Liity Jalkapallon Pelaajayhdistyksen jäseneksi! Rekisteröidy jäseneksi tästä.
16.10.2020

FIFPRO varoittaa jälleen valeagenteista

Jalkapallon kansainvälinen Pelaajayhdistys FIFPRO varoittaa jälleen pelaajia valeagenteista, joiden tavoitteena on huijata rahaa pelaajilta.

FIFPRO avaa omilla verkkosivuillaan avoimesti tapauksia, joissa valeagentti on huijannut rahaa pelaajalta.

Yhdessä tapauksessa agentti oli yhteydessä nuoriin englantilaispelaajiin ja lupasi heille sopimukset Turkin pääsarjaseuraan. Kaikki oli hoidettu, pelaajien piti ainoastaan maksaa 1000 euroa majoitukseen, lentolippuihin ja lääkärimaksuihin. Pelaajat maksoivat kyseiset summat, mutta lopulta kaikki sopimukset olivat väärennöksiä ja pelaajat ovat edelleen Englannissa. Agentti oli pelaajiin yhteydessä sosiaalisen median kautta.

Lue lisää esimerkkitapauksista FIFPRO:n sivuilta.

JPY:n ohjeita pelaajille, jotka saavat tarjouksia agenteilta/edustajilta:

Pelaajan kannattaa tarkasti miettiä, tarvitseeko hän edustajaa. Myös edustajan taustat on syytä tutkia huolellisesti.

Suomen palloliiton edustajamääräykset tulivat voimaan 1.7.2015. Pelaajan edustajaksi voi ryhtyä luonnollinen henkilö eli ihminen tai oikeushenkilö eli yhtiö. Heidän maineensa on oltava moitteeton mikä tarkoittaa käytännössä sitä, että yhtiö tai yksilö ei voi olla konkurssissa tai yleensäkin kelvoton tekemään sopimuksia.

  • Selvitä vastapuolen taustat
  • Mitä pelaajasiirtoja edustaja on tehnyt?
  • Onko edustaja siirtänyt suomalaisia tai skandinaavisia pelaajia aiemmin?
  • Toimiiko edustaja alueellisesti (esim. vain Pohjois-Italiassa) ja mitä yhteistyökumppaneita hänellä on eri maissa?
  • Toimiiko edustaja pääsääntöisesti vain tiettyihin seuroihin nähden (esim. Parma) eli kumpaa tahoa, uutta seuraa vai sinua, hän viime kädessä käytännössä edustaa?
  • Millä tavoin edustaja ymmärtää sinun pelipaikan vaatimukset ja millä tavoin hän ymmärtää sinun vahvuudet ja heikkoudet pelaajana ja miten edustaja näkee sinun urasi kehityspolun?
  • Jos edustaja edustaa tai on edustanut jotakin suomalaisia tai skandinaavisia pelaajia, soita heille ja kysy, miten homma on toiminut.
  • Selvitä itsellesi, miksi tarvitset edustajaa ja mitä toivot edustajan tekevän.
  • Sinun on syytä muistaa, että edustaja toimii ensisijaisesti liiketaloudellisista lähtökohdista.
  • Ennen sopimuksen allekirjoittamista on syytä selvittää, onko edustaja yhteistyökykyinen, sillä pelaajasiirrot ovat usein monien tahojen (luovuttava seura, vastaanottava seura, pelaaja ja kaikkien em. edustajat) yhteistyön summa.

Tutustu JPY:n ohjeisiin tarkemmin täältä:
Agentit ja edustajat