Liity Jalkapallon Pelaajayhdistyksen jäseneksi! Rekisteröidy jäseneksi tästä.
Jumbo image

Doping

Maailman Antidopingtoimisto WADA julkaisee vuosittain Kielletyt aineet ja menetelmät urheilussa -luettelon. Nämä säännöt koskevat myös jalkapalloilijoita sekä futsalpeaajia ja Suomen huippusarjoissa pelaavia pelaajia testataan säännöllisen epäsäännöllisesti.

Urheilija on aina itse vastuussa käyttämistään aineista, eikä tietämättömyys saa olla syy dopingrikkomukseen. Jos olet epävarma, onko jokin käyttämäsi lääkeaine kielletty vai sallittu, kannattaa tarkastaa aina asia ensin omalta lääkäriltä. Kiellettyjen ja sallittujen aineiden luetteloon ja doping-sääntöihin voit tustua Suomen dopingvalvonnasta vastaavan Suomen urheilun eettisen keskuksen (SUEK) sivuilta.

Mikäli terveyden ylläpitoon tai sairauden hoitoon ei ole saatavilla sallittua lääkettä, lääkitykseen voidaan hakea erivapautta. Suomessa erivapautta tulee hakea jalkapallossa ja futsalissa, jos pelaa kansainvälisiä pelejä tai Veikkausliigassa, Ykkösliigassa, Miesten Ykkösessä, Kansallisessa Liigassa tai miesten Futsal-Liigassa. Tutustu täältä tarkemmin, miten voit hakea erivapautta.

Puhtaiden pelaajien kannalta on tärkeää, että dopinvalvontaa suoritetaan. Jalkapallon Pelaajayhdistys tekee tiivistä yhteistyötä Suomen urheilun eettisen keskuksen kanssa ja tukee kaikin puolin puhdasta ja rehellistä urheilua.

Tutustu laajemmin urheilijoiden oikeuksiin doping-asioissa täällä

Urheilijan opas maailman antidoping-säännöstöön 2021 löytyy täältä

Dopingtestit ovat osa pelaajan arkea. Pelaajalla on vastuu siitä, mitä aineita omasta kropasta löytyy ja siksi kannattaa aina tarkastaa lääkäriltä ja myös itse Kielletyjen ja sallittujen -luettelosta, voiko jotain ainetta tai menetelmää käyttää. Testaus on rehellisten urheilijoiden etu. 

Maija Saari