Liity Jalkapallon Pelaajayhdistyksen jäseneksi! Rekisteröidy jäseneksi tästä.
29.10.2021

"Urheilijat voisivat rohkeammin tuoda omia näkemyksiään esiin"

"Politiikka on tietysti aina laajempi käsite, mutta varsinkin arvokeskusteluissa urheilijat voisivat olla vahvemmin mukana."

Timo Furuholm ilmoitti, että oma aktiiviura jalkapalloilijana päättyy tähän kauteen. Porilaislähtöinen Furuholm, 34, on Suomessa pelannut muun muassa MuSan, Jazzin ja FC Interin riveissä. Interissä Furuholm on pelannut 12 kautta ja pelejä Veikkausliigassa on kertynyt 225. "Furkka" on pelannut myös Suomen A-maajoukkueessa sekä Saksassa.

Furuholm on aina ottanut rohkeasti kantaa myös ei-jalkapallollisiin asioihin. Hyökkääjä on tottunut tuomaan oman mielipiteensä esiin.

- Urheilijan ensisijainen tavoite on pelata niin hyvin kuin mahdollista ja tuoda joukkueeseen se oma panos. Vaikka urheilijat ovat ”estradilla” koko ajan, on silti harvinaista, että asioista puhutaan tai otetaan kantaa. Tietyt urheilijat ovat toki tuoneet rohkeasti esiin omia mielipiteitään, esimerkiksi Tim Sparv.

- Urheilussa ja urheilijoilla on mielestäni vielä tilaa, mitä voi täyttää. Urheilijat voisivat rohkeammin tuoda omia näkemyksiään esiin. Politiikka on tietysti aina laajempi käsite, mutta varsinkin arvokeskusteluissa urheilijat voisivat olla vahvemmin mukana, Furuholm pohti kesällä JPY:n haastattelussa.

Furuholm on ollut tyytyväinen esimerkiksi Huuhkaja-pelaajien rasismin vastaisiin kannanottoihin.

- Ollaan nähty, että rasismia ilmenee niin jalkapallokentällä kuin yleisesti yhteiskunnassa. Mielestäni on tärkeätä, että jalkapallo pitää meteliä rasismin kitkemiseksi, koska valitettavasti sille on nykypäivänä tarvetta, Furuholm kertoo SPL:n verkkosivuilla.

Aikaisemmin tänä vuonna Furuholm oli ehdolla Turun valtuustoon. Lopulta Furuholm nousi äänivyöryllä Turun uuteen kaupunginvaltuustoon.

- Päätöksenteko ja vaikuttaminen ovat aina kiinnostaneet minua. Olen aina ollut sellainen, joka etsii ja näkee epäkohtia ja uskaltaa sanoa niistä ääneen.

- Tajusin, että minulla on edellytykset ja asema, niin miksi jäisin vain katsomoon huutelemaan. Jos on jotain mieltä, niin parempi mennä paikan päälle kertomaan se oma kantansa, yliopistossa sosiaalitieteitä opiskeleva Furuholm lisää.

Interin kapteeni korostaa ammattiurheilijan aseman parantamista yhteiskunnassa.

- Koronan aikana tämä on tullut vahvasti esiin. Ehkä aikaisemmin asiasta on keskusteltu, mutta se ei ole ollut niin relevanttia. On kuitenkin täysin käsittämätöntä, että urheilua ei tunnusteta Suomessa ammatiksi kuten muut ammatit. En näe yhtään syytä, miksi urheilijan ammatti ei ole sama kuin muut ammatit, Furuholm painottaa.

Jalkapallon Pelaajayhdistys on jo pitkään nostanut epäkohtaa esiin, että ammattiurheilijoiden eläke- ja vakuutusturvat eivät ole tasa-arvoisia tai oikeudenmukaisia verrattuna tavalliseen palkansaajaan.

- Olen nähnyt tätä hyvin läheltä jo pitkään. On väärin, että urheilijat elävät maailmassa, jossa ei ole mitään tukiverkkoja. Tämä on varmasti minulla sellainen tulevaisuuden pähkinä, jos politiikka vie mukanaan, Furuholm linjaa.

Upean uran pelannut Furuholm on aina antanut kentällä kaikkensa.

- Toivon viestittäneeni ulospäin sellaista asennetta, että aina ei tarvitse olla täydellinen tai edes tosi hyvä, jotta voi vähän menestyä. Paras lopputulos tulee, kun rohkeasti kokeilee eri juttuja ja on rehellinen itsensä suhteen. Eihän pelaamiseni kauhean kaunista aina ole ollut, mutta aina olen kaikkeni antanut. Jos minusta jotain muistetaan, toivon, että se olisi tämä, Furuholm pohtii Palloliiton haastattelussa.

Lue lisää:
Timo Furuholm: ”Päätöksenteko ja vaikuttaminen ovat aina kiinnostaneet”