Join The Players Union! Register from here.
11.6.2018

#PeopleFirst -kierros tiistaina Veikkausliigassa

Veikkausliigassa 12.6.2018 pelataan #PeopleFirst -kierros kuudella eri paikkakunnalla. #PeopleFirst on Veikkausliigan kapteenien aloitteesta lähtenyt kampanja, jossa halutaan muistuttaa, että kauniin pelin ytimessä on kunnioitus. Kunnioitus peliä ja toisia ihmisiä kohtaan.

#PeopleFirst kierroksella halutaan lisätä yhteisöllisyyttä pelaajien välillä ja puhaltaa yhdessä peli poikki kaikenlaiselle syrjinnälle, rasismille ja häirinnälle. Kampanjalla halutaan muistuttaa myös universaaleista pelaajien ihmisoikeuksista, jotka julkaistiin 2017 joulukuussa:
http://www.uniglobalunion.org/sites/default/files/files/news/official_udpr.pdf

Symbolina yhteisöllisyydestä jokaisen Veikkausliigajoukkueen avauskokoonpanot ottavat yhteisen joukkuekuvan ennen huomisen otteluja. Jokainen voi myös ottaa aiheesta kantaa sosiaalisessa mediassa #PeopleFirst hashtagilla. Lue Kapteenien kirje alta.

Lisätietoa:
Pekka Sihvola
040 5793722
Jalkapallon Pelaajayhdistyksen hallituksen puheenjohtaja.


Arvoisat jalkapallon ystävät,

Me pelaajat haluamme muistuttaa, että kauniin pelimme ytimessä on kunnioitus. Kunnioitus peliä ja toisia ihmisiä kohtaan. Kuluneen Veikkausliiga-kauden aikana peli on kehittynyt, mutta kentällä ja katsomoissa on nähty myös ikäviä rasistisia tapauksia. Me haluamme lähettää selkeän viestin, että etnisesti halventavat pilkkaukset kuten “ryssittely”, “hurrittelu”, “apina” -huudot tai “n-sanan” käyttö, ei ole hyväksyttävää.

Palloliiton rangaistusmääräysten mukaan henkilö, joka “syyllistyy pelikentällä tai sen ulkopuolella rasistiseen käytökseen tai laiminlyö liiton sääntöihin ja määräyksiin perustuvan velvollisuuden puuttua tällaiseen käytökseen” on rikkonut sääntöjä. Lisäksi on vielä todettu, että mainitut rikkomukset on aina katsottava vakaviksi. Näitä sääntöjä tulee noudattaa ja sääntöjen rikkojia tulee rangaista asian mukaisesti.

Ihmisyys on pelin kovinta ydintä. Paitsi että olemme maalivahteja, puolustajia, keskikenttäpelaajia, hyökkääjiä, valmentajia tai kannattajia, olemme ennen kaikkea ihmisiä, joilla on inhimilliset tunteet ja tarpeet. On tärkeää muistaa, että pelaajat ovat ensisijaisesti ihmisiä ja vasta sen jälkeen jalkapalloilijoita.

Jalkapallo on universaali kieli ja kaikki ihmiset ovat yhdenvertaisia pelin edessä. Kyse on myös ihmisoikeuksista ja kansainvälisessä pelaajien oikeuksien julistuksessa todetaan muun muassa seuraavasti: ”Jokaisella pelaajalla on oikeus mahdollisuuksien tasa-arvoon ja urheilemiseen ilman minkäänlaista syrjintää, häirintää tai väkivaltaa.” (artikla 3) Lisäksi: “Jokaisella pelaajalla on velvollisuus kunnioittaa kanssapelaajien oikeuksia… ja kunnioittaa kaikkien urheilun parissa toimivien ihmisoikeuksia.”

Toisinaan peli on kovaa ja tunteet kuohuvat. On kuitenkin tärkeää säilyttää kunnioitus niin, että pelin jälkeen on valmis paiskaamaan kättä vastustajan kanssa ja katsomaan toista ihmistä suoraan silmiin. Solidaarisuus ja yhteishenki pelaajien välillä ovat pelin ytimessä. Minkäänlainen alkuperään, kansalaisuuteen, uskontoon tai seksuaaliseen suuntautumiseen liittyvä syrjintä tai häirintä ei ole hyväksyttävää. Haluamme nostaa yhdessä punaisen kortin rasismille ja muistuttaa, että olemme kaikki ensisijaisesti ihmisiä. People first.

Yhdessä ystävällisesti,

Veikkausliigan kapteenit,
Jalkapallon Pelaajayhdistys,
Punainen kortti rasismille -hanke.


Dear friends of football,

We the players would like to emphasize that football is established on respect of others while playing the beautiful game. As the Veikkausliiga progress, there has been racist incidents on the field and in the stands. We want to send a clear message that any racial or ethnic slurs such as “ryssä, “hurri”, “monkey” or the “n-words” are absolutely unacceptable.

According to the penal orders of the Finnish FA any kind of racist act inside or outside the field or neglection to interference discrimination should be penalized. In addition it is also said in the rules that all kind of racism is seen as serious violation. These rules should be followed and respected. Humanity is in the core of the football. Besides being goalkeepers, defenders, midfielders, attackers, coaches or fans, we are above all people with basic human needs and emotions. It is very important to recognise that the player is, first, a human person and, then, an athlete

Football is an universal language and all people are equal in front of the game. It’s also a question of the basic human rights. Like the Universal Declaration of Players Rights states: “Every player is entitled to equality of opportunity in the pursuit of sport without distinction of any kind and free of discrimination, harassment and violence.” (article 3) “Every player has a duty to respect the rights of his or her fellow players... and to respect the
fundamental human rights of everyone involved with or affected by sport.” (article 17)

Although the game is tough, rough and passionate at times. Nevertheless, it’s important to maintain respect. At the end of the game we can have the decency to shake hands and look each others in the eyes. Solidarity and unity between all the players is a fundamental thing. Any kind of harassment or discrimination related to race, origin, religion or sexual orientation is not acceptable on or off the field. Thereby, we want to show Racism the Red Card and remind each other we are all people. People first.

Yours sincerely,

Veikkausliiga captains,
Football Players’ Association of Finland,
Show Racism the Red Card Finland.