Join The Players Union! Register from here.
14.3.2024

Ammattina jalkapallo: Kerttu Karresmaa Italiassa

Kerttu Karresmaa siirtyi viime syksynä italialaisen Sampdorian riveihin. Tällä hetkellä maalivahti keskittyy ammattilaispelaajan arkeen sekä ylioppilaskirjoituksiin.


Karresmaa siirtyi viime syksynä pelaamaan Sampdoriaan.

19-vuotias Karresmaa vastaa puhelimeen Suomessa, vaikka pelikausi on kiireimmillään Italiassa. Syy selviää nopeasti.

- Olen nyt hetken aikaa Suomessa, koska minulla on kirjoitukset käynnissä. Kirjoitan neljä ainetta ja keväällä on tarkoitus valmistua. Syksyllä piti kirjoittaa jo yksi aine, mutta sattuneista syistä kirjoitan nyt keväällä kaikki, Karresmaa kertoo.

Sampdoriassa suhtauduttiin myönteisesti kirjoituksiin ja reissuun Suomeen. Karresmaa saa näin rauhassa keskittyä koulunsa päättämiseen Mäkelänrinteen lukiossa. Italiaan hän palaa kirjoitusten jälkeen.

Lähtöä Italiaan helpotti myös koulun myönteinen suhtautuminen.

- Koulu on loppusuoralla, eikä pakollisia kursseja ollut enää montaa. Sain ne kuitenkin sovittua opettajien kanssa helposti, että miten pystyn ne suorittamaan.

Italia ei helpoin paikka

Viime syksynä Karresmaa sai ns. akkilähdön Italian pelikentille. Siirto eteni nopeasti ja jo viikon sisällä ensimmäisestä yhteydenotosta Karresmaa oli muuttanut Genovaan, Italian luoteisosaan. Esimakua muutoista Karresmaa oli saanut jo muutamaa vuotta aikaisemmin, kun hän muutti Kajaanista Helsinkiin, Mäkelänrinteen lukioon.

Viime kaudella Karresmaa pelasi naisten Ykkösessä EBK:ssa, mutta nyt takana on noin puoli vuotta ammattilaispelaajan arkea ja elämää Genovassa.

- Oikein hyvin on mennyt. Olen joukkueessa kakkosveskarina, joten en hirveästi ole pelannut sarjapelejä. Tämä on kuitenkin huippumahdollisuus minulle ja myös kentän ulkopuolella elämä sujuu hyvin, nuori maalivahti kertoo.

Uusi maa, uusi kulttuuri. Ilman haasteita tuskin kukaan selviää.

- Päävalmentaja ei puhu englantia ollenkaan, joten se on ollut minulle myös hyvä motivaattori opiskella italian kieltä. Pystyn nyt jo hyvin kommunikoimaan. Aluksi kielimuuri oli tietenkin vähän hankala, mutta nyt sujuu hyvin.

- Ja se pitää vielä sanoa, että Italiassa ei kyllä asiat tapahdu sovittujen aikataulujen mukaan. Se on iso ero Suomeen, Karresmaa pohtii.

Italia on valtava jalkapallomaa. Sopeutuminen ei aina ole helppoa nuorelle ulkomaalaispelaajalle.

- Joukkueen ykkösveskari oli loukkaantuneena ja pääsin heti pelaamaan sarjapelin. Siinä taisi olla vain viidet treenit alla. Se varmasti helpotti omaa sopeutumista, että pääsin heti pelaamaan ja muiden pelaajien piti myös tämän myötä ottaa minut heti hyvin mukaan. Mutta ei Italia varmasti helpoin paikka ole nuorelle pelaajalle, ainakaan ensimmäisen ulkomaillesiirron kohteeksi.

- Se on myös helpottanut paljon, että maalivahtivalmentajamme on tosi hyvä ja mukana. Ja meillä on tosi tiivis porukka muiden joukkueen maalivahtien kanssa. 

Karresmaa on pelannut toistaiseksi kaksi peliä Serie A:ssa.

- Ensimmäinen peli tuli tosiaan tosi nopeasti vastaan vain muutamien treenien jälkeen. Se oli aika iso hyppy muun muassa kommunikoinnin kanssa kentällä. Ja kyllä sitä vähän tuli jännitettyä. Toinen peli nyt helmikuussa oli paljon helpompi, Karresmaa sanoo.

Italian Cupissa Karresmaa on pelannut kolme peliä, joissa on kahdesti ollut vastassa suurseura Juventus.

- Ei sitä siellä kentällä tule ajateltua, että kuka on vastassa. Sitä keskittyy vaan pelaamiseen.


Karresmaa on pelannut toistaiseksi kaksi peliä Serie A:ssa.

Ammattilaispelaajan arkea

Naisten pelaama jalkapallo on ottanut isoja steppejä myös Italiassa viime vuosien aikana. Isot seurat ovat panostaneet naisten joukkueeseen entistä enemmän ja naisten Serie A:sta tehtiin kaudeksi 2022-2023 ammattilaissarja. Viime vuodet sarjaa on hallinnut Juventus, joka voitti mestaruuden viidesti putkeen kaudesta 2017-2018 eteenpäin. Kaudella 2022-2023 mestaruuden voitti kuitenkin AS Roma.

Tämän kauden sarjaa johtaa AS Roma. Juventus on toisena. Karresmaan Sampdoria on kahdeksantena.

- Tiesin jo etukäteen, että tempo on täällä kovempi kuin esimerkiksi Suomessa. Myös pelaajat ovat täällä taitavampia ja tekevät vähemmän virheitä. Eli sellainen yksilötaito on korkealla tasolla.

- Meidän pelaamisemme pohjautuu paljon puolustamiseen, sellaiseen koko joukkueen organisoituun puolustamiseen, jota myös harjoitellaan tosi paljon. Pelaamme joka viikko myös treenipelejä ja vaikka vastassa olisi meidän seuramme U19-joukkue, niin silti puolustaminen edellä mennään.

Karresmaan päivät ovat pitkälti samanlaisia.

- Noin 9.30 on kokoontuminen treenikeskuksessa. Yleensä teen siinä 45 minuutin voimatreenin ja 10.30 aloitamme maalivahtien kanssa harjoitukset. Pallotreenit kestävät noin kaksi tuntia. Sen jälkeen sitten kotiin, lounas ja kouluhommien pariin.

Unelmat toteen

Karresmaa aloitti pelaamisen Kajaanin Wimmassa. Nyt hän toteuttaa omaa unelmaansa 3000 kilometriä etelämpänä, Genovassa.

- Pienempänä tavoite oli aina päästä maajoukkueeseen. Kun naisten jalkapallo on kasvanut, niin sitä ymmärsi, että mitä mahiksia siinä voi vielä olla. Varmaan 14-vuotiaasta lähtien tavoitteena on ollut pelata ammattilaisena ulkomailla.

Unelmat ja tavoitteet ovat siis käyneet toteen. Miltä se tuntuu?

- Vaikea kuvailla, mutta hieno tunne se on. Mutta nyt sitä jotenkin ymmärtää, että kun unelma on toteutunut ulkomailla pelaamisesta, niin nyt sitä sitten tietenkin kaipaa uusia tavoitteita ja unelmia.

Jotka ovat?

- Päästä pelaamaan paljon. Ja jonain päivänä haluan pelata Englannissa, Karresmaa päättää.