Liity Jalkapallon Pelaajayhdistyksen jäseneksi! Rekisteröidy jäseneksi tästä.
7.11.2022

Voiko ruutuaika vaikuttaa pelaajan suorituksiin?

Ivan Čulák tekee tutkimusta suomalaisten jalkapalloilijoiden älypuhelimiin käyttämästä ruutuajasta ja sen vaikutuksista.

Älypuhelinten käyttö on muuttunut valtavasti viime vuosien aikana, myös ammattilaisjalkapalloilijoiden osalta. Aihetta ei ole juurikaan tutkittu.

- Muutama vuosi sitten huomasin vieraspelissä, että joukkueen ja pelaajien käytös on muuttunut, sillä kaikki olivat puhelimensa ääressä ja bussi oli hiljainen. Jyväskylän Yliopisto on tukenut vahvasti tämän henkilökohtaisen kiinnostuksen tekemistä akateemiseksi tutkimukseksi, Čulák sanoo.

Čulákin mukaan aihe on todella tärkeä.

- On osoitettu, että älypuhelimen liiallisella käytöllä voi olla useita negatiivisia terveys-, suorituskyky- ja psykologisia seurauksia. Akateemisissa tutkimuksissa on osoitettu, että älypuhelimen käyttö ennen treenejä tai pelejä ei ole hyväksi. Siksi on tärkeää selvittää yksityiskohtaisesti jalkapallo- ja futsal-pelaajien älypuhelimen käytön nykytila Suomessa. 

- Lisäksi älypuhelimen käytöllä voi olla negatiivisia vaikutuksia yleiseen hyvinvointiin ja mielenterveyteen, Čulák korostaa.

Jalkapallon Pelaajayhdistys lähettää jäsenilleen lähipäivien aikana kyselyn liittyen tutkimukseen. JPY toivoo pelaajilta aktiivista osallistumista kyselytutkimukseen.

- Tutkimuksen toivotaan hyödyttävän Suomen jalkapallo- ja futsal-ympäristöä ja antavan lopulta paremman käsityksen älypuhelimen käytön nykytilasta, käyttäytymisestä ja mahdollisista ongelmista. On tärkeää, että tästäkin aiheesta meillä on käytössämme uutta ja päivitettyä dataa, jolla pystymme parantamaan toimintaympäristöjä, Čulák sanoo.

Čulák opiskelee Jyväskylän yliopistossa. Hän pelaa Futsal-Liigaa Riemussa ja suoritti opintojen harjoittelun HJK:n suorituskyky-yksikössä.