Liity Jalkapallon Pelaajayhdistyksen jäseneksi! Rekisteröidy jäseneksi tästä.
25.9.2023

Jalkapallo kuuluu kaikille -kiertue: ”Iloa ja vaihtelua arkeen”

Vastaanottokeskukset, Maahanmuuttovirasto, Jalkapallon Pelaajayhdistys (JPY) ja Suomen Palloliitto ovat toteuttaneet tänäkin vuonna Jalkapallo kuuluu kaikille -kiertueen vastaanottokeskuksissa eri puolilla Suomea.

Maahanmuuttovirasto ja Jalkapallon Pelaajayhdistys ovat jo vuodesta 2013 vieneet maailman suosituimman urheilulajin elävöittämään turvapaikanhakijoiden arkea vastaanottokeskuksissa. Kiertue opastaa ammattilaisten johdolla vastaanottokeskusten asiakkaita jalkapalloharrastuksen pariin.

Jalkapallo kuuluu kaikille -sanomaa on levitetty kiertueen ja Vastaanottokeskusten SM-lopputurnauksen kautta yhteistyössä Palloliiton kanssa. Tänä vuonna paikkakuntia kiertueella on ollut 13 ja osallistujia yli 300.  Mukana kiertueella on ollut myös paikallisia huippupelaajia opettamassa jalkapallon saloja.

Kiertueesta on vastannut tänäkin vuonna JPY:n toimesta Jeferson Pires, joka on entinen huippupelaaja ja nykyinen ammattivalmentaja.

- Jalkapallon on maailman tunnetuin laji. Ja lajina se on vielä helppo, kun tarvitaan vain yksi pallo, jolla voi leikkiä yhdessä vaikka kuinka moni. Jalkapallo yhdistää eri kulttuureja ja uskontoja hyvin, Pires kertoo.

- Kun laittaa 11 pelaajaa kentälle yhdessä jahtaamaan yhteistä tavoitetta, niin sen kautta luonnostaan jo tehdään yhteistyötä. Ja tavoitteen onnistuminen, eli maalin tekeminen, yhdistää sitten ilon kautta kaikkia, Pires lisää.

Kiertueen tavoitteena on parantaa vastaanottokeskusten asiakkaiden fyysistä ja psyykkistä hyvinvointia lisäämällä liikuntaa ja jalkapallon pelaamista vastaanottokeskuksissa ympäri Suomea.

- Arki vastaanottokeskuksissa on rankkaa, kun turvapaikanhakijat odottavat päätöksiä tulevaisuudestaan. Jalkapallon avulla pystymme tuomaan heille iloa ja vaihtelua arkeen. Lähes joka paikassa kysytään, että voisimmeko tulla useamminkin kuin vaan kerran vuodessa. Muutenkin palaute on aina erittäin positiivista, Pires sanoo.

- On ollut iso kunnia jo vuosia kiertää vastaanottokeskuksia ja viemässä ihmisille jalkapallon ilosanomaa, joka yhdistää ihmisiä ympäri maailman.

Tänä vuonna osana Jalkapallo kuuluu kaikille -kiertuetta innokkaimmille ja onnekkaimmille pelaajille tarjottiin mahdollisuus osallistua UEFA:n ja UNHCR:n järjestämään Unity Euro Cupiin. Unity Euro Cup pelattiin pelimuodolla 7v7, jossa jokainen joukkue koostui 11 pelaajasta. Heistä kahdeksan oli oltava pakolaistaustaisia henkilöitä ja vähintään kahden naisia.

Suomen joukkue voitti turnauksen upeasti kukistamalla finaalissa Irlannin maalein 2-1. Kyseessä oli ensimmäinen Suomen voittama pytty UEFA:n kilpailuissa.

- Se oli upea tapahtuma ja hienot puitteet. Toivottavasti saamme olla myös ensi vuonna mukana, edustaa Suomea ja tuoda pokaali taas Suomeen, Pires kertoo.