15.10.2020

Uusi kunniajäsen: Ilari Äijälä

Ilari Äijälä nimettiin Jalkapallon Pelaajayhdistyksen uudeksi kunniajäseneksi. 

Jalkapallon Pelaajayhdistys nimesi viisi uutta kunniajäsentä. Esittelyvuorossa on Ilari Äijälä.

Kunniajäsenyyden perusteluna todetaan, että kaikki edellä mainitut ovat omalla toiminnallaan osoittaneet halunsa ja kykynsä toimia jalkapalloilijoiden ja pelaajayhdistyksen parhaaksi. Kaikki toimijat ovat olleet 9.7.1992 perustetussa pelaajayhdistyksen hallituksessa. Kunniajäseniä on nimetty nyt yhteensä 62.

JPY:n monivuotinen hallituksen jäsen ja Punainen Kortti Rasismille -hankkeen projektipäällikkö Ilari Äijälä päätti upean uransa jalkapalloilijana kauteen 2017.

Äijälä aloitti oman jalkapallouransa MPS:ssa, josta matka jatkui HJK:n organisaatioon. Sen jälkeen pelejä kertyi Klubi 04:ssa, KooTeePee:ssa, MYPA:ssa, Hongassa, FC KTP:ssa, PK-35 Vantaassa ja vielä uudestaan Hongassa kaudet 2016 ja 2017. Kausi 2017 päättyi Äijälän ja Hongan kohdalta upeasti. Äijälä teki voittomaalin, kun espoolaisjoukkue kukisti liigakarsinnoissa HIFK:n.

- Ykkösjuttu on ollut ne hienot ystävyyssuhteet, jotka olen tässä vuosien aikana saanut. Niitä on syntynyt ympäri Suomen ja ympäri maailman. Futiksen kautta olen oppinut myös paljon eri kulttuureista, elämästä ja itsestäni, Äijälä kertoo.

Äijälä toimi usean vuoden ajan Punainen Kortti Rasismille -hankkeen projektipäällikkönä.

- Projektin tarkoitus on levittää urheilun avulla rasismin ja syrjinnän vastaista viestiä. Urheilu toimii tässä välineenä ja näkökulmana. Ajatus on se, että urheilussa saa olla oma itsensä, ilman mitään syrjintää tai ennakkoluuloja, Äijälä kertoo..

Punainen Kortti Rasismille –hanke on tehnyt koko ajan tiivistä yhteistyötä JPY:n kanssa.

JPY:n hallitukseen Äijälä liittyi mukaan vuonna 2012.

- JPY:n toiminnassa mukana oleminen opetti erittäin paljon yhdistystoiminnasta ja pelaajien edunvalvonnan tärkeydestä sekä osoitti sen, että meidän yhdistyksessä, hallituksessa ja ylipäätänsä meidän lajin parissa toimii valtavasti upeita ihmisiä. JPY:n kautta sain myös harjoittelupaikan ja työpaikan, joten JPY:llä on ollut iso merkitys elämässäni, Äijälä kertoo.

Äijälä korostaa, että hän näkee Pelaajayhdistyksen toiminnan äärimmäisen tärkeänä.

- Pelaajayhdistyksen toiminta on ensiarvoisen tärkeää pelaajien ammatillisen aseman parantamiseksi sekä oikeusturvan varmistamiseksi. Jalkapallon Pelaajayhdistyksen toiminta konkretisoituu monelle pelaajalle vasta ns. ongelmatilanteissa, mutta monelle tulisi yllätyksenä kuinka paljon näkymätöntä työtä pelaajien eteen tehdään sekä kansallisissa että kansainvälisissä kulisseissa. Markus Juhola on tehnyt suurenmoista työtä JPY:n toiminnanjohtajana ja ansaitsisi kaikki mahdolliset tunnustukset työstään suomalaisen jalkapallon hyväksi. 

Vaikka peliura on ohi, on Äijälä vielä tekemisissä jalkapallon kanssa. Tosin nyt ihan erilaisessa roolissa.

- Jalkapallon parissa olen nykyään eniten omien lasten kautta, mutta pelailen itse vielä pihapelien lisäksi myös harrastesarjoissa. Kerran futari on aina futari, Äijälä sanoo.