5.9.2018

Jutta Rantala nauttii europeleistä ja mestaruustaistelusta

Naisten Liigan hallitseva mestari FC Honka selvitti hienosti tiensä Mestarien liigan karsintaturnauksesta pudotuspeleihin. Espoolaisilla on edessään jännittävä syksy, sillä joukkue taistelee edelleen tiukasti Naisten Liigan mestaruudesta.

Honka pelasi turnauksen emäntäseurana toiminutta liettualaista Gintraa vastaan avausottelussaan 1-1-tasapelin, mutta hoiteli sen jälkeen tieltään bulgarialaisen NSA Sofian 5-0 sekä färsaarelaisen Skalan 7-0. Gintra vei lohkovoiton maalieron turvin, mutta Honka pääsi jatkoon parhaana lohkokakkosena.

Honkaan täksi kaudeksi TPS:sta siirtynyt Jutta Rantala nautti kansainvälisistä peleistä.

- Oli hieno kokemus olla joukkueena ulkomailla 10 päivää ja päästä pelaamaan kansainvälisiä pelejä. Tiesimme kaksi vastustajaa ennalta heikommiksi ja niissä vain pitää keskittyä viimeistelyyn, kun lohkovoittaja ratkesi maalierolla.

Mestarien karsintaturnauksessa pelattiin kolme ottelua kahdeksaan päivään. Vaikka ottelutahti oli tiivis, kääntöpuolella oli ammattimainen valmistautuminen jokaiseen otteluun.

- Onhan siinä eroa Naisten Liigaan verrattuna, kun saa hieman elää ammattilaisen elämää eikä tarvitse stressata koulusta tai jostain muusta. Sai olla vain sellaisessa ammattilaisen kuplassa.

Turnausmuotoisessa järjestelmässä joukkue on yhdessä 24 tuntia päivässä. Se luo mahdollisuudet myös joukkuehengen kasvuun.

- Koen sen tärkeänä, että koko joukkue lähti mukaan. Vaikka kaikki eivät päässeet pelaamaan tai kokoonpanoon, niin he olivat silti mukana. Se yhdisti joukkuetta paljon, kun olimme koko ajan yhdessä. Uskon sen kantavan meitä myös loppukautta ajatellen, Rantala miettii.

Honka raivasi tiensä 32 parhaan joukkoon ja seuraavaksi vastus kovenee, kun vastaan asettuu sveitsiläinen FC Zürich. Rantalan mukaan joukkue on ehtinyt jo hieman tutkailemaan tulevaa vastustajaa.

- Olemme muutaman klipin katsoneet. He näyttävät pelaavan kovalla tempolla. Varmasti kova joukkue on tulossa vastaan.

Ennen syyskuun 12. päivä pelattavaa ensimmäistä peliä Zürichiä vastaan, Honka aloittaa Naisten Liigassa mestaruustaistelun ylemmässä jatkosarjassa. Ylempään jatkosarjaan lähdetään kutkuttavista lähtöasetelmista, sillä kärkinelikko HJK, PK-35 Vantaa, Åland United ja FC Honka ovat kaikki viiden pisteen sisällä toisistaan.

- Kaikki ei ole enää ihan omissa käsissä ja mestaruuteen tarvitaan hieman muiden ristiin pelaamista. Uskon, että tulemme nousemaan ainakin neljänneltä sijalta ylöspäin, arvioi Rantala.

Naisten Liigan mestaruustaistelu on jännittävin ja mielenkiintoisin vuosikausiin. Edellisen kerran neljä joukkuetta taisteli tasapäin mestaruudesta kaudella 2011, kun samat neljä joukkuetta olivat viimeisen kierroksen jälkeen kuuden pisteen sisällä toisistaan ja mitalikolmikko oli pisteen välein.

- Se kertoo siitä, että Naisten Liigan taso on parantunut. Nykyään on enemmän myös kansainvälisiä pelaajia mukana. Uskon, että jatkossa tulee nousemaan enemmän joukkueita taistelemaan mitaleista.

Euran Pallon kasvatti on pelannut Naisten Liigaa NiceFutiksessa ja viimeksi TPS:ssa. Seuran ja kaupungin muutoksen lisäksi Rantalan mukaan myös joukkueiden toiminnasta löytyy eroja.

- Kyllä siinä on suuri muutos verrattuna TPS:aan. Alku oli vähän vaikea, mutta nyt on päästy hyvin mukaan.

- Pelillisesti eroa on tosi paljon. Se on paljon taktisempaa. Taustat käyttävät paljon aikaa tulevan vastustajan analysointiin ja treenaamme vastustajan mukaan. Lisäksi huoltavia harjoitteita on paljon.

Viime aikoina Helmari-pelaajat ovat siirtyneet koviin kansainvälisiin seuroihin. Nuorten maajoukkueiden vakiokasvo Rantala haaveilee niin ikään siirtymisestä ulkomaan kentille jossain vaiheessa.

- Kyllä se on tavoitteena, mutta ei minulla mikään kiire ole. Ulkomaille lähtevät pelaajat tuovat paljon uskoa, että Suomestakin pääsee huippuseuroihin ja huippuarkeen, 18-vuotias lupaus toteaa.