10.4.2018

FC Interin Timo Furuholm: "Hyvä kuunnella vähän kaikki osapuolia"

FC Interin Timo Furuholmin mukaan nykymuotoisessa Suomen Cupissa on hyvät ja huonot puolensa.

Inter pelasi vahvan Suomen Cupin voittaen ensin oman alkulohkonsa ja selvittäen tiensä toukokuussa pelattavaan finaaliin HJK:ta vastaan. Suomen Cupin uudistunut järjestelmä on nostanut paljon keskustelua eivätkä kaikki ole lämmenneet lohkovaiheen ajatukselle. Pelit halleissa tai keskellä talvea ulkona sekä finaalipaikan epätietoisuus ja kotijoukkueen arvonta ovat myös herättäneet kritiikkiä fanien keskuudessa. Furuholmin mukaan nykymuotoisesta cupista löytyy hyvät ja huonot puolensa.

- Cupia voi tarkastella jokaisesta suunnasta ja se näyttää aina erilaiselta. Näin hieman vanhempana pelaajana mielestäni on plussaa, että pelaamme merkityksellisiä otteluita. Jokaiseen treenipeliin ei ihan samalla tavalla pystynyt syttymään, mutta nyt pelataan pisteistä ja merkityksellisiä pelejä. Enää ei tarvita treenipelejä, kun kilpailu on heti käynnissä.

- Eri asia on sitten, onko se cupin arvostuksen mukaista, että pelejä pelataan missä sattuu, kuten puolivälieräottelu Kupittaan vitosella. Käsitykseni mukaan myös osanottomäärät ovat vähentyneet vuosittain eikä cup varmasti houkuttele Kakkosesta alaspäin olevia joukkueita. Siinä katoaa samalla osa cupin taikaa. Muistan silloin aikanaan, kun pelasimme PK-35:n kakkosjoukkuetta vastaan Pihlajamäen hiekalla ja voitimme lisäaikamaalilla 1-0. Sitä on tullut muisteltua aika usein ja sellaiset pelit ovat vähän kadonneet. Lohkovaiheessa, jos sitten joukkue häviää heti kaksi peliä, niin se on sitten aika lailla taputeltu.

- Tässäkin asiassa annan fiksumpien päättää enkä puutu siihen, mutta varmaan olisi hyvä kuunnella vähän kaikki osapuolia. Esimerkkinä nyt tämä finaalihässäkkä, kun kukaan ei oikein tiennyt missä finaali pelataan ja sitten se lopulta arvotaan. Arvostus lähtee aina järjestäjästä liikkeelle ja siitä se sitten toivottavasti valuu myös muille.

Avauspelistä tappio

Veikkausliiga alkoi Interin osalta tahmeasti, kun se hävisi VPS:lle vieraissa 0-2.

- Olimme vähän huolimattomia. Meillä oli siinä alla cupin pelit Ilvestä ja EIF:iä vastaan ja VPS-peli tuli sitten vähän nopeasti ja ehkä oli vielä hieman euforiaa cupin finaalipaikasta. Ei VPS mitään ylivertaista suoritusta tehnyt. Jos olisi ollut hieman tarkkuutta ylä- ja alapäässä, niin olisimme lähteneet kotiin kolmen pisteen kanssa. Nyt pitää vain sitten hoitaa Kemi seuraavaksi, Furuholm miettii.

Interiä on povattu tällä kaudella kärkikahinoihin mukaan parin vaisumman kauden jälkeen. Vaikka ensimmäinen ottelu oli joukkueelta pettymys, uskoo Furuholm joukkueen menestysmahdollisuuksiin tällä kaudella.

- Meillä on tarpeeksi hyvä joukkue taistelemaan kärkisijoista, mutta kuten viime vuodet ovat osoittaneet, niin eivät ne nimet paperilla merkitse, vaan se vaatii muitakin onnistumisia ja joukkueen on löydettävä yhteinen sävel. Cup meni vähän omalla painollaan ja preseasonilla kaikki tuntui kevyeltä ja helpolta, mutta on se sitten ihan eri, kun kausi oikeasti alkaa. Cup on tietynlainen spurtti, mutta sarjassa tarvitaan tietynlaista jatkuvuutta. Tuurilla voi voittaa pelin sieltä täältä, mutta menestys vaatii pidempiaikaista jatkuvuutta, muistuttaa Furuholm.

Turbulenssia

Inter voitti mestaruuden kaudella 2008 ja kuului sen jälkeen liigan kärkipään joukkueisiin lisäten palkintokaappiinsa myös Suomen Cupin voiton ja kaksi Veikkausliigan hopeaa. Kaudet 2013 ja 2014 olivat vaikeita, kun joukkue sijoittui yhdeksänneksi, mutta 2015 oli taas valoa havaittavissa, kun Inter nappasi neljännen sijan. Toissa kaudella nokka lähti kuitenkin jyrkästi alas, kun sarjapaikka säilyi lopulta vasta liigakarsintojen kautta. Kaudesta 2007 Interiä valmentanut Job Dragtsma jätti paikkansa kesken kauden ja puikkoihin hyppäsi Shefki Kuqi. Kuqin pesti jäi niin ikään kesken, kun hänet erotettiin viime kesänä ja hänen tilalleen nousi apuvalmentajan paikalta Fabrizio Piccareta.

- Turbulenssi alkoi siitä, kun Dragtsma ei saanut joukkuetta enää pelaamaan riittävällä tasolla ja sitten Shefki tuli ja sarjapaikka säilyi täpärästi. Viime kaudella kaikki latasivat kovat odotukset, mutta siinä kävi sitten niin kuin kävi, Furuholm kertaa.

Inter panosti vahvasti viime kauteen ja joukkueessa pelasi muun muassa Real Madridissakin muutaman ottelun pelannut Julien Faubert. Furuholmin mielestä pelkällä nimillä ei otteluita pysty hoitamaan.

- Ennen Veikkausliigassa oli sellaisia pelejä, että peliin lähdettäessä oli aika vahva fiilis siitä, että pystymme hoitamaan tämän, mutta nykyään sellaisia pelejä ei ole. Valmennus on mennyt eteenpäin ja peleihin valmistaudutaan paljon paremmin. Vaikka vastustajalla saattaa olla paperilla paljon heikompi joukkue, niin mitään helppoja pelejä ei enää ole.

Maaleja ja syöttöjä

Tähän kauteen Inter lähti nuorentuneena ja nälkäisenä.

- Meillä on aika erityylinen miehistö kuin viime vuonna ja kopissa on hieman seesteisempää. Ei kuitenkaan liian seesteistä saa olla, vaan kyllä tunnettakin pitää olla. Meillä on paljon nuoria pelaajia ja sitten meitä vanhoja jääräpäitä. VPS-tappion jälkeen fiilikset putosivat muutaman pykälän alas, mutta nyt sitten mitataan kuinka kovia me olemme.

Furuholm palasi viime kaudella takaisin Veikkausliigaan ja oli yhdessä Benjamin Källmanin kanssa joukkueen paras maalintekijä yhdeksällä osumalla. Kaudella 2011 Veikkausliigan maalikuninkuuden voittanut hyökkääjä on joutunut kuitenkin sopeutumaan uuteen rooliin. Kokemuksen karttuessa 30-vuotiaasta Furuholmista on tullut entistä monipuolisempi pelaaja, mutta maalivainu on edelleen tallella.

- Odotan itseltäni aina maaleja, syöttöjä, onnistumisia ja ratkaisevani pelejä. Meillä tulevat kuitenkin nuoret pelaajat kovaa takaa ja ovat päässeet rinnalle ja ohikin. Minulla oli viime kaudella aika erilaisia rooleja ja tuli vähän pelattua joka paikalla. Sama on edessä tänä vuonna ja yritän sopeutua siihen ja samalla myös henkisellä puolella hieman piiskata joukkuetta ja saada paloa kentälle. Källman aloittaa meidän ykköshyökkääjänä ja se on ihan oikein enkä ole ihan hetkeen nähnyt Suomessa noin lahjakasta hyökkääjää. Kilpailu on kovaa ja sieltä on Albion Ademi myös tulossa takaa, ettei tässä voi nostaa jalkoja pöydälle ja odottaa pelaavansa jokaisessa pelissä. Se pelipaikka on ansaittava.