Liity Jalkapallon Pelaajayhdistyksen jäseneksi! Rekisteröidy jäseneksi tästä.
9.2.2021

Akseli Pelvas päättää upean uransa

Kahdeksan Suomen mestaruutta urallaan voittanut Akseli Pelvas päättää oman ammattilaisjalkapalloijan uransa.


Akseli Pelvas pelasi kauden 2020 IFK Mariehamnissa (Kuva: Juha Tamminen)

32-vuotias Pelvas on Etelä-Espoon Pallon (EsPa) kasvatti. Hän siirtyi 14-vuotiaana HJK:hon. Ensimmäisen pelinsä Veikkausliigassa Pelvas pelasi kaudella 2007 HJK-paidassa.

Pelvas teki A-maajoukkuedebyyttinsä vuonna 2012 ottelussa Trinidad ja Tobagoa vastaan. Ensimmäisen A-maajoukkuemaalinsa Pelvas iski tammikuussa 2018 Jordaniaa vastaan.

HJK:n lisäksi Pelvas on pelannut Veikkausliigaa IFK Mariehamnin, KuPS:n ja SJK:n riveissä. Kauden 2016 Pelvas pelasi Ruotsissa, Falkenbergissä.

Pelvas voitti urallaan peräti kahdeksan Suomen mestaruutta.

- Tätä päätöstä on tullut pohdittua parin viime kauden ajan. Näin se menee, että vääjäämättä se ura jossain vaiheessa päättyy. Kaudet 2018 ja 2019 menivät pitkälti loukkaantumisten kanssa taistellessa, mutta sain vielä paikat kuntoon ja menneen kauden (IFK Mariehamn) pelasin vielä ehjänä.

- Pääsyy lopettamiseen on kuitenkin se, että sitä intoa ei enää ollut riittävästi pelaamiseen. Silloin on hyvä aika lopettaa ja miettiä uusia juttuja, ex-hyökkääjä jatkaa.

Lyhyen ajan suunnitelmat ovat selvillä.

- Valmistaudun nyt kevään pääsykokeisiin Kauppakorkeakouluun, Pelvas kertoo.

Uransa viimeiset vuodet Pelvas on tiedostanut konkreettisesti, että ura päättyy jossain vaiheessa.

- Olen tätä pystynyt miettimään nyt aikaisemmin ja laittanut urheilijarahastoon viime vuosien aikana rahaa. Se antaa mahdollisuuden olla täyspäiväinen opiskelija nyt seuraavat vuodet.

Kahdeksan Suomen mestaruutta on Veikkausliigan ennätys. Mestaruuksien määrässä edellä on vain Eino Soinio, joka voitti vuosina 1911-1927 yhdeksän Suomen mestaruutta.

- Kaikki mestaruudet ovat omalla tavallaan hienoja. Jos jotain pitäisi nostaa, niin ainakin SJK:n yllätysmestaruus 2015. Olin silloin joukkueen paras maalintekijä ja oli hieno nähdä mestaruuden merkitys hieman pienemmällä paikkakunnalla. 

- Ja tietysti HJK:n tuplamestaruudet 2011 ja 2017, Pelvas muistelee.


Pelvas voitti HJK:ssa peräti seitsemän Suomen mestaruutta. Kuva vuodelta 2009 (Kuva: Juha Tamminen)