Liity Jalkapallon Pelaajayhdistyksen jäseneksi! Rekisteröidy jäseneksi tästä.
10.8.2017

Stadionit julistautuvat syrjinnästä vapaiksi - #syrjinnästävapaastadion-kiertue käynnistyi

Oikeusministeriön ja järjestöjen yhdessä vetämän Syrjinnästä vapaa alue -kampanjan osana suomalaiset stadionit julistautuvat syrjinnästä vapaiksi. Haastekampanjan on käynnistänyt kampanjaverkostoon kuuluva Monikulttuurinen liikuntaliitto Fimu.

- Halusimme haastaa stadionit mukaan syrjinnän vastaiseen työhön. Julistautumalla syrjinnästä vapaaksi stadion tuo esiin, että stadionille ovat tervetulleita kaikki riippumatta etnisestä taustasta, iästä, toimintakyvystä tai seksuaalisesta suuntautumisesta. Oikeus urheiluun kannustavassa ilmapiirissä kuuluu kaikille, toteaa projektipäällikkö Ilari Äijälä Fimusta.

Ensimmäisinä syrjinnästä vapaiksi alueiksi julistautuivat kesäkuussa Veritas-stadion Turusta ja Harjun stadion Jyväskylässä.

Syksyn aikana Syrjinnästä vapaisiin stadioneihin liittyvät:
10.8. Lahden stadion
7.9. Rovaniemen keskuskenttä
10.9. Sauvonsaaren stadion Kemissä
12.9. Telia 5G Areena Helsingissä
16.9. Elisa Stadion Vaasassa
24.9. Savon Sanomat Areena Kuopiossa

- Stadionit haastavat yleisön ja pelaajat luomaan hyvää urheiluhenkeä ja puuttumaan negatiiviseen ja toisia halventavaan huuteluun. Urheiluhan on perinteisesti yhdistänyt eritaustaisia ihmisiä, siitä kannattaa pitää kiinni, toteaa Syrjinnästä vapaa alue -hankkeen koordinaattori Katriina Nousiainen oikeusministeriöstä.

Syrjinnästä vapaa stadion -kampanjan pääsuojelijoina toimivat Aki Riihilahti ja Ifeoma Kulmala. Lisäksi kampanjalla on muita suojelijoita eri paikkakunnilla. Suojelijat haastavat myös muita urheilijoita ja urheiluvaikuttajia mukaan kampanjaan. Haastekampanjan etenemistä voi seurata sosiaalisessa mediassa tunnisteella #syrjinnästävapaastadion.

Syrjinnästä vapaa alue -kampanja on kaikenlaisen syrjinnän, kiusaamisen ja häirinnän vastainen tiedotuskampanja, jonka avulla organisaatiot ja työyhteisöt tuovat julki sitoutumisensa syrjimättömyyden periaatteeseen. Syrjinnästä vapaaksi alueeksi julistautuminen merkitsee syrjinnän vastustamista, siihen puuttumista sekä ihmisten yhdenvertaisuuden tunnustamista. Kampanjassa on syrjinnästä vapaiksi alueiksi julistautunut jo 1000 organisaatiota eri puolilta Suomea.