Liity Jalkapallon Pelaajayhdistyksen jäseneksi! Rekisteröidy jäseneksi tästä.
20.5.2021

Netta Hannula: Tavoite EM-kisoissa, mutta MM-kisat vain haaveissa

Netta Hannula pelasi erinomaisen kauden naisten Futsal-Liigassa ja johdatti MusaFutsalin Suomen mestaruuteen.


Netta Hannula (Kuva: Jani Virolainen)

Futsal-Liigan runkosarjassa Hannula teki tehot 32+22. Pudotuspeleissä tahti kiihtyi entisestään ja tehotilastoon merkittiin 16 maalia ja yksi maalisyöttö. Hannula voitti myös pudotuspelien pistepörssin.

- Pakko olla tyytyväinen omaan kauteen. Ei sitä oikein vieläkään takia, että kuinka uskomaton tämä kausi lopulta oli, Hannula kertoo.

Runkosarjassa MuSaFutsal sijoittui toiseksi. Pudotuspeleissä porilaiset pelasivat vakuuttavasti ja finaalissa kaatui HIFK otteluvoiton 2-0.

- Kyllä se mestaruus oli paras mahdollinen palkinto. Mestaruus oli tavoitteena jo viime vuonna, mutta silloin korona keskeytti kauden. Saimme siitä varmasti myös lisää sisua tähän kauteen. Pelasimme joukkueena tosi hyvin ja jokainen pelaaja nosti tasoaan. Uudet nuoret pelaajat ottivat myös hyvin vastuuta, Hannula kertaa mennyttä kautta.

Naisten Futsal-Liiga pelattiin ensimmäisen kerran kaudella 2011-2012. Sitä ennen Suomen mestaruus ratkaistiin SM-lopputurnauksessa. Ensimmäinen Suomen Mestaruus jaettiin vuonna 1997.

Futsal-Liiga on mennyt pääasiassa Ilveksen ja GFT:n hallinnassa, mutta nyt MuSaFutsal nappasi mestaruuden itselleen.

- Liigan taso kasvaa ja kehittyy joka vuosi. Myös erot joukkueiden välillä pienenevät joka vuosi. Ilves ja GFT ovat olleet ne menestyjät, mutta nyt muutkin ovat nostaneet tasoon, Hannula pohtii.

Hannula nostaa esiin futsalmaajoukkueen, jonka toiminta heijastuu hyvällä tavalla myös liigaan.

- Nyt joukkueet treenaavat laadukkaammin. Maajoukkuetoiminnalla on varmasti merkitystä tähän, sillä sieltä pelaajat vievät osaamista ja tietoa sitten omiin joukkueisiin.

Kohti EM-kisoja, ja MM-kisoja?

Naisten futsalmaajoukkue perustettiin virallisesti vuonna 2017. Joukkue pelasi ensimmäiset maaottelut marraskuussa 2017 Puolaa vastaan

Historian ensimmäiset naisten EM-kisat pelattiin vasta vuonna 2019. Suomi selvitti alkukarsinnan puhtaalla pelillä ja jatkokarsinnassa kolmesta pelistä tuli kaksi voittoa. Ainoastaan Portugali oli vahvempi ja vei näin kisapaikan itselleen.

- On tosi tärkeä asia lajille, että EM-kisoja on nyt alettu pelaamaan. Naisille ei MM-kisoja ole olemassa, joten tilanne on hieman erikoinen. 

FIFA:n alaisuudessa miesten futsalin ensimmäiset MM-kisat pelattiin jo vuonna 1989.

- Toivottavasti jonain päivänä myös naisten MM-kisat pelataan ja nyt nuoret pelaajat ovat silloin mukana, Hannula sanoo.

Naisten futsalmaajoukkue pelaa syksyllä EM-karsinnan. Samassa lohkossa ovat Ukraina, Tshekki ja Belgia.

- Viime karsinnoissa olimme jo lähellä kisapaikkaa. Se oli pienestä kiinni. Nyt olemme varmasti valmiimpia. Ukraina on tosi kova vastustaja, mutta jos pelaamme hyvin, meillä on kaikki mahdollisuudet mennä kisoihin.

Miesten futsalmaajoukkue selvitti tiensä EM-kisoihin. Kuten myös miesten ja naisten jalkapallomaajoukkueet. Nyt on siis naisten futsalmaajoukkueen vuoro?

- Vähän se tietysti paineita tuo, Hannula naureskelee.

Hannula myöntää, että katseet ovat EM-kisojen lisäksi myös ulkomailla.

- Ulkomaille siirtymistä olen paljon pyöritellyt mielessäni ja jotain kontakteja on ollutkin. Opiskelut täällä Suomessa ovat vielä kuitenkin kesken, joten se on hieman rajoittanut tätä, Turun Yliopistossa varhaiskasvatusta opiskelevat Hannula kertoo.

Miksi MM-kisoja ei pelata?

Miesten puolella ensimmäiset FIFA:n järjestämät MM-kisat pelattiin vuonna 1989. Vieläkään ohjelmassa ei ole naisten MM-kisoja. Kuten Hannula totesi, on tilanne erikoinen.

- Maailmanlaajuisesti kansalliset liitot odottavat innokkaasti naisten futsalin MM-kisoja, mutta päätöstä FIFA ei ole vielä tehnyt, mutta kansalliset liitot antavat tästä paljon painetta FIFA:n suuntaan, kertoo Palloliiton Futsalpäällikkö Jyrki Filppu.

Toinen tasa-arvoon vahvasti liittyvä tilanne naisten futsalissa on EM-kisojen joukkuemäärä. Ensimmäisiin EM-kisoihin pääsi mukaan vain neljä maata. Vuoden 2022 EM-kisoissa määrä on edelleen sama. Eli EM-kisat pelataan neljän maan kesken.

- Määrä pitäisi olla kahdeksan, ja tästä eurooppalaiset liitot antavat kovaa painetta UEFA:n suuntaan, Filppu kertoo.