Liity Jalkapallon Pelaajayhdistyksen jäseneksi! Rekisteröidy jäseneksi tästä.
21.2.2021

Ammattina jalkapallo: Markus Halsti

FIFPRO Online Academyssä opiskeleva Markus Halsti korostaa pelaajayhdistysten roolia pelaajien etujen ajajana.


Markus Halsti on pelannut pitkään myös A-maajoukkueessa (Kuva: Juha Tamminen)

Markus Halsti lähti Veikkausliigasta Ruotsin pelikentille vuonna 2008. Ruotsin jälkeen ura jatkui Pohjois-Amerikassa ja Tanskassa. 13 vuoden kiertue ulkomailla päättyi viime vuoteen, kun Halsti palasi Suomeen ja HJK:n riveihin.

- Kokonaiskuvassa Suomessa on otettu isoja harppauksia eteenpäin futiksessa, niin kuin tietysti pitääkin, Halsti sanoo.

- Ehkä suurin asia on olosuhteet, jotka ovat menneet isosti eteenpäin. Se on tärkeä asia, koska olosuhteet antavat pelille ja pelaajille mahdollisuuden pelata hyvää jalkapalloa.

Halsti nostaa esimerkkinä Seinäjoen uuden stadionin.

- Muitakin hyviä esimerkkejä on, mutta näissä olosuhteissa on selkeä ero verrattuna siihen, kun lähdin Suomesta.

Arvostus nousee

Miesten A-maajoukkue pelaa tulevana kesänä EM-kisoissa. Naisten A-maajoukkue puolestaan selvisi perjantaina vuoden 2022 EM-kisoihin.

- Maajoukkueet ovat tietyllä tapaa aina se lippulaiva futikselle. Tämän lisäksi meillä on hyviä yksilöitä pelaamassa siellä maailman huipulla. Voi siis sanoa, että suomalaisella futiksella menee hyvin tällä hetkellä.

Halstin mukaan maajoukkueiden menestys ja yksittäiset pelaajat antavat maailmalla kuvaa Suomen jalkapallosta.

- Kun pelaa ulkomailla, siellä joukkuekaverit aina hehkuttavat kopissa nimenomaan näitä maajoukkueen tuloksia ja pelaajien esityksiä huippusarjoissa.

- Kuten me kaikki futiksen parissa olevat tiedämme, on tässä ollut välillä myös vaikeita vuosia. Nyt on hyvä ottaa kaikki irti hyvistä ajoista, Halsti sanoo.

Halsti on seurannut myös mielenkiinnolla naisten jalkapallon kasvua maailmalla.

- Sen myötä jalkapallo lajina kasvaa entisestään ja luo lajille ja lajin pariin taas uusia mahdollisuuksia. On hienoa seurata, että naisille syntyy yhä enemmän ammattilaissarjoja ja isot seurat ovat lähteneet vahvasti mukaan.

Kun jalkapallolla menee hyvin, näkyy se myös lajin yleisessä arvostuksessa. Suomessa ei ole aina ollut helppo olla ammattilaispelaaja.

- Omat tyttäreni ovat kovia HJK-faneja. Samassa päiväkodissa on muutamia HIFK-faneja, ja siellä jo väitellään, että kumpi joukkueista on parempi. Se kertoo futiskulttuurista.

- Ja yhä enemmän ihmisillä näkyy oman joukkueensa tai maajoukkueen kamoja päällä. Se on hyvä merkki siitä, että jalkapallo kiinnostaa.

Halstin mukaan myös pelaajien pitää osata arvostaa ja tuntea ylpeyttä omasta ammatistaan - tekee sitä sitten Suomessa tai ulkomailla.

- Nimenomaan näin. Pitää myös muistaa, että Veikkausliigasta voi lähteä myös vielä myöhemmin ulkomaille pelaamaan. Juha Pirinen on tästä hyvä esimerkki. Hän pelasi pitkään Veikkausliigaa ja nyt kuuluu Huuhkajien kokoonpanoon ja pelaa ulkomailla. Eli täällä tehdään asioita hyvin ja liigasta voi ponnistaa eteenpäin vielä vähän vanhemmallakin iällä. 

Pelaajayhdistyksillä tärkeä rooli

Halstin seurat ulkomailla ovat olleet Ruotsissa GAIS ja Malmö FF, USA:ssa D.C. United sekä Tanskassa Midtjylland ja Esbjerg. Halsti on aina ulkomailla pelatessaan kuulunut maan Pelaajayhdistykseen.

- Olen ollut kaikissa maissa Pelaajayhdistyksen jäsen. Se on ollut minulle aina tärkeä asia, että joku taho ajaa pelaajien etua.

Tanskassa Halsti toimii joukkueensa kapteenina, jonka kautta yhteys maan Pelaajayhdistykseen oli tiivis.

- Korona-aikaan meillä oli aina viikoittain palaveri, jossa oli mukana kapteenit ja Pelaajayhdistyksen edustus.

- Jenkeissä puolestaan jouduin tilanteeseen, jossa oli pakko saada apua Pelaajayhdistykseltä. Ja apua myös sain, Halsti kertoo.

Valtaosilla pelaajista on omat agenttinsa, jotka hoitavat pelaajien asioita.

- Monesti pelaaja luottaa siihen, että agentti hoitaa asiat kuntoon, jos jotain ongelmia tulee. Näin se ei kuitenkaan aina valitettavasti mene, jolloin pelaajayhdistyksen merkitys kasvaa.

- Pelaajayhdistyksien tavoite on aina olla pelaajien puolella. Itselläni on paljon hyviä kokemuksia tästä, ja nimenomaan positiivisia.

FIFPRO Online Academy

Halsti opiskelee tällä hetkellä FIFPRO Online Academyssä. Urheilujohtamisen kandidaatin tutkinto-ohjelma on suunnattu ammattilaisjalkapalloilijoille. Opinnot suoritetaan etänä verkko-opiskeluna tanskalaiseen korkeakouluun (University College of Northern Denmark).

- Aloitin itse asiassa ensimmäisen kerran vuonna 2014 opiskelut, mutta silloin tapahtui niin paljon, että minulla ei ollut saumaa keskittyä opintoihin kunnolla. Päätin silloin, että haen koulutukseen mukaan sitten myöhemmin vielä.

Halsti aloitti FIFPRO Online Academyn uudestaan loppusyksystä 2019.

- Nyt sujuu hyvin, edelleen sitä ollaan koulussa, Halsti naurahtaa.

Kaikki opinnot suoritetaan siis etänä, joka mahdollistaa täyspainoisen keskittymisen edelleen myös pelaamiseen.

- Korona on tietysti tuonut omat haasteensa, mutta olen ihan aikataulussa opintojen suhteen. Omassa ryhmässäni on kaksi unkarilaista pelaajaa. Tiimi toimii hyvin ja tuemme paljon toisiamme. Jos jollain on vaikeaa, niin hänet vedetään ja tsempataan taas mukaan.

Halsti sairasti koronan viime joulukuussa. Tällä hetkellä Halstin joukkue HJK on karanteenissa koronatapausten takia.

- Nämä hetket on ollut hyvä hyödyntää opiskeluun. Kaiken kaikkiaan opinnot tuovat hyvää balanssia futiksen oheen.

Helpommin sanottu kuin tehty, sanoo vanha sananlasku. Tämä pätee myös opiskelun aloittamiseen pelaamisen ohessa.

- Itselläni oli ennen näitä opiskeluja 15 vuoden tauko koulusta. Aloitus ei aina ole helppo. Itse tein niin, että ennen opintojen alkua luin kirjoja aina treenien jälkeen pari tuntia, jolla pääsin siihen rytmiin kiinni, että treenien jälkeen pyhittää aikaa opiskeluille. Eli siinä on hyvä valmistaa itseänsä tulevaan rytmiin. Tanskassa tein näin ja Kaukon Joni varmasti ihmetteli, kun olin nenä kiinni kirjassa aina treenien jälkeen, Halsti kertoo.

Halsti myöntää, että nuorempana pelaajana hän kuului siihen joukkoon, joka ei juurikaan opiskeluja miettinyt, vaikka kokeneemmilta pelaajilta tähän vinkkejä tulikin.

- Niitä ehtii sitten vielä tehdä myöhemmin. Nyt keskityn futikseen ja lepoon. Näin tuli monesti sanottua, Halsti muistelee.

- Jalkapalloura on tietenkin tärkeä, mutta silloin nuorempana jo kannattaa olla avoin näille asioille. Ja pitää aina muistaa, että itseään varten sitä opiskelee. Ehkä itselläni olisi myös ollut helpompi aloittaa opinnot jo aikaisemmin, Halsti jatkaa ja viittaa lapsiperheen arkeen.

FIFPRO Online Academy antaa opiskelijoille hyvän pohjan ja valmiudet toimia siviilityössä uran päättymisen jälkeen.

- Tästä saa hyviä työkaluja ja valmiuksia tulevaan, monipuolinen tutkinto, Halsti kertoo.

36-vuotias Halsti keskittyy nyt pelaamisen, perheen ja opiskelujen yhdistämiseen.

- Kun ura joskus päättyy, niin jollain tavalla haluan olla edelleen urheilussa mukana. Se on kuitenkin aina ollut niin iso osa omaa dna:ta, että toivon pystyväni urheilun parissa jatkamaan.