1.3.2019

Yli 200 peliä Naisten Liigassa - Mira Uronen yhdistää työn ja pelaamisen

TPS:n Mira Uronen on yksi Naisten Liigan kokeneimmista pelaajista. Viime kaudella hän liittyi harvaan kerhoon, kun hän ylitti 200 Naisten Liigan ottelun rajapyykin. Pelaamisen ohella Uronen toimii lisäksi puheterapeuttina, joka tuo sopivasti vastapainoa pelaamiselle.

Uronen on tehnyt pelaamisen ohella töitä jo muutaman vuoden ajan ja aloitti marraskuussa TyKS:n neurologisella osastolla puheterapeuttina. Uronen löytää työelämän tasapainottavan pelaamista.

- Se tuo vähän erilaista perspektiiviä elämään ja pistää asiat mittasuhteeseen. Peliasioita ei tule murehdittua töissä eikä pelatessa tule mietittyä työasioita. Ne tasapainottavat toisiaan hyvin. Futistreeneissä voi aina nollata työpäivän.

Uronen kuitenkin myöntää, ettei pelaamisen ja työteon yhdistäminen ole ollut helppoa.

- Töiden ja jalkapallon yhdistäminen on haastavaa, kun olen 8-16 töissä. Se on jatkuvaa palapeliä kahden asian välillä. Aloitin työt vuonna 2015 ja pelaamisen sekä töiden yhdistämisessä on edelleen haasteensa. Palautumisen ja treenaamisen suhde on välillä vaikeaa. Raskaan työviikon jälkeen pitäisi osata ottaa treeneissä vähän kevyemmin ja taas, kun töissä on ollut rauhallisempaa, niin sitten voi treenata vähän kovempaa. Tässä ei voi hirveän pitkälle suunnitella asioita ja on selvä, että työt syövät jalkapallolta pois. Tämä on kuitenkin valintojen maailma ja jostain on tienattava rahaa, kun pelaamisesta sitä ei saa.

Työn ja jalkapallon parissa päivän tunnit täyttyvät helposti ja aikaa tärkeälle levolle on vaikea löytää. Uronen onkin joutunut tekemään kompromisseja.

- Karsin sosiaalisesta elämästä. Viikonloput ovat energian keräämistä ja seuraavaan viikkoon valmistautumista varten. Olemme naureskelleet samassa tilassa olevien joukkuekavereiden kanssa, että sunnuntai on ruuanlaitto- ja pyykkipäivä.

Liiga ottanut isoja harppauksia

Uronen on pelannut viidenneksi eniten Naisten Liigan otteluita, kun hänellä on kasassa kunnioitettavat 221 ottelua. Vaikka kahden asian yhdistäminen tuottaa hieman vaikeuksia, aikoo 28-vuotias peluri satsata jatkossakin jalkapalloon.

- Niin kauan kuin nautin jalkapallosta, kehityn ja tunnen pystyväni auttamaan joukkue, niin se motivoi pelaamaan. Mielestäni minulla on vielä annettavaa ja pystyn kehittymään pelaajana. Intohimo ei ole sammunut missään vaiheessa. Eri asia on sitten, koska kroppa sanoo, että nyt riittää.

Uronen on kymmenen vuoden aikana nähnyt Naisten Liigan kehittyvän ja ottaneen askeleita oikeaan suuntaan.

- Se mikä lämmittää, niin Naisten Liiga on ihan erilaisessa tilanteessa kuin silloin kun aloitin vuonna 2008. Vielä on paljon kehitettävää, mutta sarja on ottanut isoja harppauksia näkyvyyden, tason ja arjen suhteen viimeisten vuosien aikana. Naisten Liiga on selvästi oikealla tiellä, kiittelee Uronen.

”Talvi on mennyt ihan hyvin”

TPS on päässyt valmistautumaan kauteen hyvin ja on edennyt Suomen Cupissa puolivälieriin.

- Talvi on mennyt ihan hyvin. Tammikuussa saimme uudet pelaajat rinkiin mukaan ja koko joukkue on päässyt harjoittelemaan. Miinuspuolella pari polvea on mennyt, mutta ikävä kyllä se kuuluu tähän lajiin, Uronen valottaa.

Viime talvena turkulaisten valmistautuminen oli haastavampaa, kun usea edelliskauden avainpelaajista jätti joukkueen ja valmentajana aloittanut Tomi Ruuhikorpi vaihdettiin vain pari viikkoa ennen kauden alkua. Täksi kaudeksi TPS:n päävalmentajaksi nimettiin Petteri Joensuu ja hänen apunaan toimii jo viime kauden valmennusryhmään kuulunut Timo Saari.

- Nyt on ainakin selkeät suunnitelmat ja tiedämme mitä teemme ja olemme tehneet rauhassa hommia. Petteri on tullut hyvin mukaan joukkueeseen ja Timppa on auttanut. Muuten valmennusryhmä on pysynyt samana.

TPS eteni uudistetussa Suomen Cupissa puolivälieriin sijoituttuaan A-lohkossa toiseksi. Suomen Cup on herättänyt paljon keskustelua, mutta Uronen keskittyy pelaamiseen.

- En ole uudesta cupista oikein mitään mieltä. Alkuun mietittiin, että tekeekö se syksystä pidemmän ja rikkonaisemman, kun cupin pelejä tuli myös syksyyn. Nämä ovat kuitenkin ihan hyviä pelejä ja on mukava saada kilpailullisia pelejä talveen.