Liity Jalkapallon Pelaajayhdistyksen jäseneksi! Rekisteröidy jäseneksi tästä.
14.8.2018

Oskari Forsman loukkaantumisestaan: ”Se kyllä pysäytti”

FC Lahteen kesän aikana siirtynyt maalivahti Oskari Forsman eli pelottavia hetkiä toukokuussa, kun hän sai pelitilanteessa TPS:aa vastaan kovan iskun kaulaansa. Forsmanin onneksi hän selvisi hurjan näköisestä tilanteesta kuitenkin säikähdyksellä eikä asia ole jäänyt vaivaamaan mieltä.

PS Kemiä tuolloin edustanut Forsman törmäsi yhteen TPS-puolustaja Juri Kinnusen kanssa ja menetti iskun jälkeen tajuntansa eikä kyennyt nousemaan jaloilleen. Hän kuljetettiin välittömästi sairaalaan jatkotutkimuksiin, mutta onneksi mitään vakavampaa ei löydetty.

– Kun niitti tuli, niin siinä oli hetken aikaa aika titityy. Taju lähti hetkeksi ja kun yritin nousta, niin se ei onnistunut. Se oli tosi pelottava hetki, kun ei tiennyt miten oli käynyt. Se kyllä pysäytti, Forsman palaa loukkaantumistilanteeseen.

Maalivahti on aina päävammoille alttiina syöksyessään pelaajien jalkoihin ja taistellessaan irtopalloista. Forsmanin rohkeus ei ole kuitenkaan kadonnut.

– En sanoisi, että siitä jäi mitään alitajuntaan. Viikon pidin taukoa ja sitten palasin asteittain takaisin. Hankin itselleni kypärän ja se edesauttaa henkistä toipumista. Näitä sattuu jalkapallossa eikä minulle jäänyt siitä mitään antipatioita. Onneksi se isku tuli kaulaan eikä päähän. Nyt olen täysin toipunut.

Forsman otti tilanteen jälkeen käyttöönsä kypärän. Hän suosittelee kypärän hankintaa kaikille maalivahdeilla.

– Tällaisilla helteillä kypärän alla on melkoinen pätsi. Siinä se tuntuu ja on aika kuumat oltavat. Muuten totuin kypärään parissa päivässä eikä se haittaa millään tavalla. Suosittelen sitä kyllä kaikille maalivahdeille.

Päähän kohdistuneet vammat ovat olleet usein tapetilla viime aikoina monen eri lajin osalta. Forsmanin henkilökohtainen kokemus asian hoidosta oli erittäin positiivinen.

– Minun hoitoni oli ensiluokkaista. Pyörät lähtivät heti pyörimään ja sairaalassa tehtiin kattavat tutkimukset, joista sitten saatiin diagnoosi. Yleisesti ottaen mielestäni päävammojen hoito taitaa olla hyvällä saralla. Pelaajat tuppaavat aina haluavan pelata, mutta on tärkeä saada nopea ja oikea diagnoosi. Aivotärähdykset ovat aina vakavia asioita.

30-vuotias Forsman on tietynlainen kiertolainen suomalaisessa jalkapallossa. Porilaisen juniorikoulun kasvatin pelaajaluettelosta löytyvät muun muassa FC Inter, FC KooTeePee, OPS, FC Jazz, RoPS, TPS, PS Kemi ja nyt FC Lahti. Todellinen läpimurto kotimaiselle huipulle antoi kuitenkin odottaa itseään. Forsman pelasi kaksi erinomaista kautta Ykkösessä TPS:ssa ja otti Veikkausliigassa ykkösvahdin paikan PS Kemissä ja on noussut liigan maalivahtien eliittiin.

– Olen kiertänyt paljon, että saisin mahdollisuuden näyttää. Olin mielestäni valmis RoPS:ssa ja olisin ansainnut vakituisen pelipaikan liigatasolla. Tepsissä meni sitten tosi hyvin ja sain siitä sellaisen buustin. Se pelasti urani. Kemin kautta sitten pystyin näyttämään, Forsman kertaa viimevuosien vaiheita.

Forsman tunnetaan kovana työntekijänä, mutta hän myöntää uran päättymisen olleen myös lähellä.

– RoPS:n jälkeen oli sellainen tilanne, että alla oli kaksi henkisesti vaikeaa kautta ja jos ei tulisi sellaista sopimusta, jolla voisi jalkapalloilijana elää, niin silloin olisin lopettanut. Sellaista tarjousta ei tullut kunnes TPS tuli mukaan kuvioihin. Olin jo lyömässä pillit pussiin. Se aika auttoi henkisesti, sillä tietyllä tavalla tässä mennään jo yliajalla, kun ura oli jo kertaalleen loppumassa. Enää ei mikään jännitä sekuntiakaan ja nyt on aika korjata kovan työn hedelmät.

Maalivahti ei kuitenkaan tyydy pelkästään nykytilanteeseen, vaan katse on siirretty eteenpäin.

– Tavoitteet ovat edelleen ulkomailla ja kehittyä. Haluan päästä edelleen sen askeleen-kaksi ylöspäin ja pystyä luomaan uraa ulkomailla. Kaikki tekeminen tähtää siihen. Olen maalivahdiksi vielä nuori ja minulla on mahdollisuuksia kehittyä hyvässä organisaatiossa ja hyvässä valmennuksessa.