Liity Jalkapallon Pelaajayhdistyksen jäseneksi! Rekisteröidy jäseneksi tästä.
29.5.2020

Kaksoisura: Marjukka Mikkonen tutkii urheilujohtamista

Ilveksen maalivahti Marjukka Mikkonen tutkii väitöskirjassaan johtajuutta ja johtajia urheiluorganisaatioissa sukupuoli- ja tasa-arvonäkökulmista.

Mikkonen yhdistää tällä hetkellä pelaamisen Kansallisessa Liigassa, väitöskirjan tekemisen sekä vielä työn Tampereen yliopistolla projektitutkijana ROBINS-projektissa.

– Projektissa tarkastelen digitaalista transformaatiota sekä alustatoimijuutta suomalaisissa pk-yrityksissä. Väitöskirjaa kirjoitan sitten hallintotieteiden puolella, 27-vuotias Mikkonen kertoo.

Kolmen asian täyspainoinen yhdistäminen on raskasta. Tavoitteena onkin löytää ratkaisumalli, jossa Mikkonen voisi yhdistää pelaamisen ja väitöskirjan tekemisen.

– Kolmen ”uran” yhdistäminen on pitkällä tähtäimellä melkoinen haaste. Jos löytyisi hyvä malli, toisi se myös lisää pelivuosia vielä omalle jalkapallouralleni, maalivahti pohtii.

Tasa-arvoisuus urheilujohtamisessa

Väitöskirjassaan Mikkonen siis tutkii johtajuutta ja johtajia urheiluorganisaatioissa sukupuoli- ja tasa-arvonäkökulmista.

– Kantavana teemana ovat syyt, jotka vaikuttavat naisjohtajien määrään suomalaisissa urheiluorganisaatioissa ja tarkoituksena on tarkastella tätä ilmiötä eri tasoilta. Mies- ja naisurheilujohtajat, johtajuus sekä tasa-arvo ja yhdenvertaisuus ovat kuitenkin todella moninainen ilmiö, ja suunnitelmaa pystyn muokkaamaan eri suuntiin tarpeen mukaan.

– Esimerkiksi valmentajat voidaan nähdä johtajina ja mielenkiintoista ja hyödynnettävää dataa voitaisiin saada muun muassa tutkimalla mies- ja naisvalmentajien valmennustyylejä käyttämällä pelaajia informantteina sekä hyödyntämällä muuta sekundääridataa. Kuinka motivoivina ja toimivina eri tyylit nähdään? Onko mies- ja naisvalmentajien välillä eroja, onko mahdollisilla eroilla vaikutusta menestykseen, pelaajien motivaatioon ja niin edelleen, Mikkonen pohtii.

Mikkonen on suorittanut kansainvälisen julkisen johtamisen tuplamaisteriohjelman (Hallintotieteiden maisteri ja Master of Science). Tämän lisäksi Mikkonen on opiskellut urheilujohtamisen perusopinnot sekä suorittanut BBA-tutkinnon AMK:ssa. Mittava pelaajaura Suomessa ja ulkomailla (Norja) antaa myös vahvan pohjan aiheen tutkimisille.

– Nämä yhdessä luovat vahvan pohjan urheilujohtamistutkimukselle. Väitöskirjaohjaajallani Jari Stenvallilla on vankka osaaminen urheilu- ja johtamistutkimuksesta sekä urheilu- ja liikuntasektorista muun muassa valtion liikuntaneuvoston jäsenenä. Saan tarvittaessa osaavaa ohjausta tutkimustyölleni, Mikkonen korostaa.

”Tarvitaan tieteellistä tietoa”

Väitöskirjan aihe on tärkeä. Aiemmat tutkimukset ovat antaneet viitteitä, että tasa-arvopäätökset vaikuttavat urheilussa viiveellä.

– Tutkimalla kontekstia, jossa muutokset tapahtuvat hitaammin kuin muualla, saadaan arvokasta tietoa tästä Akilleen kantapäästä, jota voidaan hyödyntää myös laajemmin yhteiskunnassa. Yhdenvertaiset mahdollisuudet liikunnan ja urheilun johtoasemissa ovat tärkeäitä myös talouden, tasa-arvon, yhteiskuntavastuun sekä miesten ja naisten mahdollisesti eroavien intressien sekä painotusten vuoksi.

Liikunta ja urheilu ovat tärkeä osa yhteiskuntaa. Iso osa suomalaisista on tekemisissä urheiluseurojen ja organisaatioiden kanssa päivittäin.

– Tämän vuoksi on tärkeää, että kaikki mahdollinen potentiaali, niin miehet kuin naiset, voidaan hyödyntää näiden yhteiskunnallisesti merkittävien organisaatioiden päätöksenteossa. Naisten määrä liikkujina ja urheilijoina on noussut viime vuosina, kiinnostus naisten huippu-urheilua kohtaan on kasvussa, lisäksi naisten määrä yritysten johdossa on kasvussa. Naisten määrä urheilujohtajina kuitenkin polkee paikallaan. Naiset urheilujohtajina ovat selkeä vähemmistö. Tällä voi olla suurikin vaikutus koko urheilu- ja liikuntasektorin tulevaisuuteen, esimerkiksi jo otetut askeleet tasa-arvoisempien urheilumahdollisuuksien saralla voivat jäädä taantumaan.

– Tarvitaan tieteellistä tietoa, jotta voidaan puuttua näihin epäkohtiin, jotka estävät yhdenvertaiset mahdollisuudet miehille ja naisille urheilun johtoasemissa, Mikkonen korostaa.

Liikuntatieteiden tohtori Mihaly Szerovay, 37, valittiin aikaisemmin keväällä Jyväskylän yliopiston ja Suomen Palloliiton yhteiseen työelämäprofessorin tehtävään. Unkarilais-suomalainen Szerovay aloittaa viisivuotisessa tehtävässä syyskuussa 2020. ”Jalkapalloprofessorin” tavoitteena on edistää lajin tutkimustyötä sekä kehittää valmennus- ja koulutustoimintaa.

– Tämäkin osoittaa, että Suomessa on kasvava fokus urheilu- ja jalkapallotutkimukseen. Tämä on huippu juttu, Mikkonen toteaa.

Lisätiedot ja yhteydenotot:
marjukka.mikkonen@hotmail.com / +358 44 080 5473