19.3.2019

Naisten Liiga alkaa - Kuopiossa pelaajien arki parantunut

Kuopiossa Pallokissat siirtyi KuPS:n organisaatioon. Muutos on tuonut naisten joukkueen pelaajille laadukkaamman arjen.

Viime kaudella Pallokissat putosi Naisten Liigasta jäätyään sarjassa viimeiseksi. Talven aikana kuopiolaisseura siirtyi osaksi KuPS:n organisaatiota ja se sai myös täydennysmenettelyn kautta paikan Naisten Liigassa. Siirtyminen uuden organisaation alle on tuonut mukanaan positiivisia muutoksia.

Kuopiolainen naisjalkapalloilu on elänyt mielenkiintoisia aikoja viimeisen vajaan vuosikymmenen aikana. Kuopion Mimmifutis (KMF) pelasi Naisten Liigassa vuodesta 2003 ja voitti myös kaksi pronssimitalia. Vuonna 2012 Pallokissat otti KMF:n paikan Naisten Liigassa ja tänä talvena Pallokissat siirtyi KuPS:n alaisuuteen.

Siirto KuPS:n siipien alle on tuonut naisten joukkueelle vankemman organisaation.

– Perusarkihan on aika samanlaista organisaatiosta riippumatta. Treenit eivät muutu. Nyt taustahenkilöitä on enemmän eikä kaikki vastuu ole yhden tai parin henkilön harteilla. Alussa on ollut vielä vähän hakemista kuka hoitaa mitäkin, mutta siirtyminen on mennyt hyvin. Pelaajat ovat olleet tyytyväisiä, jo KMF-ajoista mukana ollut Paula Auvinen, 23, valottaa.

Aiemmin Pallokissojen pelaajat tekivät muun muassa kauden aikana talkoita kerätäkseen rahaa toimintaan.

– Muutokset näkyvät pienissä jutuissa eikä pelaajien tarvitse enää hoitaa mitään ylimääräistä. Esimerkiksi minä olin hieman mukana media- ja somehommissa, mutta nyt niitä hoitavat muut henkilöt. Meillä on nyt oma lääkäri kenen luo mennä tarvittaessa ja lisäksi meillä on miesten joukkueen fysioterapeutti ja maalivahtivalmentaja, kertoo Auvinen.

Jalkapallon Pelaajayhdistys ajaa tulevaisuudessa vahvasti asiaa, että kaikilla huippusarjojen joukkueilla olisi omat pukukopit. JPY:n hallitukseen kuuluva Auvinen pitää aloitetta tärkeänä.

– Me jaamme kopin myös muiden joukkueiden kanssa, mutta meillä on kuitenkin aina sama koppi ja sinne voi jättää joitain tavaroita. Oma pukukoppi olisi tärkeä nimenomaan tavaroiden kuljetuksen kannalta sekä koppikulttuurin ja joukkuehengen rakentamisen takia. Kopissa luodaan se joukkuehenki. Oma pukuhuone helpottaa ja parantaa pelaajan arkea, Auvinen sanoo.

Edessä tasainen Naisten Liiga

Viime kausi oli kuopiolaisjoukkueelle vaikea, kun Pallokissat voitti koko kauden aikana vain yhden ottelun ja jäi Naisten Liigassa viimeiseksi. PK-35 Vantaan jäätyä ilman liigalisenssiä, sai KuPS täydennysmenettelyn kautta paikan Naisten Liigassa.

Tähän kauteen KuPS lähtee erilaisista lähtökohdista. Pelaajarunko on pysynyt pitkälti samana, mutta joukkuetta on vahvistettu parilla eteläamerikkalaispelaajalla sekä viime kauden Naisten Liigan paras maalintekijä Gentjana Rochi on harjoitellut viime päivät joukkueen mukana.

– Joukkueen kanssa asetimme tavoitteeksemme sarjapaikan ja se on pysynyt samana, vaikka meille on tullut sen jälkeen ulkomaalaisvahvistuksia. Taustana on se, että meillä oli tosi raskas viime kausi ja siihen mahtui paljon takaiskuja sekä vastoinkäymisiä. Me luomme vähän uudelleen pohjaa, itseluottamusta ja pelisysteemiä. Muutokset eivät aina tapahdu nopeasti ja menemme askel kerrallaan eteenpäin. Samaan hengenvetoon kuitenkin voimme lähteä jokaiseen otteluun tavoittelemaan voittoa. Naisten Liigassa ei ole sellaista joukkuetta, jota emme voisi hyvällä pelillä voittaa.

– Varmasti aika tasainen sarja on tulossa ja ristiin pelaamista nähdään paljon. Jokaisessa pelissä on panosta, kun ei ole ennakkoon helppoja pelejä eikä sellaisia joihin lähtee selkeänä altavastaajana. Jokaisessa ottelussa on oltava parhaimmillaan, mikäli haluaa voittaa, arvioi Auvinen tulevan kauden pelejä.

Auvinen debytoi Naisten Liigassa kaudella 2011 ja sen jälkeen tilille on kertynyt pelejä lisää 150 kappaletta. Hän on ollut kulkenut Naisten Liigan kehityksen virrassa.

– Vaikka olen pelannut jo monta kautta, niin olen tietyllä tapaa kasvanut sarjan mukana, joten on vaikea arvioida miten sarja on muuttunut. Mielestäni Naisten Liiga on kehittynyt taitavampaan suuntaan ja tuntuu, että kaikki haluavat pärjätä hyvällä futiksella. Tempo on myös nopeutunut ja sitä kautta vaaditaan myös fyysisesti enemmän.

Opiskelua ja pelaamista

Pelaamisen ohella Auvinen opiskelee lääkäriksi ja hänellä on opintoja tämän kevään jälkeen vielä kaksi vuotta.

– Päällisin puolin kaikki on mennyt hyvin. Harjoittelemme iltaisin, joten joukkuetreeneihin pääsen aina mukaan. Haasteita kuitenkin on myös, sillä on aina mietittävä kokonaisrasitusta. Joskus on tehtävää kompromisseja esimerkiksi aamutreenien suhteen, ja valita milloin on järkevää mennä tai onko edes mahdollisuutta. Olen kuitenkin tyytyväinen arkeeni ja olen onnellinen, että opiskelen vielä, niin yhdistäminen käy helpommin kuin jos olisin jo töissä.

Vaikka jalkapallo ja lääketiede äkkiseltään eroavat toisistaan, niin Auvinen on löytänyt myös yhtäläisyyksiä.

– Kummassakaan ei ole ikinä valmis. Voit opiskella ja treenata molempia loputtomiin ja on sitten itsestä kiinni mihin vetää rajan. Molemmat luovat haasteita ja siksi ne innostavat. Tykkään haasteista.