Liity Jalkapallon Pelaajayhdistyksen jäseneksi! Rekisteröidy jäseneksi tästä.
Jumbo image

Hyvinvointi

Mistä jalkapallon pelaajan hyvinvointi koostuu?

Jokaisen ihmisen, urheilijan ja jalkapalloilijan hyvinvointi koostuu monesta eri asiasta. Siihen, mitä hyvinvointi on ja mistä se koostuu, on olemassa erilaisia selityksiä ja teorioita. Erilaisia teorioita ja tutkimustuloksia yhdistämällä päästään todennäköisesti lähimmäksi oikeaa vastausta. Siksi esittelemme tässä osassa seuraavaksi erilaisia hyvinvointiteorioita ja malleja. Sovella niitä itsellesi mielekkäällä tavalla ja valitse ne asiat, jotka auttavat sinua eniten.

Joidenkin teorioiden mukaan hyvinvointi pohjautuu itselle merkityksellisten tekojen tekemiseen ja saavutuksiin. Esimerkiksi jalkapallon pelaaminen on oletettavasti jalkapalloilijoille merkityksellisten tekojen tekemistä. Harjoittelu voi olla kuitenkin usein raskasta, työlästä ja joskus tylsää. Vaikka yksittäiset teot olisivat itsessään negatiivisia, kokemus siitä, että työskentelet itselle tärkeän asian äärellä, omien tavoitteiden ja arvojen eteen, tekee toiminnasta hyvinvointia vastaavaa. Arvojesi mukainen toiminta lisää hyvinvointiasi, kun taas arvojesi vastainen toiminta lisää pahoinvointia. Voit lukea lisää arvoista oheisen linkin takaa.

Toisen teorian mukaan, hyvinvointi koostuu viidestä eri osatekijästä. Ongelmat yhdellä alueella vaikuttavat negatiivisesti yksilön hyvinvointiin. Jotkut osatekijöistä voi tuntua itsellesi tällä hetkellä tarpeettomilta, kun taas toisessa kohtaa uraasi ne voivat tuntua hyvinkin oleellisilta. Muista soveltaa tätäkin teoriaa omaan elämääsi, oman tilanteesi ja tarpeidesi mukaisesti. Teorian viisi osatekijää on esitelty alla olevassa kuvassa:

Tutkimuksissa on havaittu myös monien muiden asioiden tukevan ihmisten hyvinvointia, kuten autonomian tunne (hallinnan tunne omasta elämästä), itsensä hyväksyminen ja henkilökohtainen kasvu.

Voit myös ajatella omaa hyvinvointiasi palapelinä, joka koostuu monesta eri asiasta ja osasta. Jokaisen ihmisen hyvinvoinnin palapeli näyttää erilaiselta. Palapelisi voi myös koostua hieman eri osista eri vaiheilla uraasi, sillä kehityt ja kasvat ihmisenä koko ajan. Alla olevaan kuvaan on koottu esimerkkinä erilaisia tärkeitä hyvinvoinnin osia. Miltä oma hyvinvoinnin palapelisi näyttää? Mistä asioista se koostuu tällä hetkellä? Onko palapelissäsi parantamisen varaa? Mitä palapelin osaa haluaisit kehittää?

© Jatta Muhonen & Jalkapallon Pelaajayhdistys. Aineiston kopioiminen ilman lupaa on kielletty.