17.10.2018

Åland United taistelee pronssista - "Meillä ei ole joukkueessa yksilöitä"

Åland United on noussut parin vaisumman kauden jälkeen takaisin Naisten Liigan mitalitaisteluun. Joukkueen keskikenttäpelaaja Jenny Danielsson pitää hyvän kauden salaisuutena vahvaa joukkuehenkeä.

Åland United voitti kausina 2009-15 yhteensä kuusi mitalia, joista kaksi oli mestaruutta. Kahtena edelliskautena tulos oli kuitenkin vaisumpaa. Vuonna 2016 se sijoittui kuudenneksi ja viime kaudella se jäi alempaan loppusarjaan. Viime kauden jälkeen aiemmin puoli kautta apuvalmentajana toiminut Samuel Fagerholm otti joukkueen vetovastuun ja kurssi kääntyi täksi kaudeksi.

- Olemme onnistuneet saamaan pelaajia ja persoonia, jotka sopivat yhteen. Lisäksi meillä on tosi intohimoinen valmentaja, joka on saanut meidät toimimaan yhdessä. Meillä ei ole joukkueessa yksilöitä. Se on varmasti se isoin asia. Lisäksi emme luoneet itsellemme mitään paineita, kun viime kausi meni miten meni. Lähdimme vain voittamaan peliä kerrallaan, Danielsson avaa joukkueen menestyksen salaisuutta.

Tiukoissa tilanteissa henkisen maailman asiat päihittävät usein materian. Sen allekirjoittaa myös Danielsson.

- Joukkuehenki on todella tärkeä. Meille tuli täksi kaudeksi paljon uusia pelaajia, jos vertaa viime kauteen. Joukkueessa ihmiset ja persoonat kohtaavat. Pystymme toimimaan avoimesti sekä treeneissä että kentän ulkopuolella. Meillä ei ole joukkueessa "vääränlaisia" persoonia. Joukkuehengellä on ollut todella iso vaikutus.

Maarianhamina on jalkapallokaupunki, jolla on pienestä koostaan huolimatta kaksi pääsarjajoukkuetta. Pienellä paikkakunnalla menestyvällä seuralla on iso vaikutus koko alueeseen, kun taas suurkaupungin sykkeessä menestys saattaa hukkua isompien mielenkiinnon kohteiden alle. Hieman hiljaisemman jakson jälkeen Åland United on jälleen noussut puheenaiheeksi Maarianhaminan kahvipöydissä.

- Kesän alussa en vielä huomannut niin hirveästi, mutta nyt kun olemme olleet kärkikolmikossa, niin ero on ihan selkeä. Lehdissä seurataan paljon ja yleisöä on ollut peleissä enemmän. Viimeiset viikot ovat olleet sellaista hypetystä.

- Jos joukkueella ei mene hyvin, niin hypetys ei välttämättä pysy ja se vaikutti yleisömäärään. Pienessä kaupungissa nimenomaan luulisi, että yleisö pysyisi mukana sekä ylä- että alamäessä. Mutta, kun menee hyvin, niin pikkukaupungissa se on ihan selkeä vahvuus.

Naisten Liigaa on pelaamatta enää yksi kierros. Åland kohta kotikentällään Hongan. Åland ja Honka jakavat tällä hetkellä kolmossijan, joten pelin henki on selvä: Voittaja pokkaa pronssimitalit.

Lauantaina pelataan myös peli HJK:n ja PK-35 Vantaan kesken. HJK johtaa sarjaa kahden pisteen erolla ennen vantaalaisia.

A-maajoukkueelle hyvä ”tilannekatsaus”

Danielsson on mukana myös Anna Signeulin luotsaamassa Helmari-ryhmässä. Menneet MM-karsinnat päättyivät pettymykseen, kun kisapaikka karkasi käsistä.

- Karsinnat olivat mielestäni meille todella hyvä tilannekatsaus siitä missä meidän pitää parantaa ja mitä pitää tehdä paremmin. Harmi vain, että meillä oli lohkossa tosi kovia joukkueita ja meidän olisi pitänyt pystyä parempaan myös heikompia joukkueita vastaan. Ne toimivat kuitenkin hyvänä opetuksena, sillä pelaajat tietävät nyt missä meidän pitää parantaa. Pettymys oli kyllä tosi suuri, sillä halusimme kovasti kisoihin.

Helmarit pelasi EM-kisoissa kolmasti peräkkäin vuosina 2005, 2009 ja 2013, mutta sen jälkeen on alkanut kuiva kausi. Danielsson uskoo kuitenkin vakaasti kisapaikkaan tulevaisuudessa.

- Varmasti pääsemme pian kisoihin, kun kaikki saavat sellaisen draivin päälle ja voittoja. Meillä oli uusi valmentaja ja kaikki alkoi hänen kanssaan ikään kuin alusta, sillä hän halusi asioita tehtävän eri tavalla kuin edellinen valmentaja. Meillä on kuitenkin ne palikat olemassa päästäksemme kisoihin.

Danielsson on urallaan pelannut myös Ruotsissa ja Espanjassa. Hän myöntää ulkomaan kenttien olevan edelleen tavoitteena.

- Tämä kausi on mennyt omalta osaltani paremmin kuin viime kausi. Itsensä kehittämisen kannalta tämä kausi on mennyt hyvin ja olen pystynyt parantamaan sekä itseluottamus on palannut sille tasolle, että olen valmis lähtemään taas ulkomaille. Jos mahdollisuus tulee, niin lähden ulkomaille talven aikana, Danielsson paljastaa.