Liity Jalkapallon Pelaajayhdistyksen jäseneksi! Rekisteröidy jäseneksi tästä.
Jumbo image

Historia

Jalkapallon Pelaajayhdistys perustettiin vuonna 1992, mutta ajatus pelaajayhdistyksen perustamisesta oli syntynyt jo pariakymmentä vuotta aikaisemmin 1970-luvulla, kun nykyinen HJK:n joukkueenjohtaja Markku Peltoniemi oli jo ajamassa pelaajien etuja. Hanke kuitenkin kuivui osittain käsiin.

1980-luvulla tapahtui kuitenkin se, että suomalaisten jalkapalloilijoiden virta ulkomaille kasvoi merkittävästi. Nämä uranuurtajat tutustuivat Suomen rajojen ulkopuolella eri maiden pelaajayhdistysten toimintaan ja sitä kautta syttyi kipinä perustaa myös Suomeen oma pelaajien etuja ajava järjestö.

Pelaajayhdistyksen perustamiskirja allekirjoitettiin 7.5.1992, mutta vasta paria vuotta myöhemmin toiminta aktivoitui virallisesti nimellä Suomen Liigafutaajat ry. Yhdistys rakensi toimintamallinsa alkuun siten, että jokaisesta liigajoukkueesta valittiin yksi pelaaja edustamaan omaa seuraansa yhdistykseen. Yhdistyksen toimintaa pyörittivät aktiivipelaajat, jotka uhrasivat omaa aikaansa pelaamisen ohella yhdistyksen asioiden ajamiseen. Yhdistys loi ensimmäiset luontevat keskustelulinjat esimerkiksi Suomen Palloliittoon ja uuteen Jalkapalloliigaan.

Yhdistys otti omia horjuvia askeleitaan ja kesti usemman vuoden, ennen kuin yhdistys sai ensimmäisiä konkreettisia tuloksia aikaiseksi. Yhdistys oli valinnut toisaalta sellaisen filosofian, että se eteni asioidensa kanssa hyvin rauhallisesti ilman turhaa provosointia. Päivän sana oli siis diplomatia. Nuoret uudet pelaajat toivat yhdistyksen toimintaan tervettä modernia potkua ensimmäisten vuosien jälkeen. Vuonna 1994 Veikkausliigapelaajat tarttuivat oikeasti asioihin. Ääntä saatiin kuuluville oman aktiivisen viestinnän kautta, mutta se juttu oli se oma lakimies. Mika Palmgren tarttui toimeensa suomalaisten jalkapalloilijoiden oikeuksien eteen, vaikka oikeutta piti turvata myös muiden urheilijoiden eteen. Palmgrenin johdonmukainen työ toi turvaa pelaajille.

Pelaajayhdistys halusi edistää suomalaista jalkapalloa yhteistyössä muiden lajien parissa toimivien kattojärjestöjen kanssa. Yhdistyksessä ymmärrettiin kuitenkin nopeasti, että sen piti kasvattaa jäsenmäärää, jotta sillä olisi sananvaltaa ja voimaa – ja mahdollisuus ajaa oikeasti pelaajien oikeuksia. Konkreettiikkaa saatiin myöhemmin auttamalla sopimus- ja palkka-asioissa vaikeuksiin joutuneita pelaajia. Pelaajien usko ja luottamus kasvoi näiden tapausten jälkeen yhdistystä kohtaan.

Merkittäviä kehitysaskeleita olivat myös eläke- ja tapaturmalainsäädännön turva, sekä pelaajien määritteleminen vihdoin oikeiksi työntekijöiksi, jolloin he saivat myös oikeuden vuosilomaan. Pelaajayhdistys hyväksyttiin juridisesti muiden lajiliittojen rinnalle, jolloin se pääsi suoraan vaikuttamaan itseään koskeviin asioihin.

Myös koulutusasiat etenivät, kun Vierumäellä sijaitsevaan Suomen urheiluopistoon perustettiin ensimmäinen jalkapalloilijoille tarkoitettu liikunnanohjaajan perustutkintoon valmistava koulutusohjelma. Tämä mahdollisti tulevaisuutta silmällä pitäen tärkeän ammattitutkinnon hankkimisen jo urheilu-uran aikana.

Koska jalkapallo on maailman kansainvälisin laji, oli luontevaa, että Suomen Jalkapallon Pelaajayhdistys liittyi osaksi kansainvälistä pelaajayhdistysten kattojärjestöä, FIFPro:ta. Jalkapallon Pelaajayhdistys onkin kasvanut 20 vuoden aikana merkittäväksi suomalaiseksi kilpaurheilun etujärjestöksi, jonka tärkeimpänä tehtävänä on edelleen sen oman jäsenistön etujen ajaminen. Tavoite oli, että vuoden 2012 loppuun mennessä kaikkien viiden suomalaisen huippujalkapallosarjojen pelaajat liittyvät yhdistyksen jäseniksi. Pelaajayhdistyksen jäsenmäärä nelinkertaistuikin vuodesta 2009, ollen nyt keskimäärin 1200 pelaajaa.

Jalkapallon Pelaajayhdistyksen ja Suomen Palloliiton keskinäisen pelaajasopimuksen toteutuminen takasi lopullisen työrauhan niin seuroille kuin pelaajillekin. Sekä seurat että pelaajat tiesivät millaiseen sopimuspaperiin nimensä laittaa.

Jalkapallon Pelaajayhdistyksen puheenjohtajat
1992-1993 Jari Europaeus
1994-1996 Petri Jakonen
1997 Mika Palmgren
1998 Tommi Koivistoinen
1999-2000 Jyrki Rovio
2001-2002 Markus Juhola
2003 Tommi Koivistoinen
2004-2005 Marco Casagrande
2006 Ville Nylund
2007-2011 Tero Koskela
2012-2014 Hannu Tihinen
2014-2021 Pekka Sihvola
2021-         Dani Hatakka