.

31-vuotias Malmö FF:n puolustaja Rasmus Bengtsson on kärsinyt myös polvivammasta.

- Pelasin pitkään polvi kipeänä, sillä olin juuri liittynyt uuteen joukkueeseen ja halusin vain pelata.

- Ensin otin kipulääkkeitä, sitten kortisonia. Ne eivät auttaneet, joten edessä oli leikkaus, josta toipuminen kesti 10 kuukautta.

- On tärkeää, että joukkueiden lääkärit ja fysiot eivät päästä pelaajia pelaamaan ennen kuin he ovat oikeasti kunnossa. Pelaajien on itse aina vaikea sanoa, että he eivät pysty pelata.

Bengtssonin kanssa samaa mieltä on Steven Lenhart, joka joutui lopettamaan uransa polvivammoihin.

- Polvi meni vain koko ajan heikommaksi, mutta pelaajana sitä haluaa vain pelata.

Lenhartin mukaan on tärkeää, että asiasta puhutaan avoimesti.

- Pelaajat tekevät aina omat päätöksensä, mutta on tärkeää että entiset pelaajat kertovat kokemuksistaan, mitä pahimmillaan voi tapahtua.

Lue alkuperäinen juttu FIFPron sivuilta:
https://www.fifpro.org/news/alarming-number-of-ex-pros-suffer-knee-damage/en/