22.6.2020

Tim Sparv: "Minun ja joukkueen vastuu on vaikuttaa"

Huuhkajien kapteeni Tim Sparv on tunnettu pelitaitojensa lisäksi myös yhteiskunnallisista ulostuloistaan. Sparv avaa ajatusmaailmaansa nyt Ylen ruotsinkielisen radiokanava Vegan kesäpuheessa.

Sparv kertoo, että viime vuosien aikana urheilun ulkopuoliset asiat ovat alkaneet kiinnostaa entistä enemmän.

– Minusta on mukavaa käyttää aikaani muuhunkin kuin pallon potkimiseen. Maajoukkueen kapteenina tunnen, että minun ja joukkueen vastuu on vaikuttaa ja olla esikuvana seuraajillemme, Sparv kertoo.

Tim Sparv ottaa rohkeasti kantaa ja tuo pelaajan ääntä kuuluviin. (Kuva: Juha Tamminen)

Sparv löytää jalkapallomaailmasta lukuisia kehityskohteita, mutta yksi alue on hänen mielestään menossa oikeaan suuntaan: naisten jalkapallon kehitys.

– Sillä on todella merkitystä, että maailman suosituimmat seurat ottavat naisten jalkapallon tosissaan ja ovat valmiita työskentelemään sen eteen, että tytöt voisivat haaveilla samoista asioista, mistä pojat ovat haaveilleet jo pitkään: siitä, että he voisivat pelata jalkapalloa ammatikseen.

Myös viime kesän MM-kisat keräävät Huuhkaja-kapteenilta kiitosta, vaikka suosion kasvu ei ole juuri kotimaisen Kansallisen liigan pelaajien arjessa näkynyt. Siksi Sparv toivookin jokaisen osallistuvan talkoisiin.

– Jokaisella jalkapallon parissa työskentelevällä pitää olla tavoitteena luoda parempia edellytyksiä naisjalkapalloilijoillemme, Sparv täräyttää.

Sparv heittää ilmoille muutaman kehityskohteen.

– Aluksi tarvitaan paremmat fasiliteetit, korkeammat korvaukset sekä ammattimaisempi arki. Jotta voisimme luoda vieläkin enemmän resursseja, meidän kaikkien pitää mennä katsomaan enemmän naisten pelejä. Sponsoreiden tulisi korvamerkata isompia osia sponsorirahoistaan naisten ja tyttöjen urheilulle.

Maajoukkuekapteeni toivoo lisäksi näkevänsä tulevaisuudessa enemmän naisia organisaatioiden johtotehtävissä.

– Ensimmäinen askel on otettu, mutta vielä on todella paljon tehtävää. Sen sijaan, että tuijottelisimme pelkästään lukuja, meidän pitäisi nähdä naisten jalkapalloon panostaminen osana ympäri maailman tapahtuvaa tasa-arvotyötä ja luoda sellainen yhteiskunta, jossa kaikilla on sukupuoleen katsomatta samat mahdollisuudet ja edellytykset.

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue on näyttänyt kehityksessä oivaa esimerkkiä. Miesten maajoukkue suostui alentamaan omia korvauksiaan, jotta naisten ja miesten maajoukkuesopimuksista saatiin yhtenäiset. Miesten ja naisten yhtenäiset maajoukkuesopimukset ovat toistaiseksi maailmassa vielä melko harvinaisia, mutta sellaiset löytyvät esimerkiksi Norjasta ja Australiasta.

– Se on historiallista ja olen siitä ylpeä. Tuntuu tärkeältä olla mukana tukemassa naiskollegoita heidän urallaan ja yrittää kehittää naisten jalkapalloa, Sparv kuittaa.