Liity Jalkapallon Pelaajayhdistyksen jäseneksi! Rekisteröidy jäseneksi tästä.
Jumbo image

Resilienssi

Resilienssi

Usein urheilussa sanotaan, että pelaajien on oltava henkisesti vahvoja tai kovia (eng. mental toughness). Termiin liittyy erilaisia haitallisia ja vääriä harhaluuloja kuten se, että henkinen vahvuus tarkoittaisi tunteiden laiminlyömistä, tai ettei tunteita urheilussa saisi näyttää ollenkaan. Termin haitallisten harhaluulojen takia suosittelemme tässä osiossa jalkapalloilijoille resilienssin vahvistamista ja muodostamista niin sanotun henkisen vahvuuden sijasta.

Resilienssisi kehittyy vastoinkäymisten kautta. Kun kohtaat elämäsi varrella haasteita, nämä kokemukset haastavat ja kehittävät resilienssiä. Myös erilaiset terveyden ja mielenterveyden haasteet, kuten esimerkiksi stressi, koettelevat resilienssiäsi. Olennaista on, että et kuluta resilienssiäsi loppuun. Resilienssiä tuleekin opetella ja vahvistaa. Voit vahvistaa resilienssiäsi seuraavilla tavoilla:

  • Pyydä ja tarjoa apua. Avun pyytäminen saattaa tuntua vaikealta, mutta se on kuitenkin olennainen taito. Voit harjoitella pyytämällä apua sinulle turvallisissa tilanteissa ja ihmisiltä, joiden uskot auttavan sinua. Esimerkiksi tappion jälkeinen pelianalyysi saattaa auttaa sinua käsittelemään tappiota järjellä eikä tunteella.
  • Huolehdi voimavaroistasi. Jalkapalloilijoiden arki on usein kuluttavaa. On tärkeää, että tiedostat, mitkä asiat auttavat sinua palautumaan henkisesti. Voit esimerkiksi pohtia asioita ja tapahtumia, joista sait energiaa ja jotka toivat sinulle iloa. Voit myös pohtia, mistä voisit päästää arjestasi irti ja säästää voimavarojasi.
  • Huolehdi terveydestäsi. Riittävä ravinto, uni, palautuminen ja ihmissuhteet ovat kaikki tärkeitä osia terveyden palapelissäsi. Pidä niistä huolta ja muista että ne ovat asioita, joihin voit itse vaikuttaa.
  • Muistele tilanteita, joista olet jo selvinnyt. Todennäköisesti olet kohdannut erilaisia haasteita ja selvinnyt niistä. Pyri palauttamaan tilanteita mieleesi, joista olet selviytynyt hyvin. Tämä vahvistaa kokemustasi siitä, että selviydyt myös nykyisistä ja tulevista haasteista.
  • Rauhoita mielesi. Monet ihmiset reagoivat vastoinkäymisiin suurin tuntein. Haastavissa tilanteissa on kuitenkin hyödyllistä, että rauhoitat itsesi. 

© Jatta Muhonen & Jalkapallon Pelaajayhdistys. Aineiston kopioiminen ilman lupaa on kielletty.