15.8.2019

Pelaajan arkea: Matej Hradeckyn 2,5 vuoden piina ohi

Matej Hradeckyn taivas synkkeni tammikuussa 2016, kun hän loukkasi polvensa. Kesken kuntoutuksen polvi meni toistamiseen ja hetken aikaa koko uran jatko oli vaakalaudalla. Hän taisteli tiensä kuitenkin takaisin ja teki paluun tositoimiin 2,5 vuoden tauon jälkeen.

Vuonna 2017 Hradeckyn ura oli vahvassa nousukiidossa. Hän oli debytoinut Huuhkajissa edellisvuoden tammikuussa ja valmistautui SJK:n kanssa kohti tulevaa Veikkausliigan kautta. Suomen Cupin ottelussa hän loukkasi polven eturistisiteensä, jonka takia hän joutui jättämään kauden väliin. Saman vuoden lokakuussa sama polvi meni uudestaan ja edessä oli jälleen pitkä kuntoutustie.

- Se oli vaikeinta aikaa elämässäni. Koko ajan oli hinku päästä pelaamaan, mutta kuntoutuminen oli hidasta eikä siihen ole oikotietä. Se oli henkisesti tosi paha paikka, myöntää 24-vuotias Hradecky.

Erityisesti toisen loukkaantumisen kohdalla Hradecky harkitsi jopa uransa päättämistä.

- Silloin, kun se meni toisen kerran, ajattelin uran olevan siinä. Siinä kesti hieman aikaa ennen kuin aloin kuntouttaa sitä uudestaan. Piti saada ensin pää kuntoon ennen kuin aloin kuntouttaa polvea. Se oli vaikeaa aikaa.

Hradeckyn onneksi tukiverkosto löytyi läheltä, joka auttoi hänet nousemaan takaisin huipulle. Hradecky korostaa perheen vaikutusta ja tukea vaikeina aikoina.

- Perheen kanssa kävimme pitkiä keskusteluja. Juttelimme paljon miten olisi parasta edetä. Päätimme, että yritän vielä kerran. Mutta jos se vielä kerran menee, niin voi olla, etten jaksa enää eikä löydy motivaatiota.

Perheen lisäksi Hradecky haluaa erikseen nostaa esiin häntä auttaneen fysioterapeutti Joni-Petteri Malkan.

- Ilman häntä en olisi tässä tilanteessa tänään, Hradecky kiittelee.

Polvivammoista toipuminen kestää kauan ja vaatii sinnikästä sekä kurinalaista työtä. Kun suunnitelma uran jatkumisesta oli kirkastunut mielessä, keskittyminen oli täysin kuntoutuksessa.

- Siinä oli usein kahdesti päivässä treeniä eikä sen jälkeen juurikaan jaksanut tehdä muuta. Se kuntoutuminen vei kuitenkin niin paljon energiaa ja oli henkisesti raskasta.

Hradecky palasi kentille kasvattajaseuransa TPS:n paidassa heinäkuun 20. päivä Ykkösen kärkiottelussa FC Hakaa vastaan. Kentälle tullessaan yleisö osoitti Hradeckylle suosiotaan seisten. Hän myöntää paluuottelun olleen hänelle erityinen.

- Se oli unohtumaton hetki meikäläiselle. Siinä oli kauhea tunnemyrsky päässä. Sitten kun pääsi kentälle, kaikki unohtui. Osasin kyllä odottaa jonkinlaista vastaanottoa, mutta se oli kyllä hieno hetki.

Pitkä kuntoutusjakso ja pelitauko ei juuri näkynyt miehen otteissa. Hän otti heti keskikentän haltuunsa ja avasi maalitilinsä rangaistuspotkusta ottelun loppuhetkillä.

- Pelaaminen on ehkä vielä vähän hakemista, mutta ei tekniikka ja syöttötaito unohdu. Fyysisesti on kuitenkin varmasti tullut hieman takapakkia.

Tällä hetkellä aurinko paistaa Hradeckylle. Hän kuitenkin tiedostaa, ettei pitkän tauon jälkeen kannata liikaa hötkyillä.

- Ei voi vielä rasittaa liikaa, vaan on mentävä päivä kerrallaan.