Liity Jalkapallon Pelaajayhdistyksen jäseneksi! Rekisteröidy jäseneksi tästä.
5.6.2020

Paluu peleihin: "Pelaajien oltava tietoisia taudin yleisimmistä oireista"

Kotimaiset huippusarjat käynnistyvät 13.6., jolloin alkavat pelit Kansallisessa Liigassa sekä miesten Kakkosessa.

Joukkueet aloittivat kontaktittoman pienryhmäharjoittelun toukokuun puolivälissä. Kesäkuun alusta eteenpäin joukkueet ovat saaneet harjoitella normaalisti koko joukkueena ja kontaktia ottaen kentällä.

- Koronaviruksesta on edelleen tartuntariski olemassa, joten pelaajien on oltava tietoisia koronaviruksen aiheuttaman taudin yleisimmistä oireista, korostaa Kuopion Palloseuran Paula Auvinen.

Koronaviruksen aiheuttaman taudin yleiset oireet:
- yskä/kuiva yskä
- kurkkukipu
- yleinen sairauden tunne
- lihassäryt
- kuume
- nuha

Melko harvinaiset oireet:
- päänsärky
- pahoinvointi
- ripuli

Jos pelaajalla on oireita, hänen tulee välittömästi eristää itsensä kotona, noudattaa hallituksen suosituksia ja ottaa yhteyttä seuran lääkäriin / lääkinnästä vastaavaan tahoon.

Ohjeet, jos pelaajalla tai joukkueen jäsenelle epäilleen tartuntaa

Tautiketjujen jäljittämisestä vastaa loppukädessä viranomainen. Koronatapauksen kohdalla viestintä suositellaan keskitettäväksi seuran nimetylle vastuuhenkilölle. Lisäksi kilpailun järjestäjää tulee informoida todetusta tautitapauksesta.

Vaikka oire voisi selittyä muulla syyllä, esimerkiksi allergialla, on erityisesti uuden oireen kanssa keskusteltava myös lääkärin kanssa.

- Pelaajien ja seurojen on toimittava tässä asiassa vastuullisesti. Jos on oireita, on ehdottomasti toimittava ohjeiden mukaisesti. Tämä edesauttaa sitä, että virus ei leviä ja sarjat myös pystytään pelaamaan suunnitelmien mukaan läpi, JPY:n hallituksen jäsen Auvinen toteaa.

Yleistä tietoa koronaviruksesta ja sen oireista löytyy Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivuilta:
https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19