Join The Players Union! Register from here.
20.2.2024

JPY myös nuorten tukena – Markus Halstin 5 vinkkiä uralle!

Tässä siirtymävaiheessa on todella tärkeää pystyä auttamaan nuorta pelaajaa aikuisuuden sekä peliuran haasteisiin mutta myös mahdollisuuksiin, toteaa Markus Halsti.


Markus Halsti vieraili U16-maajoukkueen leirillä helmikuun alussa.

Jalkapallon Pelaajayhdistys vierailee tällä kaudella tuttuun tapaan huippusarjoissa pelaavien joukkueiden sekä maajoukkueiden pukuhuoneissa. Pukukoppivierailujen tavoitteena on päästä mukaan pelaajien arkeen omassa ympäristössään ja sitä kautta kuulla entistä enemmän pelaajien ääntä. Vierailulla esitellään myös JPY:n toimintaa ja keskustellaan peliuraan, kaksoisuraan, oikeusturvaan ja yhteiskuntavastuullisuuteen liittyvistä teemoista.

JPY vierailee kaikkien Veikkausliigassa, Kansallisessa Liigassa, Ykkösliigassa, miesten Ykkösessä, naisten Ykkösessä ja miesten Kakkosessa pelaavien joukkueiden pukukopeissa. Osa vierailuista tehdään viime kauden tapaan mahdollisesti etänä. JPY vierailee tänä vuonna myös kaikkien maajoukkueiden pukukopeissa.

U16-pojat matkalla aikuisten maailmaan

Maajoukkueiden osalta vierailut alkoivat helmikuun alussa, kun Markus Halsti oli vieraana poikien U16-maajoukkueen leirillä. Halsti korostaa, että nuorten pelaajien on hyvä saada tässä vaiheessa uraa jo tukea omaan arkeensa sekä mahdollisiin ongelmatapauksiin. 

- Nämä pelaajat ovat siirtymässä aikuisuuteen, jolloin eteen tulee aina paljon uusia asioita niin kentällä kuin kentän ulkopuolella. On tärkeää, että nuoret pelaajat tietävät JPY:n toiminnasta ja olemassaolosta sekä tuesta, jota heillä on mahdollista saada, Halsti kertoo.

Nuorilla pelaajilla, niin pojilla kuin tytöillä, on edessään ensimmäiset pelajaasopimukset, ensimmäiset agenttien yhteydenotot ja -sopimukset sekä muun muassa yhteydenotot ulkomailta ja kotimaan huippusarjoista. Samalla pitää miettiä omia opiskelujaan sekä tulevaisuuttaan pelaajana ja ihmisenä. Yhtälö ei aina välttämättä ole helppo.

- Asioita on paljon, joihin nuori pelaaja törmää nyt ensimmäisen kerran. Muun muassa näissä kaikissa pelaajan pitää tehdä ratkaisu yhdessä vanhempien kanssa. Jos tietämys asioista on rajallinen, voi se hankaloittaa ratkaisujen tekemistä, Halsti kertoo.

- Tässä siirtymävaiheessa on todella tärkeää pystyä auttamaan nuorta pelaajaa aikuisuuden sekä peliuran haasteisiin mutta myös mahdollisuuksiin. Vaikka ammattilaisunelmasta ei tulisikaan totta, tarjoaa jalkapallo lukuisia hyötyjä ja mahdollisuuksia ja pelaajat voivat löytää menestystä ja onnea eri polkuja pitkin, Halsti jatkaa.

- Loppujen lopuksi jalkapallohan tarjoaa matkan meidän jokaisen sisimpään. Se tarjoaa mahdollisuuden kasvaa, oppia ja kehittyä ihmisenä.

Tukea matkan varrella

Kuten hyvin tiedetään, jalkapallo on alana sellainen, jossa harva asia menee täysin suunnitelmien mukaan. Mutkia ja kuoppia mahtuu paljon mukaan, joiden aikana pelaajat, iästä riippumatta, tarvitsevat tukea ja apua. Onkin tärkeää, että pelaajat tiedostavat nämä mahdolliset haasteet, jolloin myös niiden ymmärtäminen on helpompaa.

- Ensimmäisenä tulee mieleen esimerkiksi kentän ulkopuoliset asiat: Monesti seurasiirtojen tai koulutuksen takia ympäristö voi muuttua ja tämä voi aiheuttaa erinäköisiä hankaluuksia nuoren pelaajan arkeen. Sen lisäksi jalkapallokentän sisäiset asiat, kuten esimerkiksi loukkaantumiset, epäonnistumiset kentällä, epäonnistuneet seurasiirrot ja vaikka henkisten paineiden kasaantuminen. Onkin todella tärkeätä saada nuoret pelaajat ymmärtämään, että kyky pyytää apua ja puhua asioista on vahvuus ja taito, joka voi edesauttaa nuorta niin elämässä kuin kentällä, Halsti kertoo.

Halsti korostaa, että fyysinen ja henkinen hyvinvointi on nuorille pelaajille tärkein asia.

- Toivon, että se olisi kaikkien nuorten parissa toimivien ykkösprioriteetti. Tämä mahdollistaisi sen, että nuorilla olisi mahdollisimman matala kynnys kysyä apua. Ja tietysti näen, että tässä JPY:n ylläpitämä Mental Health Online toimii hyvänä esimerkkinä, Halsti painottaa.

Myös opiskelun merkitystä on hyvää nostaa esiin. Halsti myöntää, että nuorempana pelaajana hän kuului siihen joukkoon, joka ei juurikaan opiskeluja miettinyt, vaikka kokeneemmilta pelaajilta tähän vinkkejä tulikin.

- Niitä ehtii sitten vielä tehdä myöhemmin. Nyt keskityn futikseen ja lepoon. Näin tuli monesti sanottua, Halsti muistelee.

- Jalkapalloura on tietenkin tärkeä, mutta silloin nuorempana jo kannattaa olla avoin näille asioille. Ja pitää aina muistaa, että itseään varten sitä opiskelee. Toivon todella, että nuoret pelaajat ymmärtäisivät koulutuksen tärkeyden. Näen, että 2. asteen koulutuksen pystyy suorittamaan samalla, vaikka pelaisi kansallisella huipputasolla. Myös ainakin osassa ulkomaisista akatemioista koulu on todella tärkeässä osassa. Pelaajat voivat aina kysyä apua tai neuvoja JPY:n suunnalta, jos heitä jokin mietityttää opinnoissa.

16-vuotias Halsti

Mennäänpä takaisin Eerikkilään ja 16-vuotiaden poikien maajoukkueeseen. Halsti vieraili pelaajien luona helmikuun alussa. Pelaajat kuuntelivat ex-ammattilaisen ja nykyisen JPY:n pelaajalähettilään tarinoita innokkaasti. Osalla heistä on edessään hieno kansainvälinen pelaajaura, osa tulee pelaamaan kansallisella tasolla ja osa valitseekin kokonaan toisenlaisen uran jalkapallon ulkopuolelta.

- Olin kuulemma itse tuon ikäisenä futarina ulospäin erittäin itsevarman oloinen. Voin hyvin uskoa, että joidenkin mielestä jopa ylimielinen. Näin olen kuullut myös jälkikäteen, Halsti kertoo ja muistelee itseään 16-vuotiaana.

- Tosiasiassa se kaikki teini-iän itsevarmuus oli kuitenkin vain suojamekanismi, niin sanottu suojakuori, jolla pyrin suojelemaan itseäni ja omaa epävarmuutta. Muistan konkreettisesti, miten valmentajan tai toisen pelaajan pyrkiessä auttamaan minua, en halunnut ottaa tätä apua vastaan. Jankkasin vaan tietäväni asian ja siirryin eteenpäin.

Kokemuksista hyvää oppia muille

Halsti oli 16-vuotias vuonna 2000. Hän loi myöhemmin upean uran jalkapalloammattilaisena. Ulkomailla hänen seurojaan olivat Malmö FF, D.C. United, FC Midtjylland sekä Esbjerg. Suomen mestaruuden Halsti voitti kolmesti, Ruotsin mestaruuden myös kolmesti sekä kerran Tanskan mestaruuden. A-maajoukkueessa puolustaja pelasi 35 peliä. Uraan mahtui myös paljon vaikeita hetkiä, ja kuten aikaisemmin todettu – harva asia meni ihan suunnitelmien mukaan myöskään Halstilla.

Kokemusta on kuitenkin kertynyt vaikka muille jakaa. Ja tässä tapauksessa sitä on myös hyvä jakaa…

HALSTIN 5 VINKKIÄ NUORELLE PELAAJALLE

Hyväksy haasteet ja epäonnistumiset
Ymmärrä, että niistä jokainen on mahdollisuus oppia ja kasvaa vahvemmaksi. Kukaan ei ole päässyt ammattilaiseksi ilman virheitä, päinvastoin. Ne ovat jopa välttämättömiä kehittymisen ja kasvun kannalta!

Ole rohkea
Älä epäröi pyytää apua, vaikka kyseessä olisi kuinka pieni asia tahansa, kentällä tai kentän ulkopuolella. Sinä olet pelaajana keskiössä ja muut ovat tukemassa sinun matkaasi.

Tunnista vahvuutesi
Käytä vahvuuksia hyväksesi, koska niiden avulla olet päässyt tähän asti. Älä kuitenkaan käännä selkääsi heikkouksille, vaan pyri kehittämään niitä. 

Ota vastuu
Kyseessä on sinun urasi, ei kenenkään muun. Sinä päätät, miten ahkerasti harjoittelet, miten käsittelet voittoja ja tappioita, ja miten kehität itseäsi niin pelaajana kuin yksilönä. 

Pyri nauttimaan matkasta
Futis tarjoaa paljon enemmän kuin vain keskinäistä kilpailua kentällä. Se tarjoaa ainutlaatuisia kokemuksia ja mahdollisuuksia, jotka syventävät ymmärrystäsi itsestäsi, toisista kulttuureista ja elämästä itsessään opettaen sinulle arvokkaita elämän opetuksia.