Join The Players Union! Register from here.
6.9.2024

Ottelumanipulaatioepäilyt Palloliiton kurinpitoon - Red Button turvaa pelaajia ja peliä

Palloliitto pyytää kurinpitovaliokuntaa käsittelemään Miesten Kakkoseen ja Kolmoseen kohdistuvat ottelumanipulaatioepäilyt. Suomen urheilun eettinen keskus SUEK on laatinut asiaa koskevan raportin Suomen Palloliiton pyynnöstä ja yhteistyössä Palloliiton kanssa.

SUEK on kesäkuusta 2023 lähtien vastaanottanut eri tahoilta yhteensä yli 40 ilmoitusta tai vihjettä epäilyttävästä vedonlyönnistä ja/tai kilpailumanipulaatiosta jalkapallossa. Kaikki ilmoitukset liittyvät miesten sarjatasoihin Kakkonen ja Kolmonen.

Palloliiton kurinpitoon etenevät epäilyt kohdistuvat kolmeen seuraan, Kakkosessa pelaaviin Ilves-Kissoihin ja FC Futuraan sekä Kolmosessa pelaavaan FC Finnkurdiin.

SUEK ja Suomen Palloliitto ovat tehneet asiassa tiivistä yhteistyötä jo pitkään lisätiedon ja todisteiden hankkimiseksi. Kurinpitoon toimitettava SUEK:n kokoama raportti on lähes 400-sivuinen sisältäen videomateriaalia epäilyksen alla olevista ottelutapahtumista. 

Kurinpitomenettelyn tavoitteena on selvittää, ovatko kaikki tai onko joku yllä mainituista kolmesta seurasta syyllistynyt kilpailumääräysten eettisten periaatteiden rikkomiseen ja voidaanko siitä määrätä rangaistusmääräysten mukainen seuraamus. 

Ennakkotapauksia ei vastaavista tapauksista tunneta. Aineiston laajuuden vuoksi kurinpitoprosessin kestoa on vaikea ennakoida.

Red Button

Ottelumanipulaation kitkemiseksi JPY on luonut pelaajille kännykällä toimivan Red Button -työkalun, jonka avulla pelaajat voivat raportoida anonyymisti, jos heihin ollaan yhteydessä tai he kuulevat mitään ottelumanipulaation liittyvää. 

Pelaajayhdistyksen ammattimaiseen turvallisuusajatteluun perustuva järjestelmä on luotu pelaajan oikeuksien turvaamiseksi! Pelaaja ei jää yksin ja voi ilmoittaa saamastaan epäilystä tai faktatiedosta nimettömästi. Kukaan muu ei tiedä mistä tieto on lähetetty. Kuitenkin tällä tiedolla voidaan ehkäistä muodostunutta uhkaa ja vaikeuttaa rikollisen ottelumanipulaation toimia myös jatkossa.

Jalkapallon Pelaajayhdistys vierailee joka vuosi huippusarjojen pukukopeissa pelaajien luona. Yksi vierailujen tärkeistä aiheista on Red Button ja sen käyttöön ottaminen sekä käyttäminen tarvittaessa.

Lue lisää: https://www.jpy.fi/fi/peliura/red-button

Rahapelikielto

Huippusarjoissa käytettävissä pelaajasopimuksissa määritellään rahapelikielto pelaajille sekä vastuu ilmoittaa epäilyttävistä toimista/yhteydenotoista.

Pelaaja sitoutuu siihen, ettei hän itse eikä edustajansa välityksellä eikä kenenkään toisen puolesta lyö vetoa, osallistu tai muulla tavoin vaikuta vedonlyöntiin oman seuransa, farmijoukkueen ja yhteistyöseurajoukkueen sarjatasojen otteluista ja ottelutapahtumista eikä muutenkaan toimi tavalla, joka asettaa hänen toimintansa tai Seuran aseman suhteessa vedonlyöntiin kyseenalaiseksi.

Pelaaja sitoutuu ilmoittamaan Seuralle, Suomen Palloliittoon tai Jalkapalloliigalle tai SUEKiin Red Buttonin kautta tai ilman sekä poliisille sellaisista yhteydenotoista, jolla on ilmaistu pyyntö, tiedustelu tai muu toivomus ottelutuloksen ennakkoon järjestämisestä, oman tai vastustajajoukkueen pelaajan vahingoittamisesta, ottelutapahtumien tai kenttäolosuhteiden manipuloimisesta, vastustajajoukkueen toiminnan häiritsemistä ennen peliä tai sen aikana ja/tai hänelle on tarjottu rahaa tai muita rahanarvoisia etuja ottelutapahtumista sopimiseen.

Tämän sopimusehdon laiminlyönti voi oikeuttaa seuran purkamaan pelaajasopimuksen välittömästi. Lisäksi tämän sopimusehdon vastainen toiminta voi johtaa kurinpidollisiin seuraamuksiin Seuran, Palloliiton, Jalkapalloliigan tai muun vastaavan toimijan toimesta.