4.3.2019

Pelien videointi pakolliseksi – ”Antavat konkreettisen kuvan siitä mitä on tehnyt”

Jalkapallon Pelaajayhdistys haluaa, että jatkossa kaikkien kotimaisen jalkapallon huippusarjojen pelien kuvaaminen olisi pakollista. Huippusarjoiksi lasketaan miesten puolella Veikkausliiga, Ykkönen ja Kakkonen sekä naisten puolella Naisten Liiga ja Ykkönen.

Jalkapallon Pelaajayhdistys otti kantaa asiaan jo 2018 lokakuussa. Lue juttu tästä

Summanen hyödyntää videoita

Pelaajat saavat tuekseen entistä enemmän työkaluja kehittyäkseen. Viime kaudella Naisten Liigan vuoden pelaajaksi valittu Eveliina Summanen pitää videoita tärkeänä osana harjoituksia ja valmistautumista.

- Itse katson pelien jälkeen tiettyjä asioita. Ennen peliä on saatettu asettaa tavoitteita ja niitä käyn läpi ja katson miten onnistuin, Summanen valottaa.

Monen mielestä ”videosulkeiset” kuulostavat tylsiltä, mutta Summanen liputtaa vahvasti niiden puolesta.

- Mielestäni ne ovat superhyviä. Ne antavat konkreettisen kuvan siitä mitä on tehnyt ja ne ovat paljon parempia kuin jotkut powerpointit. Videoissa pääsee katsomaan mitä tilanteissa tapahtui ja mitä asioita pystyy kehittämään.

Aivan kuten pelikentällä, niin myös videohuoneessa on tärkeä tiedostaa ne tärkeät ja olennaiset asiat, joita seurata ja ottaa mukaan. Pienten yksityiskohtien seuraamisesta saa enemmän irti kuin pelkästään päämäärättömästi katsomalla peliä.

- Aluksi katsoin omia pelejäni kokonaisuuksina, mutten oikein tiennyt mitä katsoin. Yritin vain parantaa niitä asioita, mitä tein huonosti. Nyt tiedän mitä katsoa ja se helpottaa, kun on ne tietyt asiat joita seuraa, muistuttaa Summanen.

Valmennus tukena

Lappeenrantalaisen PEPO:n kasvatti pelasi kolme edelliskautta Naisten Liigassa HJK:ssa ja vietti paljon aikaa päävalmentaja Joonas Rantasen kanssa klippejä tarkastellen. Summanen näki hyödyn konkreettisesti myös kentän puolella.

- Meillä oli peliin lähdettäessä teema ja Joonas oli tehnyt muutamia klippejä joita sitten analysoimme. Mielestäni se kehitti minua hurjasti. Seuraavassa pelissä osasi sitten eri tavalla mennä tilanteeseen. Esimerkiksi opin paljon siitä miten tuetaan pallottomana ja pallollista.

Summasen vahvat esitykset Naisten Liigassa poikivat myös kutsun A-maajoukkueeseen ja hän sai tulikasteensa Helmareissa kesällä 2017. Maajoukkueet viettävät vuositasolla niin vähän aikaa yhdessä, että silloin paneudutaan enemmän koko joukkueen toimintaan kuin hiotaan pelaajien henkilökohtaisia asioita.

- Maajoukkueessa keskitytään ehkä suurempiin aiheisiin. Välillä saatetaan tosin poimia myös tiettyjä asioita pelaajaa tai pelipaikkaa koskien. Maajoukkueessakin tarvittaessa voidaan valmentajan kanssa käydä läpi myös henkilökohtaisia asioita, kertoo Summanen.

Naisten Liigasta Ruotsiin

Summasen ura on ollut vahvasti nousujohteinen ja kehityskäyrä on näyttänyt koko ajan ylöspäin. Viime kauden päätteeksi hänet palkittiin Naisten Liigan parhaana pelaajana, joten luonnollisena jatkumona oli siirtyä isompiin ympyröihin. Uusi seura löytyi Ruotsista, kun hän teki sopimuksen Damallsvenskanin sarjanousija KIF Örebron kanssa.

- Tuntui oikealta hetkeltä siirtyä ulkomaille, kun minulla oli hyvä olo ja itseluottamus. Pelasin kolme täyttä kautta Naisten Liigassa ja se oli mielestäni sopiva määrä, jonka jälkeen oli hyvä aika ottaa askel eteenpäin.

Videot ovat tulleet tutuksi myös länsinaapurissa.

- Olemme katsoneet tosi paljon videoita ja saatamme käydä videoita läpi useita kertoja viikossa. Joskus katsomme myös ennen treenejä. Jos esimerkiksi käymme läpi jotain puolustusasiaa, niin se on sitten heti tuoreessa muistissa miten pitää suorittaa, kun menemme harjoituksiin. Niissä näkee sen kokonaisuuden paljon paremmin.

Ensimmäiset kuukaudet Örebrossa ovat sujuneet positiivisesti.

- Olen tykännyt olla ja myös arjesta. Olen saanut treenata hyvin ja keskittyä futikseen. Tietenkin on uudet pelaajat ja uusi joukkue, joten ne tuovat aina mukanaan uudet haasteet. Samalla se on kuitenkin mahdollisuus oppia muilta uusia asioita.

Pelaajan arjen kehittäminen on yksi suomalaisen jalkapallon kehitysprojekteista, joka on ottanut harppauksia eteenpäin viimevuosien aikana.

- Eihän Ruotsissa moni käy töissä, mutta itse olen yrittänyt etsiä jotain töitä, sillä tarvitsen tekemistä arkeeni. Minulla ei ole Örebrossa ennestään kavereita, joten olen aika paljon yksin ja olen käyttänyt sen ajan sitten tehokkaammin lihashuoltoon ja palautumiseen. Suomessa saatoin käydä kavereiden kanssa ulkona syömässä ja silloin nuo jäivät vähän vähemmälle. Vaikkei kavereiden kanssa olo huono asia ollut, Summanen naureskelee.

Debyyttikaudellaan Summanen havittelee isoa tonttia Örebron joukkueesta.

- Henkilökohtaisesti tavoitteena on saada iso rooli ja paljon vastuuta. Pelipaikkani on nyt vähän ylempänä, joten tehotkaan eivät olisi pahitteeksi. Toivottavasti saisin kokonaisen ja täyden kauden ilman loukkaantumisia. Sitä kohden tehdään paljon töitä.