13.2.2018

Matrone: Hyödynnä peliuran aikaiset kontaktit

Viime kauteen uransa lopettanut Marco Matrone on siirtynyt kiinteistöalalle töihin. Yksi syy hänen uudelle uravalinnalleen on ollut jo pelaajauran aikana luodut kontaktit. Matronen mukaan pelaajien kannattaakin ottaa kaikki hyöty irti seurojen yhteistyökumppaneiden verkostosta jo peliuran aikana.

Matrone valmistui jo pelaajauransa aikana JPY:n kautta liikunnanohjaajakurssilta Vierumäeltä, mutta löysi itsensä lopulta kiinteistöalalta. Yhtenä tekijänä Matronen uravalinnassa olivat SJK:n voimakaksikko Raimo Sarajärvi ja Janne Kotamäki, jotka ovat molemmat alalla mukana.

- Ensimmäinen kipinä tuli, kun pelasin Seinäjoella ja Sarajärven Raimo oli siellä. Kyselin häneltä paljon asioita ja ostin silloin myös ensimmäisen asuntoni. Opiskelin alaa omalla ajallani ja se on ollut tosi mielenkiintoista, Matrone kertoo.

Hän myöntääkin, ettei päättynyt alalle aivan vahingossa, vaan takaraivossa asiat raksuttivat jo pelatessa. Matronen tie vei SJK:sta vielä Ilvekseen, mutta Seinäjoella rakennetut suhteet auttoivat myös peliuran jälkeen.

- Se ei ollut sattumaa. Oli puhetta, että olisin palannut Seinäjoelle pelaamaan ja valmentamaan, mutta sitä ei lopulta tapahtunut ja sieltä ehdotettiin, että mites nuo kiinteistöpuolen asiat, Matrone valottaa.

Vaikka Matrone oli vielä avoin peliuransa jatkolle, oli toinen jalka jo pelin ulkopuolella. Lopulta päätös kypsyi eikä hän ole sitä katunut.

- Tiesimme, että jäämme asettumaan Tampereelle ja minulla oli myös muutama mielenkiintoinen tarjous, mutta monen asian summana päätin lopettaa. Sain jalkapallolta tosi paljon ja olen tyytyväinen ja ylpeä urastani. Voin katsoa taaksepäin ylpeänä.

Seuroilla on laajat yhteistyöverkostot ja useat yhteistyökumppanit toimivat myös pelaajien niin sanottuina kummiyrityksinä. Matrone muistuttaa verkostojen hyödyntämisestä, sillä niillä saattaa olla kauaskantoiset vaikutukset koko loppuelämää ajatellen.

- Ne ovat tärkeitä. Ei sitä pelaajana aina huomaa alkuun millaiset mahdollisuudet on jo peliuran aikana luoda laajat kontaktiverkostot. Seuroilla on paljon yhteistyötahoja, ja jos nekin asiat hoitaa hyvin, niin ne voivat kantaa myös peliuran jälkeen.

Joukkueurheilijat ovat Matronen mukaan haluttuja työntekijöitä hyvien vuorovaikutusominaisuuksiensa takia. Kun on jakanut suurimman osan elämästään 20 muun kanssa hikisissä pukukopeissa, matkustanut tuhansia kilometrejä maan ympäri bussissa ja taistellut kentällä yhteisen asian hyväksi, luo se jo itsessään ainutlaatuiset ominaisuudet käsittelemään erilaisia ihmisiä ja tilanteita.

- Varmasti voidaan miettiä näitä asioita enemmänkin. Vanhemmat pelaajat tiedostavat ne, mutta nuoret pelaajat eivät välttämättä ymmärrä sitä potentiaalia. Itse aloin myös ymmärtää uran loppupuolella. Työelämässä tunnutaan arvostavan myös urheilijoiden tiettyjä ominaisuuksia, kuten joukkuekeskeisyyttä ja kunnianhimoa, vaikkeivät he ole välttämättä oikeita töitä tehneetkään. Tiimipelaaminen on tietyllä tavalla sellainen trendijuttu tällä hetkellä ja yritykset hakevat hyviä joukkuepelaajia.

Matrone on asettunut hyvin aloilleen uusiin tehtäviin eikä ole vielä ehtinyt kaivata jalkapalloa lopettamispäätöksensä jälkeen.

- Työ on ollut haastavaa, mutta samalla tosi mielenkiintoista. Ei ole ainakaan vielä ollut ikävä pelijuttuja, mutta katsotaan sitten keväämmällä, kun nurmi alkaa tuoksua.

Aivan kokonaan Matrone ei kuitenkaan aio jättää jalkapalloa.

- Varmasti tulen tulevaisuudessa olemaan jollain tavalla jalkapallossa mukana. Aloitin liiketalouden opiskelut Tampereen AMK:ssa ja on perhettä, joten juuri nyt ei ole aikaa. Jossain vaiheessa tulen olemaan jalkapallon parissa.