22.9.2020

Pelaajan arkea: Antti Mäkijärvi viihtyy ja loistaa Kotkassa

Antti Mäkijärvi on yksi Veikkausliigaan nousua tavoittelevan KTP:n avainpelaajia.


Antti Mäkijärvi pelaa toista kauttaan KTP:ssa (Kuva: Mikko Mäkelä)

Miesten Ykköstä on nyt pelattu 15 kierrosta. Sarjan kärkipäässä AC Oulu (34), KTP (31) ja FF Jaro (31) ovat kolmen pisteen sisällä toisistaan. Sarjan voittaja nousee suoraan Veikkausliigaan ja toiseksi sijoittunut karsii noususta.

- Tämän kauden sarja on tasainen. Alussa AC Oulu hieman karkasi, mutta nyt olemme Jaron kanssa saaneet etumatkaa kiinni. 

- Sarjan häntäpäässä kaikki ovat myös kovia joukkueita ja he pystyvät napsimaan pisteitä myös kaikista peleistä. Voisi sanoa, että aika arvaamaton sarja tänä vounna, 26-vuotias Mäkijärvi kertoo.

KTP on hävinnyt Ykkösessä ainoastaan yhden pelin.

- Nousu on tavoite. Hyvin on sujunut ja nälkä tässä koko ajan kasvaa. Alkukaudesta hieman näkyi koronan aiheuttama tauko, mutta nyt ollaan päästy hyvin vauhtiin, Mäkijärvi toteaa.

Mäkijärvi on tehnyt tällä kaudella seitsemän maalia, joilla hän taistelee koko sarjan maalipörssin kärkipäässä. KTP:n joukkueessa Mäkijärvi pelaa pääasiassa 10-paikalla.

- Ihan tyytyväinen olen kauteen toistaiseksi. Oma pelaaminen on mennyt eteenpäin koko ajan käsi kädessä joukkueen pelaamisen kanssa.

KTP:n päävalmentajana toimii virolainen Argo Arbeiter, joka omalla peliurallaan pelasi myös Kotkassa.

- Hän on vaativa valmentaja ja hyvä pelaajien kanssa. Argo on muun tiimin kanssa saanut hyvin meidän pelin rullaamaan. Tällä kaudella meillä on sopivia pelaajia hänen haluamaansa pelitapaan, Mäkijärvi kertoo.

Mäkijärvi pelaa nyt toista kauttaan KTP:ssa.

- Kotka on perinteinen jalkapallokaupunki. Täällä ihmiset elävät vahvasti KTP:n mukana ja seura kiinnostaa koko kaupunkia. Ja varsinkin nyt kun on mennyt hyvin, niin kiinnostus on todella isoa.

Opiskelua ja valmentamista

Mäkijärvi opiskelee FIFPRO Online Academyssä urheilujohtamista. Tällä hetkellä opinnot ovat pienellä tauolla, mutta tarkoitus on palata koulun penkille lähitulevaisuudessa.

- Opiskelu on ollut tosi mielenkiintoista ja siitä on paljon hyötyä omaan tulevaisuuteen.

- Tällä hetkellä peliuran jälkeiset tavoitteet liittyvät ehkä enemmän valmentamiseen. Olen nyt KTP:n 06-syntyneiden poikien joukkueessa valmentajana ja siinä on päässyt hyvin näkemään läheltä valmentamista.

Kolme kautta Saksassa

Mäkijärvi on FC Hongan kasvatti. Hän pelasi Hongassa pitkään Veikkausliigaa, josta matka jatkui Ilveksen kautta Saksaan, VfB Oldenburgin riveihin.

- Saksassa olin yhteensä kolme kautta. Tosin loukkaantuminen pilasi puolet tästä ajasta. Se oli kuitenkin todella hieno kokemus.

- Vaikka sarjataso oli 4. korkein, niin suhtautuminen jalkapalloon oli todella intohimoista. Pelaaminen on löyhemmin organisoitua kuin Suomessa, mutta vauhtia oli enemmän. Minulle tämä oli hankalaa, koska Suomessa olin Hongassa tottunut niin organisoituun jalkapalloon.

Mäkijärvi nostaa Saksan vuosistaan esiin myös kilpailullisuuden.

- Se näkyi koko ajan treeneissä, ja välillä se oli aikamoista sotaa. Hyviä pelaajia oli jokaiselle pelipaikalle useita. Taktisesti en varmaan Saksassa kehittynyt, mutta sopeutuminen uuteen ympäristöön ja pelitapaan kehitti minua varmasti pelaajana.

Mäkijärvi täyttää loppuvuodesta 27 vuotta.

- Edelleen ulkomaat kiinnostavat. En kuitenkaan halua samanlaiseen paikkaan lähteä kuin tuo Saksa. Enemmän kiinnostaa ympäristö, jossa voin nauttia futiksesta ja pelata sellaista futista, jota esimerkiksi KTP:ssa pelataan.

Ylpeä ammattilainen

Mäkijärvi on kulkenut pitkän ja kivikkoisen tien jalkapalloammattilaiseksi.

- Nuorena se oli aina tavoitteena. Ja sitä tuli aika laput silmillä mentyä futiksen ehdoilla. Nyt kun tuli loukkaantumisia, sitä alkoi miettiä myös muita asioita elämään ja aloin opiskella ja nyt myös valmentaa.

- Olen kuitenkin ehdottomasti ylpeä siitä, että olen päässyt jalkapallossa ammattilaiseksi. Teen työkseni sitä mitä rakastan ja yritän tehdä kaikki asiat mahdollisimman ammattimaisesti koko ajan, Mäkijärvi sanoo.