Liity Jalkapallon Pelaajayhdistyksen jäseneksi! Rekisteröidy jäseneksi tästä.
28.9.2016

Jalkapallon Pelaajayhdistys: Otteluohjelmien ja pelipaikkojen palveltava peliä ja pelaajia

Jalkapallon Pelaajayhdistys vaatii, että otteluohjelmat ja otteluiden pelipaikat laaditaan jatkossa pelin ja pelaajien kannalta mahdollisimman hyviksi.


Urheilusanomat kirjoitti viime viikolla, että Veikkausliigassa pelataan 205 päivän sisällä 33 peliä. Esimerkiksi Tanskassa pelataan 26 pelikierrosta 248 päivässä ja Ruotsissa 30 peliä 219 päivässä. Veikkausliigan pelitahti on lehden mukaan Euroopan tiivein.

Tiivis pelitahti lisää vammariskiä, heikentää harjoittelun laatua sekä pienentää pelien tempoa.


– Jatkossa otteluohjelmien suunnittelussa on ehdottomasti ajateltava enemmän itse peliä ja pelaajia, JPY:n puheenjohtaja Pekka Sihvola toteaa.
 
Loukkaantumisista on viime aikoina ollut paljon konkreettisia esimerkkejä, joissa tiivis pelitahti on ollut ainakin vaikuttavana tekijänä.
 
Viime lauantaina Tampereen Ratinassa pelattiin Suomen Cupin finaali. Ratinan kenttä oli heikossa kunnossa ja kenttää jouduttiin vielä päivää ennen peliä kaventamaan molemmista sivurajoista turvallisuuden takia.

– Finaalin pelipaikka ei palvellut ketään, vähiten pelaajia ja katsojia. Pelipaikkavalinnassa ei saa vaikuttaa Palloliiton politiikka, vaan ennen kaikkea se, että mikä on paras paikka pelata, Sihvola sanoo.
 
Sekä SJK ja HJK pelasivat edellisen pelinsä keskiviikkona Veikkausliigassa, joten molemmilla joukkueilla oli vain kaksi välipäivää ennen cup-finaalia.

– Pelaajan laadukas arki on yksi Palloliiton uuden strategian päävalinnoista. Nyt sitä ei kuitenkaan ajatella riittävästi ja tähän on tultava muutos heti ottamalla pelaajat 
vahvemmin mukaan päätöksentekoon, Sihvola sanoo.