Liity Jalkapallon Pelaajayhdistyksen jäseneksi! Rekisteröidy jäseneksi tästä.
Jumbo image

Vedonlyönti ja rahapelikielto

Jalkapallon ympärillä pyörii valtava globaali vedonlyöntibisnes. Suomen sarjojen ottelut ovat vetokohteina paitsi Veikkauksella myös ympäri maailmaa. Kesäaikaan, kun suurin osa muista maailman jalkapallosarjoista on tauoilla, kiinnitetään suomifutiksen vetokohteisiin erityistä huomiota. 

Pelaajilla on iso vastuu sen suhteen, että vedonlyöntiin liittyvä rikollinen toiminta ei pääse pesiytymään Suomeen. JPY tekee ennaltaehkaisevää työtä jakamalla pelaajille Red Button -sovellukset, joiden avulla pelaajat voivat anonyymisti raportoida, jos heihin ollaan yhteydessä tai he kuulevat huhuja ottelumanipulaatioihin liittyen. 

Mitä pelaaja saa veikata ja mitä ei? 

On myös tärkeää, että pelaajat eivät itse lyö vetoa kielletyistä kohteista. Palloliiton kilpailumääräysten eettisissä periaatteissa todetaan, että:

Pelaajat eivät saa itse tai edustajansa kautta lyödä vetoa oman sarjatasonsa, farmijoukkueen sarjatason tai yhteistyöseurajoukkueen sarjatason kilpailutapahtumista.

Pelaajien on hyvä tiedostaa, että Suomen urheilun eettinen keskus (SUEK) seuraa pelaajien vedonlyöntikäyttäytymistä ja kiellettyjen kohteiden veikkaaminen tai sisäpiiritedon jakaminen voi johtaa pelikieltoon ja pelaajasopimuksen purkuun.

Mitä pelaajasopimuksessa sanotaan vedonlyöntiin liittyen? 

Pelaajasopimukseen on kirjattu § Rahapelikielto, jossa todetaan:

Pelaaja sitoutuu siihen, ettei hän osallistu itse eikä edustajansa välityksellä vedonlyöntiin oman seuransa ja farmijoukkueen otteluistaja ottelutapahtumista eikä muutenkaan toimi tavalla, joka asettaa hänen toimintansa tai työnantajan aseman suhteessa vedonlyöntiin kyseenalaiseksi.

Pelaaja sitoutuu ilmoittamaan työnantajalleen ja Suomen Palloliittoon ja/tai Jalkapalloliigaan sellaisista yhteydenotoista, joilla on ilmaistu pyyntö, tiedustelu tai muu toivomus ottelutuloksen ennakkoon järjestämisestä, oman tai vastajoukkueen pelaajan vahingoittamisesta, ottelutapahtumien tai kenttäolosuhteiden manipuloimisesta, vastustajajoukkueen toiminnan häiritsemisestä ennen peliä tai sen aikana ja/tai hänelle on tarjotttu rahaa tai muita rahanarvoisia etuja ottelutapahtumista sopimiseen.

Tämän sopimusehdon laiminlyönti oikeuttaa purkamaan pelaajasopimuksen välittömästi.

Pelaajien on tärkeä tiedostaa, että oman sarjan eikä farmi- tai yhteistyöjoukkueen sarjatason pelejä ei saa veikata. Myös sisäpiiritietojen jakaminen vetokohteisiin liittyen on kielletty.

Jari Litmanen, JPY:n kunniajäsen