Join The Players Union! Register from here.
15.11.2023

Vakuutusehtoihin merkittäviä parannuksia - Muutos vastuullisempaan suuntaan”

Palloliiton pelipassivakuutukset uudistuvat tulevalle kaudelle. Keskeisimmät muutokset ovat leikkausomavastuun poistuminen ja leikkaushoidon korvausmäärän nousu.

– Vakuutusten hintoihin tulee pieniä korotuksia, mutta samaan aikaan vakuutusehdot paranevat ja järjestelmää tarkastetaan niin, että pelaajan yli- tai alivakuuttaminen ei ole enää mahdollista, Palloliiton jäsenpalvelupäällikkö Taneli Sopanen kertoo liiton verkkosivuilla.

Viime vuosina inflaatio on nostanut lääkärikeskusten hoitokuluja, minkä vuoksi aiempi yksityisen leikkaushoidon korvauskatto (8 000€) ei riittänyt enää esimerkiksi polven eturistisideleikkauksen hoitoon, vaan vakuutetulle itselleen tai seuroille jäi erotusta maksettavaksi. Nyt yksityisen leikkaushoidon korvausmäärä nousee 14 000 euroon ja leikkausomavastuu poistuu kokonaan.

– Olemme käyneet uusia vakuutusehtoja ja vakuutusjärjestelmän muutoksia laajasti läpi seurojen ja JPY:n kanssa. Vaikka hintoihin tulee korotus, seurat kokevat, että vakuutusten sisältö myös kehittyy. Osalle seuroista muutos tarkoittaa kokonaisuuden kannalta edullisempaa vakuutusta, Sopanen avaa.

Jatkossa vakuutusturvan valinta perustuu edelleen ensisijaisesti ikään, mutta aikuisten kohdalla se sidotaan myös pelaajastatukseen (esim. amatööri tai ammattilainen*). Tämä on pelaajan oikeusturvan kannalta tärkeä muutos, sillä sekä asiakaspalautteen että asiantuntijoiden lausuntojen perusteella liiton sarjoissa on ollut tapauksia, joissa pelaajat ovat olleet alivakuutettuja.

- Tämä on erinomainen muutos vastuullisempaan suuntaan. Liian moni pelaaja on joutunut viime vuosina vakuutuksista huolimatta maksamaan loukkaantumistapauksissa pitkän pennin omasta pussistaan tai odottamaan hoitoon pääsyä kohtuuttoman pitkään. Jotta ikäviä yllätyksiä tulisi jatkossa mahdollisimman vähän, kehotan pelaajia edelleen tutustumaan ajoissa ja huolellisesti seuran tarjoaman vakuutuksen ehtoihin, JPY:n toiminnanjohtaja Panu Autio korostaa.

Seuroilla on myös mahdollisuus ottaa pelaajilleen vakuutus muun yhtiön kautta.

- Silloin edelleen korostuu se, että pelaajien kannattaa tutustua erityisen tarkasti vakuutusehtoihin, Autio toteaa.

Palloliiton Pelipassivakuutus on ns. tapaturmavakuutus, joka kattaa jalkapallossa tulleet tapaturmaiset vahingot.

- Jatkossa olisi myös hyvä saada mukaan vaihtoehdoksi vakuutus, joka korvaa esimerkiksi rasitusperäiset vammat. Se toki nostaa vakuutuksen hintaa, mutta pelaajien kannalta se olisi tärkeä asia, Autio pohtii.

Myös JPY:n hallituksen jäsen Katja Hakala korostaa myös asian tärkeyttä.

- Jalkapallo on fyysinen laji, johon valitettavasti kuuluu erilaiset loukkaantumiset. Loukkaantumisen sattuessa kohdalle pelaajat ovat fyysisen ja henkisen kuormituksen kokemisen lisäksi voineet joutua kattamaan itse hoitokustannuksensa, joten Palloliiton pelipassivakuutusten päivitys on ehdottomasti tervetullut uudistus. 

- Myös omat kokemukseni loukkaantumisista urani varrella ovat opettaneet, että kattava vakuutus on pelaajalle äärimmäisen tärkeä, Hakala kertoo.

Lue lisää: https://www.palloliitto.fi/ajankohtaista/pelipassivakuutukset-uudistuvat-vakuutusehtoihin-merkittavia-parannuksia

*Ammattilainen-status on pelaajalla, joka tienaa pelaamisesta palkkaa yli 2000€ vuodessa.