Liity Jalkapallon Pelaajayhdistyksen jäseneksi! Rekisteröidy jäseneksi tästä.
2.1.2020

Sopimuksettoman pelaajan arkea: "Epätietoisuus on stressaavaa"

Akim Sairinen on ollut mukana Jalkapallon Pelaajayhdistyksen järjestämillä leireillä sopimuksettomille pelaajille.

Joulukuussa leirityksiä oli kaksi. Näiden lisäksi JPY:n joukkue pelasi ottelun TPS:saa vastaan. Peli päättyi 2-1-voittoon.

– Leirien anti oli erittäin hyvä, vuonna 2017 ensimmäisen kerran sopimuksettomien leirillä mukana ollut Akim Sairinen kertoo.

– Hyvät puitteet, sai pidettyä pallotatsia sekä pääsi treenaamaan joukkueena. Pelaajien kesken oli tosi hyvä henki, Sairinen kehuu.

– Oli myös hyvä saada ottelu. Pelasimme yllättävän hyvin, vaikka yhteisiä treenejä oli vain muutama alla.

Raskasta aikaa

Ilman sopimusta olevat pelaajat eivät aina pääse talven aikana harjoittelemaan seurajoukkueen kanssa. JPY:n leiritys tarjoaakin tärkeän mahdollisuuden päästä mukaan joukkueharjoituksiin.

– Yksin voi aina juosta ja käydä salilla, mutta se on kuitenkin ihan eri asia päästä joukkueen kanssa harjoittelemaan.

Talvi on sopimuksettomalle pelaajalle kauden raskainta aikaa. Tulevasta ei ole tietoa ja ympärillä on jatkuva epävarmuus ennen kuin asiat ratkeavat.

– Henkilökohtaisesti tämä on aika stressaavaa. Ei tiedä yhtään mitä voi tapahtua. Huomenna voi jo kuulua jotain, tai ensi viikolla tai vasta viikkojen päästä. Koko ajan pitää olla valmiustilassa. Epätietoisuus on aika stressaavaa ja aika monet yöunet on tullut menetettyä, myöntää Sairinen avoimena.

Sairisella on apunaan agentti, joka hoitaa pääosin seuran etsinnän.

– En ole itse ollut hirveästi yhteydessä seurojen kanssa, mutta olen kuitenkin korvat kuulolla. Jos minulla ei olisi agenttia, niin varmasti olisin silloin aktiivisemmin yhteydessä suoraan seuroihin.

Vuoden 2017 leirin jälkeen Norjaan

MP:n kasvatti Sairinen on pelannut mikkeliläisseurassa sekä Kakkosessa että Ykkösessä ja lisäksi kotimaan kentiltä on tarttunut kokemusta EIF:n paidasta Ykkösessä. Vuonna 2017 hän otti ensimmäiset askeleensa ulkomaille, kun hän siirtyi Norjaan FK Gjövik-Lynin joukkueeseen, joka pelasi neljänneksi korkeimmalla sarjatasolla.

– Vuoden 2017 JPY-leirin jälkeen minulla ei ollut virityksiä enkä tiennyt mihin päätyisin, mutta leirin jälkeen yksi agentti otti minuun yhteyttä ja kysyi halukkuudestani lähteä Norjaan. Halusin tarttua siihen tilaisuuteen ja se oli kiva kokemus, vaikka jalkapalloilullisesti se ei ollut niin antoisa reissu. Muuten se oli ihan hyvä ja oli haastavaa lähteä nuorena ensimmäistä kertaa ulkomaille. Se kehitti ja kasvatti minua ihmisenä. Se oli isoin hyppäys minulle oman mukavuusalueeni ulkopuolelle.

Norjan vuoden jälkeen Sairinen pelasi kaksi seuraavaa kautta virolaisen JK Tammekan riveissä Meistriliigaa, jossa hän kuului tarttolaisjoukkueen kantaviin voimiin.

– Virossa meni tosi hyvin ja varsinkin ensimmäinen kausi oli erinomainen. Sen jälkeen oli odotuksena, että pääsisin eteenpäin kovempaan sarjaan ja joukkueeseen. Pääsin testileireille, mutta epäonnistuin niissä enkä päässyt eteenpäin. Se jäi vähän kummittelemaan päähän ja minun olisi pitänyt päästä siitä nopeammin yli, ja se ehkä heijastui hieman alkukaudesta. Toinen kausi oli loppujen lopuksi myös hyvä. Pelasin kaksi hyvää kautta ykköstopparina ja isossa vastuussa. Nautin olla ulkomailla, sillä siellä tapaa kansainvälisiä ihmisiä ja oppii uusia kulttuureita ja tapoja, vaikka Viro ei olekaan niin eksoottinen maa.

Tammeka sijoittui molempina kausina Meistriliigan keskikastiin. Sarjan tasoa Sairinen kuvaa vaihtelevaksi.

– Top 3 -joukkueet ovat varmasti Veikkausliigan tasoa, keskikasti sitten Ykkösen tasoa ja häntäpää Kakkosen. Sarjassa on isot erot eikä se ole kovin hyvä juttu.

Verkot vesillä

Tällä hetkellä 25-vuotias toppari etsii itselleen uutta seuraa. Verkot ovat vesillä sekä kotimaahan että ulkomaille.

– Kaikki käy. Suurin toive olisi päästä kovempaan joukkueeseen ja ottaa uralla askel eteenpäin. Olen kiinnostunut kansainvälisistä asioista ja ulkomailla oppii uusista kulttuureista ja ihmisistä. Jos valittavana on kaksi yhtä hyvää vaihtoehtoa Suomesta ja ulkomailta, valitsisin siinä tapauksessa joukkueen ulkomailta. Mikään vaihtoehto ei ole kuitenkaan poissuljettu, valottaa Sairinen.