Liity Jalkapallon Pelaajayhdistyksen jäseneksi! Rekisteröidy jäseneksi tästä.
19.1.2018

Sebastian Sorsa valmistautuu uuteen uraan

Hienon ja pitkän pelaajauransa päättänyt Sebastian Sorsa ottaa nyt ensimmäisiä jalkapallon jälkeisiä askelia uralleen. Elämän uudelle etapille häntä on auttanut FIFPron tarjoama mahdollisuus opiskella Aalborgin yliopiston urheilujohtamisen online-kurssia.

MPS:n ja HJK:n kasvatti päätti uransa tähän kauteen. Veikkausliigadebyyttinsä kaudella 2004 tehnyt Sorsa on tulossa vasta sinuiksi sen kanssa, että pitkä ja menestyksekäs ura on takanapäin.

- Täytyy ensin ottaa vähän etäisyyttä ennen kuin voi kunnolla arvioida miten menee. Tämä on selvä elämänmuutos, kun pitää löytää uusi työpaikka ja ne asiat joihin pistää ne paukut, jotka ennen käytti pelaamiseen. Se on prosessi. Olen yrittänyt pitää itseni aktiivisena ja urheilla sekä liikkua ja ollut aktiivinen työnhaussa.

Sorsa ehti kuitenkin kypsytellä lopettamispäätöstä hetken ja osasi jo henkisesti varautua siihen päivään, kun peliura loppuu.

- Vuoden päivät sitä tuli mietittyä. Kun tuli loppu HJK:ssa, niin silloin jo mietin, että oliko tässä samalla futisuran loppu. Oli kuitenkin hyvä, että lähdin vielä Kuopioon ja se oli hyvä kokemus. Siinä ehti myös miettiä enemmän ja varautua siihen uranjälkeiseen aikaan. Aloin jo miettiä uusia kuvioita, menneen kauden KuPS:ssa pelannut peluri kertoo.

Sorsa aloitteli jo peliuransa aikana siirtymistä työelämään ollen mukana Pelikamat.net –nimisessä startup-yrityksessä. Sorsalla on verkot vesillä kuitenkin myös muihin suuntiin.

- Olen tehnyt startupia ja nyt minua on yritetty rekrytoida ihan eri toimialan hommiin ja on mahdollista, että menen sinne. Se ei liity mitenkään siihen mitä olen aikaisemmin tehnyt. Siitä alkaisi uusi ura. Olen edelleen mukana Pelikamat.netissä, mutta en ole siinä yksin. Meitä on siinä hallitus mukaan lukien kymmenisen henkilöä ja olen enemmän sellaisena kasvona, vaikka jossain vaiheessa tein kaikkea mahdollista mitä yrityksessä voi tehdä. Se on yksi osa, mutta tarvitsen myös muita töitä. En elä pelkästään sillä, vaikka se onkin mennyt hyvin eteenpäin.

Sorsa on monen muun pelaajan tavoin opiskellut FIFPro Online Academyssa (Aalborgin yliopiston urheilujohtamisen tutkinnon). Opiskelut ovat vielä kesken, mutta hyvässä vauhdissa. Uran aikana koulunkäynnille oli vaikea löytää aikaa ja paikkaa, mutta kokonaan verkon välityksellä tapahtuva opiskelu on tehty nimenomaan jalkapalloilijoita silmällä pitäen.

- Se on erinomainen. Hain joskus lukemaan sosiaalipolitiikkaa ja jäin silloin varasijalle. Sitten opiskelin pari vuotta liiketaloutta Haaga-Heliassa, mutta siellä oli läsnäolopakko enkä ehtinyt olla siellä, joten se jäi kesken. Tämä on ensimmäinen koulutusohjelma, joka sopii urheilijalle ja on joustava. Toivottavasti mahdollisimman moni ottaa hyödyn siitä. En voi sitä liikaa kehua.

Urheilujohtamisen koulutus ei rajoitu pelkästään urheiluun, vaan antaa eväät myös yleisemmin työelämän pariin.

- Se on lopulta aika yleismaailmallinen koulutusohjelma, jonka kulma on urheilussa ja seuroissa. Siinä käsitellään kuitenkin aika laaja-alaisesti businessta ja markkinointia sekä eri liike-elämän toimintoja. Yritys- ja urheilumaailmassa ovat kuitenkin aika lailla samat lainalaisuudet, etenkin kun puhutaan huippuseuroista.

Opiskelujen joustavuus oli etenkin Sorsan mieleen. Opiskelut voi tehdä etänä silloin, kun pelaajalle se parhaiten sopii.

- On tärkeä, että koulun voi hoitaa tietokoneella esimerkiksi pelimatkoilla. Pelaajilla on ja ei ole luppoaikaa. Fyysinen kuormitus on joskus aika korkealla eikä se ole lepoa, jos sinun täytyy tehdä joku projekti. Siitä tulee stressiä ja aivot käyvät aika kovilla. Joskus ei ole kuitenkaan isoa kuormitusta. Jos sinulla menee jalkapallossa kolme tuntia päivässä, niin siinä on vielä aika paljon aikaa tehdä jotain muuta, Sorsa muistuttaa.