Liity Jalkapallon Pelaajayhdistyksen jäseneksi! Rekisteröidy jäseneksi tästä.
1.6.2021

Timo Furuholm: ”Päätöksenteko ja vaikuttaminen ovat aina kiinnostaneet”

FC Interin hyökkääjä Timo Furuholm haluaa vaikuttaa kentällä ja kentän ulkopuolella. 


Timo Furuholm on FC Interin kapteeni. (Kuva: Juha Tamminen)

33-vuotias Furuholm elää tällä hetkellä hektistä aikaa. Pelaamisen lisäksi opiskelut, perhe sekä vaalityö kunnallisvaaliehdokkaana pitävät ”Furkan” kiireisenä myös kentän ulkopuolella.

- Kyllä tässä välillä haasteita on aikataulujen kanssa. Marssijärjestys on kuitenkin selvä. Ensin tulee pelaaminen ja perhe. Sen jälkeen sitten muut asiat, Furuholm kertoo.

- Olen joskus aikaisemminkin sanonut, että ensimmäiset 27 vuotta olivat niin löysiä, kun keskityin vain jalkapalloon. Siitä on varmasti jäänyt varastoon sellaista ylimääräistä energiaa, Furuholm lisää naureskellen.

Omat mielipiteet esiin

Furuholm on aina ottanut rohkeasti kantaa myös ei-jalkapallollisiin asioihin. Hyökkääjä on tottunut tuomaan oman mielipiteensä esiin.

- Urheilijan ensisijainen tavoite on pelata niin hyvin kuin mahdollista ja tuoda joukkueeseen se oma panos. Vaikka urheilijat ovat ”estradilla” koko ajan, on silti harvinaista, että asioista puhutaan tai otetaan kantaa. Tietyt urheilijat ovat toki tuoneet rohkeasti esiin omia mielipiteitään, esimerkiksi Tim Sparv.

- Urheilussa ja urheilijoilla on mielestäni vielä tilaa, mitä voi täyttää. Urheilijat voisivat rohkeammin tuoda omia näkemyksiään esiin. Politiikka on tietysti aina laajempi käsite, mutta varsinkin arvokeskusteluissa urheilijat voisivat olla vahvemmin mukana, Furuholm pohtii.

Kuten sanottu, Furuholm haluaa ääntänsä kuuluviin ja ottaa rohkeasti kantaa asioihin. Nyt hän onkin ehdolla kunnallisvaaleissa ja hakee paikkaa Turun valtuustoon.

- Päätöksenteko ja vaikuttaminen ovat aina kiinnostaneet minua. Olen aina ollut sellainen, joka etsii ja näkee epäkohtia ja uskaltaa sanoa niistä ääneen.

- Tajusin, että minulla on edellytykset ja asema, niin miksi jäisin vain katsomoon huutelemaan. Jos on jotain mieltä, niin parempi mennä paikan päälle kertomaan se oma kantansa, yliopistossa sosiaalitieteitä opiskeleva Furuholm lisää.

Ammattina jalkapallo

Porilaislähtöinen Furuholm on pelannut jo pitkän uran ammattilaisjalkapalloilijana. Interin kapteeni korostaakin ammattiurheilijan aseman parantamista yhteiskunnassa.

- Koronan aikana tämä on tullut vahvasti esiin. Ehkä aikaisemmin asiasta on keskusteltu, mutta se ei ole ollut niin relevanttia. On kuitenkin täysin käsittämätöntä, että urheilua ei tunnusteta Suomessa ammatiksi kuten muut ammatit. En näe yhtään syytä, miksi urheilijan ammatti ei ole sama kuin muut ammatit, Furuholm painottaa.

Jalkapallon Pelaajayhdistys on jo pitkään nostanut epäkohtaa esiin, että ammattiurheilijoiden eläke- ja vakuutusturvat eivät ole tasa-arvoisia tai oikeudenmukaisia verrattuna tavalliseen palkansaajaan.

- Olen nähnyt tätä hyvin läheltä jo pitkään. On väärin, että urheilijat elävät maailmassa, jossa ei ole mitään tukiverkkoja. Tämä on varmasti minulla sellainen tulevaisuuden pähkinä, jos politiikka vie mukanaan, Furuholm linjaa.

33-vuotias Furuholm keskittyy vielä täysillä jalkapalloon, mutta jossain vaiheessa se ura päättyy. Kokenut hyökkääjä uskoo, että jalkapalloura antaa paljon uran jälkeiseen työelämään.

- Tästä olen jutellut paljon lopettaneiden ja jo työelämään siirtyneiden pelaajien kanssa. Sieltä tulee aika usein samat pointit kaikilta, eli muun muassa kilpailuympäristö, kollektiivina toiminen, vahva pukukoppielämä sekä oman roolin ja paikan ymmärtäminen joukkueessa.

- Kun on mukana kilpaurheilussa, on siinä hurja kontrasti fiiliksissä voittojen ja tappioiden välillä. Se auttaa varmasti jatkossa myös kestämään vastoinkäymisiä, mutta myös tekemään kaikkensa sen onnistumisen eteen, Furuholm pohtii.

Jalkapalloyhteiskunta

FC Inter on aloittanut kauden 2021 erinomaisesti. Kuudesta pelistä on kasassa viisi voittoa ja sijoitus sarjataulukossa on toinen.

- Jotenkin tuntuu, että ei tässä olla vielä päästy edes vauhtiin, mutta onhan tämä alkukausi mennyt hyvin. Jos joku olisi tätä tarjonnut ennen kauden alkua, olisin mielellään ottanut vastaan.

- Hyvältä näyttää tällä hetkellä, mutta paljon hommia on vielä edessä, Furuholm korostaa.

Suomalainen jalkapallo elää tällä hetkellä hienoa aikaa, kun miesten ja naisten A-maajoukkueet selvittivät tiensä EM-kisoihin.

- Tuntuu jotenkin absurdilta, sillä niin monta vuotta meni, kun mikään ei oikein onnistunut. Nyt Huuhkajat ja Helmarit ja tietysti myös futsalmaajoukkue pelasivat itsensä kisoihin. Kovia suorituksia, futisihmisten pitää olla ylpeitä ja puhua tästä kovempaan ääneen.

- Näin Suomesta on tullut jalkapalloyhteiskunta. Toivotaan, että ihmiset pääsevät täällä Suomessa nopeasti taas katsomoihin, niin ihmisiltä ei unohdu se, että kuinka siistiä on olla siellä katsomossa.