5.6.2018

Rasmus Karjalainen noussut Huuhkajiin – ”Päättäväistä ja kovaa treeniä”

Miesten A-maajoukkueen päävalmentaja Markku Kanerva julkaisi maanantaina miehistönsä kesäkuussa pelattaviin Romania- ja Valko-Venäjä -peleihin. Mukana on myös Veikkausliigan maalipörssiä johtava ja toukokuun kuukauden pelaajaksi äänestetty Rasmus Karjalainen.

Karjalaisen nousu kotimaisen jalkapallon huipulle on tapahtunut nopeasti. Vielä kolme vuotta sitten 22-vuotias Karjalainen pelasi SJK:n akatemiajoukkue Kerho 07:n riveissä Kakkosta ja maanantaina kävi kutsu Huuhkajiin.

– Kutsu tuli yllätyksenä. En varsinaisesti osannut odottaa sitä, Karjalainen kertoo tuntemuksistaan kuultuaan päässeensä mukaan A-maajoukkueeseen.

– Minulla on aina ollut usko omiin taitoihini uskoa ja itseluottamus on kova. Uskoin, että joskus pääsen maajoukkueeseen ja pelaan liigassa tehden paljon maaleja, mutta en uskonut sen käyvän näin nopeasti, Karjalainen jatkaa.

Oulun Luistinseuran kasvatti pelasi OLS:n kanssa Kakkosta kaudella 2014, jonka jälkeen tie vei Seinäjoelle. Kaudella 2016 hän palasi kotikaupunkiinsa, kun hän pelasi AC Oulussa Ykkösessä. Hän debytoi viime kaudella Veikkausliigassa PS Kemin paidassa ja teki kauden aikana kahdeksan maalia. Tällä kaudella KuPS:ssa osumia on ehtinyt kertyä jo 10.

Karjalaisen mukaan nopeaan kehitykseen ei ole poppakonsteja, vaan tuttu resepti.

– Kovaa treeniä. Ei siinä mitään hirveää salaisuutta ole. Päättäväistä ja kovaa treeniä.

Toinen menestyksen salaisuus on seuravalinnat. Jokaisessa seurassa Karjalainen on saanut hyvin vastuuta ja pystynyt käyttämään samalla näyttöpaikkansa hyväkseen.

– Oikeilla päätöksillä on ollut iso rooli. Vuoden 2017 alussa minulla oli mahdollisuus jatkaa Ykkösessä, mutta päätin lähteä liigaan ja se oli oikea päätös, sillä halusin kokeilla liigassa. Kemistä siirtyminen KuPS:aan oli myös loistava päätös. Minulla oli siinä valinnanvaraa, mutta valitsin KuPS:n ja se oli hyvä valinta. Oikeat valinnat ja intohimoinen sekä kova treeni ovat mahdollistaneet kehityksen, Karjalainen kertoo.

Karjalaisen seuraava askel ei ole vielä tiedossa eikä hän sitä vielä mietikään.

– KuPS on ollut nyt sopiva askel ja toivottavasti myös seuraava on myös hyvä. En tiedä vielä mikä se tulee olemaan, mutta eihän kukaan suoraan Kakkosesta Valioliigaan siirry, vaan pitää mennä asteittain. Koen olevani vielä nuori jalkapalloilija, joten minulla on aikaa eikä kiirettä ole. Kun seuraavaan askeleeseen tulee mahdollisuus, niin minun pitää olla siihen valmis ja sen eteen teen töitä.

Yksi uusi askel uralle tulee kesäkuussa, kun Karjalainen pääsee ensimmäistä kertaa Huuhkajien mukaan. Hän ei lähde kumartelemaan kuvia, vaan haluaa näyttää osaamistaan Suomen parhaita vastaan.

– Varmasti uusi ja hieno kokemus on tulossa. A-maajoukkue on aina ollut yksi tavoitteistani. Toivottavasti saan paikan näyttää osaamistani. Lähden sinne kovalla itseluottamuksella osoittamaan taitoni.

Itseluottamus on maalintekijälle äärimmäisen tärkeä ominaisuus ja Karjalaisella se on terveellä tavalla kunnossa. Kun maaliverkot soivat, samalla tunne omassa sisimmässä vankistuu.

– Ei minulla aina ole ollut kova itseluottamus. Silloin, kun Seinäjoella tein 15 maalia, niin minulla oli älytön flow päällä. Sanoin vain, että tulee minkälainen paikka tai pallo tahansa, niin teen siitä maalin. Sellainen fiilis on hyökkääjälle tärkeä ja siitä lähtien minulla on ollut itseluottamus korkealla. Välillä itseluottamus laskee, jos tulee vähämaalisia vaiheita ja esimerkiksi AC Oulun kaudella tein vain kolme maalia. Tiedostan kuitenkin omat taitoni ja vahvuuteni, eikä itseluottamukseni heilu. Se on tällä hetkellä varmasti korkeimmillaan mitä se on koskaan ollut ja janoan koko ajan lisää maaleja ja tehoja.

Karjalainen johtaa Veikkausliigan maalipörssiä onnistuttuaan heiluttamaan maaliverkkoja jo kymmenesti tämän kauden aikana. Hän kuitenkin toppuuttelee puheita liigan maalikuninkuudesta.

– Se olisi kova juttu, mutta sen voittaminen vaatii kovaa duunia. Liigakausi on pitkä ja on pystyttävä tekemään koko ajan tasaisesti maaleja. KuPS:n menestys menee kuitenkin kaiken edelle, mutta tietenkin mielelläni voittaisin maalikuninkuuden. Viime kaudella tein heinäkuun lopulla kauden kolmannen maalin ja koko kaudella tein kahdeksan maalia. Nyt ollaan vasta toukokuussa ja vielä on liian aikaista sanoa mitään ja sieltä voi vielä nousta kovia maalitykkejä jatkossa.