Join The Players Union! Register from here.
18.3.2024

Rasisminvastainen viikko 18.–24.3. - Näin teemme muutoksen

Rasisminvastaista viikkoa vietetään jälleen 18.–24.3. ja YK:n rasisminvastaista päivää torstaina 21.3.



Rasismia esiintyy niin urheilun rakenteissa kuin tavallisissa arjen tilanteissa. Syrjintätapauksista on raportoitu kentillä ja katsomoissa urheilun kaikilla tasoilla. Vastuu rasismiin puuttumisesta ja ennaltaehkäisystä kuuluu urheilun lajiliitoille, seuroille ja muille toimijoille. Rasistinen syrjintä on kielletty muun muassa Suomen yhdenvertaisuuslaissa ja rikoslaissa.

Urheilu on rikki, jos rasismiin ei puututa järjestelmällisesti kaikessa toiminnassa.

NÄIN TEEMME MUUTOKSEN:

  • Ihmisoikeuksien toteutuminen urheilussa edellyttää toimia kaikilla tasoilla. Erityisesti urheilun vastuutahoilla on velvollisuus tuntea keskeiset lait ja varmistaa niiden noudattaminen, esimerkiksi seuran toiminnassa.
  • On tärkeää käsitellä ongelmat lajin sisällä, mutta aina se ei riitä. Ihmisoikeuksien toteutumista uhkaava tilanne voi vaatia yhteydenottoa poliisiin tai yksittäisissä tapauksissa esimerkiksi tasa-arvo- tai yhdenvertaisuusvaltuutettuun.
  • Urheilujärjestöjen johtajat viestivät yksiselitteisesti sitoutumisesta rasismin purkamiseen ja siihen puuttumiseen. Rasismin purkaminen on mukana järjestöjen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmissa, tavoitteissa ja toimenpiteissä.
  • Tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämiselle on sovittu vastuuhenkilöitä, joille varmistetaan riittävät toimintaedellytykset.
  • Urheilun johtajat, kouluttajat ja valmentajat oppivat tunnistamaan rasismin eri muotoja toiminnassaan. Valmentajille järjestetään aiheesta koulutusta ja täydennyskoulutusta.
  • Urheilujärjestöt puuttuvat rasismiin kaikissa tilanteissa. Vastuutehtävissä toimivat ovat selvillä siitä, miten rasismiin puututaan. Mikäli rikoksen tunnusmerkistö täyttyy, seura tai tapahtuman järjestäjä vie tapauksen poliisin tutkittavaksi ja seuraa sen etenemistä.
  • Lajiliitot ja seurat asettuvat yksiselitteisesti rasismia kokeneen tueksi. Kokemuksia ei mitätöidä.
  • Urheilujärjestöt tekevät tietoista työtä moninaisuuden lisäämiseksi kaikissa rooleissa ja kaikilla tasoilla.
  • Urheilujärjestöt keräävät systemaattisesti tietoa ja seuraavat antirasistisen työn edistystä, sekä kehittävät antirasistista toimintaa yhdessä laajalla rintamalla.
  • Urheilujärjestöt hyödyntävät antirasististen ja rasismia kokeneita ryhmiä edustavien yhdistysten asiantuntijuutta.

LUE LISÄÄ:
ÄLÄ RIKO URHEILUA