Join The Players Union! Register from here.
24.6.2020

Urheilijoiden äänen kuuluvuutta vahvistetaan kansallisten ja kansainvälisten verkostojen avulla

Jalkapallon Pelaajayhdistys (JPY) on mukana kansallisessa verkostossa, joka tuo urheilijoita edustavia tahoja yhteen sekä pyrkii vahvistamaan urheilijoiden osallisuutta urheilun päätöksenteossa. 

JPY:n kokoon kutsumassa ja etänä käydyssä pyöreän pöydän keskustelussa kuultiin eri lajien ja insituutioiden edustajia. Yhteinen ajatus oli selkeä: urheilijoiden äänen tulee kuulua aidosti ja vahvasti urheilun päätöksenteossa. 

Muiden joukkuelajien edustajina verkostossa nähtiin ja kuultiin Suomen Jääkiekkoilijat ry:n (SJRY) toiminnanjohtaja sekä Suomen Huippu-urheilijoiden Unionin (SHU) puheenjohtaja Jarmo Saarela, koripallon alumniverkostoa koordinoiva Jari Toivonen sekä pelaajien työoikeudelliseen asemaan erikoistunut lentopallon entinen liigapelaaja Kaius Peltonen.    

Mukana nähtiin myös pitkäaikainen jääkiekkomaajoukkueen kapteeeni ja Kansainvälisen olympiakomitean (KOK) urheilijajäsen sekä urheilijavaliokunnan jäsen Emma Terho, joka piti aloitetta verkoston perustamiseksi kannatettavana. 

- Hienoa, jos Suomi voi toimia edelläkävijänä, joka onnistuu kokoamaan urheilijoita edustavia tahoja aktiivisesti saman pöydän ääreen ja onnistumme näin yhdessä edistämään urheilijoiden äänen kuulemista urheilun päätöksenteossa ja sparrailemaan toinen toisiamme. 

Opetus- ja kulttuuriministeriön edustajana tilaisuudessa mukana kuultiin Satu Heikkistä. Lisäksi verkoston tapaamisessa mukana olivat Urheilun eettisten asioiden neuvottelukunnan puheenjohtaja Antti Aine sekä Kilpa- ja huippu-urheilututkimuskeskuksen (KIHU) puheenjohtaja ja Olympiakomitean hallituksen urheilijajäsen Olli-Pekka Karjalainen

Kansallinen verkosto linkittyy vahvasti Strengthening Athletes Power in Sports (SAPIS) -EU hankkeeseen, jossa JPY on mukana vuosina 2020-2022. SAPIS -hankkeen tavoitteena on edistää urheilijoiden osallisuutta ja äänen kuulumista urheilun päätöksenteossa ja sen vetovastuu on tanskalaisella Play the Game -organisaatiolla. JPY:n edustajana SAPIS -hankkeessa toimii kokenut urheiluvaikuttaja Harri Syväsalmi

- Verkostoissa vaikuttaminen on tärkeä osa strategiaamme. Uskomme vahvasti eri toimijoiden väliseen yhteistyöhön ja tätä kautta voimme myös yhdessä laajana rintamana edistää urheilijoiden asemaa työntekijöinä sekä #ammattinajalkapallo -visiotamme. Verkoston toiminta halutaan pitää avoimena ja toivomme saavamme jatkossa mukaan laajemmin urheilijoiden edustajia myös muista lajeista, JPY:n toiminnanjohtaja Markus Juhola toteaa. 

- Ryhmän ensimmäisessä tapaamisessa tunnistimme, että Suomessa on selkeästi tarve selvittää hieman tarkemmin sitä, millainen rooli urheilijoilla ja urheilijoita edustavilla tahoilla on yleisesti ottaen suomalaisen urheilun päätöksenteossa, JPY:n yhteyspäällikkö Panu Autio taustoittaa verkoston ensimmäisiä askelmerkkejä.