Jumbo image

Punainen kortti rasismille

Suomalaiset jalkapalloilijat sekä jalkapalloseurat tuomitsevat rasismin ja syrjinnän kaikissa olomuodoissaan. Rasismi on rikollista ja tuomittavaa - sekä kentällä että sen ulkopuolella. Suomalaiset jalkapallotoimijat tuomitsevat kaiken rasismin ja siihen viittavan - yksimielisesti. Jalkapallo yhdistää ihmisiä ympäri maailman - niin myös täällä Suomessa. Jalkapallon Pelaajayhdistys vetoaa, että kaikille ihmisille tarjotaan rotuun, etniseen taustaan tai ihonväriin katsomatta täsmälleen samanlaiset mahdollisuudet osallistua tähän suomalaiseen arkielämään. Nostetaan yhdessä punaista korttia rasismille!

Koko kansainvälinen jalkapallokenttä on taistellut suvaitsemattomuutta ja rasismia vastaan jo pitkään. The Professional Football Strategy Council (PFSC), joka koostuu kansallisten liitojen edustajista (UEFA), seuroista (ECA), liigoista (EPFL) ja pelaajista (FIFPro), hyväksyi yksimielisesti maaliskuussa 2013 päätöslauselman, jonka tarkoituksena on kitkeä kovinkin keinoin kaikki jalkapallossa esiintyvä rasismi. Kaikki edellä mainitut osapuolet ovat hyväksyneet yksimielisesti entistä tiukemman ohjelman nollatoleranssikäytännön aikaansaamiseksi.

Suomen Monikulttuurinen Liikuntaliitto, FIMU ry, on tehnyt uraauurtavaa työtä monikulttuurisuuden puolesta ja rasismia vastaan liikunnan kautta. FIMU edustaa Suomessa kansainvälistä Punainen kortti rasismille -järjestelmää, jonka suhteen jalkapallokenttä on ollut erityisen aktiivinen. Suomalaisissa eri sarjatasojen jalkapallo-otteluissa on näytetty konkreettisesti punaista korttia rasismille pelaajien johdolla jo vuodesta 2006. FIMU:n tavoitteena onkin kerätä eri urheilulajien, -seurojen ja -liittojen edustajat jatkossa samojen yhteisesti tunnettujen tunnusten taakse.

- Suomessa on edelleen aivan liian paljon rasismia ja vähemmistöjen syrjintää. Meidän jokaisen tehtävänä on puuttua siihen. Polkupyörää ei kannata keksiä uudestaan. Punainen kortti rasismille on kansainvälinen järjestelmä, jossa puhutaan asioista oikeilla nimillä. Mekin toivomme, että suomalainen urheiluväki löytäisi yli lajirajojen samojen tunnusten alle, JPY:n toiminnanjohtaja Markus Juhola vetoaa.

Lue lisää Punainen kortti rasismille -hankkeesta »