Join The Players Union! Register from here.
16.5.2024

Mielenterveysasiat myös kansainvälisesti entistä enemmän esillä

Mielenterveysasiat ovat myös kansainvälisesti päivä päivältä enemmän keskustelussa, kirjoittaa JPY:n Player Development Manager Aku Tervaniemi.

Näkemystä ja ajatuksia USA:sta 

Olin toukokuun alussa World Players Associationin järjestämässä Player Development Conference -tapahtumassa. Konferenssi järjestettiin Yhdysvalloissa Arizonan osavaltiossa, Scottsdalen kaupungissa. Pitkä matka, mutta anti oli iso.

World Players Association on kansainvälinen yhdistys, joka koostuu eri maiden pelaajayhdistyksistä ja pelaajayhdistysten keskusjärjestöistä. Kyseessä on siis monilajinen pelaajayhdistys, joka kokoaa yli 85 000 urheilijaa globaalisti eri lajeista. FIFPRO on yksi suurimmista jäsenyhdistyksistä WPA:ssa, mutta myös esimerkiksi Yhdysvaltojen vahvat eri lajien pelaajayhdistykset (NHLPA, NFLPA, NBPA, MLBPA) ovat mukana toiminnassa. Konferenssia isännöi yhdysvaltalainen baseballin MLB-pelaajien pelaajayhdistys MLBPA

Konferenssissa käsiteltiin muun muassa laajasti urheilijoiden hyvinvointiin liittyviä asioita kentän ulkopuolella. Näitä ovat mm. urasuunnittelu ja opiskeluun liittyvät kysymykset, mielenterveys sekä pelaajien turvallinen urheiluympäristö. Meille myös JPY:ssä hyvin tuttuja asioita, joiden eteen teemme päivittäin hommia. Olikin erittäin mielenkiintoista kuulla muiden lajien ja muiden pelaajayhdistysten ajatuksia ja kokemuksia näistä tärkeistä asioista.

Tärkeimmät aiheet tänä vuonna olivat pelaajien tukeminen hyvinvointiin liittyvissä kysymyksissä. Esityksiä pidettiin paljon mielenterveydestä, urheilijoiden kaltoinkohtelusta ja (henkisestä sekä fyysisestä) väkivallasta, jota urheilijat saattavat uransa aikana kokea. Tämän lisäksi puhuimme paljon siitä, kuinka voimme pelaajayhdistyksinä tukea pelaajia heidän hyvinvoinnissaan erityisesti kentän ulkopuolella. Nämä aiheet liittyvät esim. urasuunnitteluun ja lopettamiseen, erilaisiin mielenterveyspalveluihin sekä konkreettisesti myös esimerkiksi ravintoasioihin.

Yhtenä parhaana esityksenä nostaisin esille jääkiekon puolelta NHLPA:n esityksen siitä, kuinka he ovat rakentaneet jäsenilleen mielenterveyspalvelun ja kuinka he ovat tehneet tätä tutkimusta ja taustatyötä yhdessä pelaajien kanssa. Lisäksi nostaisin PFA Australian esityksen, miten erilaisin tavoin he auttavat pelaajiaan, jotka muuttavat ulkomaille jalkapallon perässä.

Mielenterveysasiat ovat myös kansainvälisesti päivä päivältä enemmän keskustelussa. Vaikka aihe on ollut esillä jo vuosien ajan, vaikuttaa siltä, että myös globaalisti siihen halutaan panostaa enemmän ja se koetaan yhdeksi tärkeäksi pelaajayhdistysten tehtäväksi. Siinä mielessä on hienoa nähdä, että olemme JPY:ssä olleet asian suhteen aktiivisia ja tietyllä tavalla myös edelläkävijöitä meidän Mental Health Online -palvelumme kautta.

Pelaajien hyvinvointiin liittyen ja erityisesti nuorten pelaajien tukemiseen olemme jo miettineet mentoritoimintaa ja tehneet myös suunnitelmia tähän. Tätä edistäisimme mielellään jatkossa myös laajemmin. Myös yleisellä tasolla saimme hyvää vahvistusta positiivisesti siihen, että olemme Suomessa tehneet oikeita asioita ja olleet aktiivisia kansainvälisten trendien mukana. Saimme myös paljon positiivista palautetta ulkomaalaisille pelaajille suunnatuista Welcome to Finland -materiaaleista, jollaisia ei käytännössä kovin monella muulla maalla ole.

Painotan vielä myös pelaajien mielenterveyttä ja erityisesti ennaltaehkäisevää työtä sen suhteen. Se on iso kansainvälinen trendi, johon myös me haluamme panostaa ja johon myös pelaajien vastaukset keväällä jaetussa strategiakyselyssä antavat viitettä.

Aku Tervaniemi
Jalkapallon Pelaajayhdistys
Player Development Manager