9.7.2019

JIPPO:n Antti Åke: "Täällä saa opiskelut ja urheilun hyvin yhdistettyä"

Joensuun JIPPOn Antti Åke tähyää jalkapallokentällä joukkueensa mukana Ykköseen ja siviilipuolella erityisopettajan ammattiin.

Joensuun JIPPO vietti parhaita vuosiaan 2006-2014, kun se pelasi Ykkösessä. Kahtena peräkkäisenä vuotena tulivat kuitenkin putoamiset alaspäin, mutta nyt Joensuussa on taas tekemisen meininki.

Ykkösen vuosinaan JIPPO sijoittui parhaimmillaan viidenneksi, mutta pääasiassa joukkue taisteli sarjapaikastaan. ”JIPPO ei putoa koskaan”, oli tuolloin tuttu sananparsi, kunnes lopulta putoaminen Kakkoseen koitti kauden 2014 jälkeen.

JIPPO ei pysynyt seuraavana vuonna Kakkosessa ja pelasi kaksi kautta Kolmosessa ennen kuin nousi viime kaudeksi Kakkoseen. Kausi sujui joensuulaisilta hyvin, kun se sijoittui A-lohkossa kolmanneksi. Tälläkin kaudella JIPPO taistelee A-lohkon kärkisijoista. Kymmenen ottelun jälkeen tappiotili näyttää nollaa ja se on sarjassa kolmantena.

”Uusi alku”

Kolmosen putoamisen jälkeen Jipon kapteeni Antti Åke käväisi Lappeenrannassa pelaamassa yhden kauden PEPO:ssa ennen kuin palasi nostamaan joensuulaisjoukkuetta takaisin kohti huippua. Hän on tyytyväinen joukkueen suuntaan.

– Tietyllä tapaa voidaan puhua uudesta alusta. En ollut ensimmäistä alkua näkemässä, sillä tulin mukaan kun joukkue pelasi jo Ykkösessä. En olisi tullut takaisin, jos en olisi kokenut, että muutaman vuoden päästä voi olla mahdollisuus pelata taas korkeammalla tasolla. Halusin antaa itseni käyttöön tähän projektiin, Åke kertoo.

Åke myöntää, että pelaajien ja seuran katseet on suunnattu Ykköseen. Perustan pitää kuitenkin olla kunnossa.

– Seurajohto ei ole asettanut muita tavoitteita kuin, että vuonna 2022 pelaisimme Ykkösessä. Seuran täytyy olla valmiina sekä kentällä että sen ulkopuolella, sillä viimeksi taloudellisesti paukut eivät ihan riittäneet. Pelaajat kyllä haluavat voittaa sarjan ja nousta.

Jipon alkukausi oli varsin mielenkiintoinen, kun se pelasi neljässä ensimmäisessä ottelussaan maalittoman tasapelin. Sen jälkeen voittoja on kertynyt neljä ja tasapelejä on tullut kaksi lisää. Jipon puolustus on pitänyt, sillä omiin on tehty ainoastaan kuusi maalia, ja niistäkin puolet tuli viime ottelussa MiPKiä vastaan. Toisaalta hyökkäyspäässä on ollut tahmeampaa, kun vastustajan verkko on heilunut 12 kertaa. Sillä saralla on tosin valoa tunnelin päässä, sillä edellisottelussa JIPPO onnistui iskemään neljä maalia.

– Meillä on ollut hyvä alkukausi. Tasapeleissä molemmilla joukkueilla on ollut omat paikkansa, mutta sanoisin että viidessä niistä meillä on ollut laadukkaammat paikat. Tiedämme missä voimme vielä parantaa. Maaleja meille on vaikea tehdä ja siitä meidän on pidettävä kiinni. Kakkosessa monet joukkueet nojaavat tiettyihin maalintekijöihin, mutta meillä on ollut harmittavasti poissaoloja tämän kauden aikana. Vähämaalisuus ei kuitenkaan huoleta, sillä olemme luoneet riittävästi maalipaikkoja.

Joensuu on urheilukaupunki, josta löytyvät pääsarjaseurat pesäpallossa ja koripallossa. Lisäksi jääkiekkojoukkue Jokipojat pelaa Mestiksessä. Kilpailu katsojista on kovaa, mutta Åken mukaan Jipollakin on paikka kaupungissa.

– Joensuussa JoMa palaa tällä hetkellä isoimmalla liekillä ja sitten perässä tulevat Kataja ja Jokipojat. JIPPO on sitten seuraavassa kategoriassa, mutta se ei ole vielä vetonaula. Se kenelle Jipolla on kuitenkin merkitystä, niin se myös merkkaa heille paljon. Peleihin on hieman vaikea saada yleisöä, mutta mielestäni peleissä on siitä huolimatta hyvä tunnelma. Tulevaisuudessa on tilaa jalkapallolle, vaikkei Joensuu koskaan jalkapallokaupunki ole ollutkaan. Kun miettii muita kesälajeja, niin ei siellä oikein ole muita kuin JoMa.

”Joukkueurheilu on auttanut”

Joensuu on iso opiskelijakaupunki, joka tarjoaa eri lajien pelaajille mahdollisuuden myös opiskeluun. Åke itsekin opiskelee pelaamisen ohessa erityisopettajaksi.

– Voin suositella Joensuuta opiskelupaikkana. Se on ihanteellisen kokoinen kaupunki ja täällä saa opiskelut ja urheilun hyvin yhdistettyä.

Ennen erityisopettajan opintoja, Åke luki itsensä liikuntaneuvojaksi ja nyt erityisopettajan opinnot ovat jo loppusuoralla. Erityisopettajan työ on vaativaa, mutta Åke uskoo urheilutaustasta olevan hyötyä tulevaisuuden työhaasteissa.

– Tiedän mitä voi olla edessä, mutta minulla on sellaiset lehmänhermot ja tykkään olla ihmisten kanssa tekemisissä. Erityisopettajana on monia hommia tarjolla ja erilaisia työkuvia. Joukkueurheilu on auttanut siinä, että olen oppinut toimimaan ryhmässä ja sieltä on tullut myös huumoria ja miten sitä käyttää elämässä.

Ryhmähenki on Åken mukaan myös yksi Jipon vahvuuksista.

– Haluaisin korostaa Jipon yhteisöllisyyttä. Maalivahtimme Jirko Sorsa oli kuullut, että Jipossa on hyvä henki ja halusi tietää pitikö se paikkansa. Kyllä hän sanoi, että meillä on vähän erilainen henki kuin se missä hän on ennen ollut ja kaikki puhaltavat yhteen hiileen. Seura on kuin toinen perhe. Siinä on paljon hyviä ihmisiä mukana ja se helpottaa työntekoa, kiittelee Åke.