Liity Jalkapallon Pelaajayhdistyksen jäseneksi! Rekisteröidy jäseneksi tästä.
Jumbo image

Tuki kaksoisuraan

Tuki kaksoisuraan

Kaksoisuran toteuttamiseen tarvitaan erilaista tukea ja taitoja, kuten siirrettäviä taitoja. Alla olevassa kuvassa on esitelty, mitkä asiat muun muassa vaikuttavat kaksoisuraan:

Tarkastellaan seuraavaksi tarkemmin, mitä kuvassa olevat asiat tarkoittavat. Kuvassa ensimmäisenä oleva "havainnot omasta ympäristöstä" tarkoittaa tässä yhteydessä sitä, miten pelaaja kokee eri ympäristöt, kuten treeniympäristön tai kouluympäristön. Tukeeko ympäristö esimerkiksi kaksoisuran toteutusta? Myös valmennustiimin tuki ja tehokkuus ovat olennaisia, jotta jalkapalloilija pystyy toteuttamaan kaksoisuraansa, eikä joudu kokemaan toista jalkapallon ulkopuoleista uraa haitaksi. Tähän liittyy olennaisesti oman tiimin kommunikaatio. On tärkeää, että niin sanotussa omassa tiimissä (johon kuuluvat esimerkiksi valmennustiimi sekä perhe) asiat sujuvat tehokkaasti hyvien kommunikaatiotaitojen avulla, jotta pelaajan arki olisi mahdollisimman sujuvaa. Esimerkiksi ideaalissa tilanteessa valmennus esittää treeniaikataulun pelaajalle hyvissä ajoin, jotta hän pystyy sovittamaan vaikkapa opiskeluun liittyvät vaatimukset treeniaikataulun kanssa.

Myös fasiliteetit, kuten mahdollinen treenikeskus, vaikuttavat kaksoisuran toteutukseen (niiden toimivuus, esteettömyys, turvallisuus ja käyttökelpoisuus). Ideaalissa tilanteessa pelaajalla on esimerkiksi treenipaikka ja oppilaitos lähekkäin toisiaan, jotta paikasta toiseen kulkemiseen ei mene niin paljon aikaa. Lisäksi jalkapalloilijan omat siirrettävät taidot voivat auttaa kaksoisurassa. Taitojen puuttuminen puolestaan usein vaikeuttaa kaksoisuran toteuttamista. Lopuksi hyvä kokonaisvaltainen hyvinvointi auttaa pelaajaa niin jalkapallouran kuin jonkin toisen uran toteuttamisessa.

© Jatta Muhonen & Jalkapallon Pelaajayhdistys. Aineiston kopioiminen ilman lupaa on kielletty.